În oala sub presiune

4.2K

Apropo de presiune, intervin cu un update ca să vă anunț că am postat la Chinezu despre publicitatea de pe blog:). Sunt convins că aproape toți veți înțelege corect ce am scris eu acolo.

Mama nu folosea oala sub presiune. De fapt, din ditamai familia, o folosea doar mama tatălui meu (așa țin eu minte, să mă tragă neamurile de urechi dacă greșesc). Nu știu de ce, poate de teamă, poate pentru că implică un minim de atenție suplimentară față de oalele normale, poate pentru că ne e teamă de cuvântul „presiune”, care, săracul, nu-i vinovat cu nimic. Eu mi-am adus aminte că am în dulap o oală de felul ăsta și, inspirat de povestea cu colagenul lui Emil, am purces la alcătuirea unui prânz pe bază de presiune. Am cumpărat trei bucăți de rasol și câteva legume. Am obținut o supă și felul doi din aceeași oală. Sigur, pentru că am pus multă apă în oală, multe din proprietățile legumelor și ale cărnii s-au transferat în supă, care a devenit probabil mai hrănitoare decât felul doi (pentru legume la aburi, ceva mai apropiate de starea lor naturală, puneți în oală foarte puțină apă, eventual un suport pentru legume).

Pentru aromă am folosit coriandru, piper boabe, puțină scorțișoară și puțină sare.

Legumele: morcov, pătrunjel, țelină, roșii cherry, ceapă, usturoi. Le-am spălat și le-am tăiat în bucăți mari. Le-am pus în oală, împreună cu carnea și cu condimentele.

Am pus apă în oală. Cam jumătate din volum. E important să nu fie oala plină, legumele stau la suprafață și pot acoperi supapele prin care ies aburii, lucru care poate duce la creșterea exagerată a presiunii.

Am pus capacul oalei.

Am ținut oala pe foc timp de 35-40 de minute de când a început să scoată aburi prin supapă. Suficient pentru ca și carnea să fie fiartă bine. Dacă doream legume la aburi, jumătate din timp ar fi fost destul, poate chiar un sfert de oră. Înainte de a deschide capacul am pus oala în chiuvetă și am lăsat să curgă pe ea apă rece, lucru care a dus la scăderea presiunii din interior. Ca să mă asigur că nu-s în primejdie, am ridicat clapeta care deschide supapa. Presiunea s-a echilibrat și am putut deschide oala în siguranță.

Am obținut o supă concentrată, legume ferme dar fierte și carne foarte fragedă.

Din supă, sos de soia, sos de stridii, tăieței din orez, ceapă verde, pătrunjel și o ciupercă tăiată în lamele fine, am făcut felul unu, o supă în stil asiatic.

Rasolul și legumele fierte au devenit felul doi, la care am adăugat hrean ras și oțet balsamic.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. ehe, la noi in oala sub presiune fierb ciolanele pentru fasole si supa de cartofi, dar in ultima perioada mai mult rostélyos, ca cu ciorbele nu prea mai suntem prieteni :)

  2. NICOLETA says:

    Doamnee , imi aduci aminte de ce facea mama,saraca, cu un rasol de vita !Doar ca ea facea la felul doi un sos pentru carnea fiarta deja.De, banii erau putini si trebuiau bine calculati !

  3. Ca de obicei…vreau si eu! Este 1 aprilie si daca nu ma inseala memoria,ai spus ca vei merge la Timisoara candva in cursul lunii ? Daca se intampla,arunca,te rog,buzduganul,as vrea sa fim si noi pe-acolo.

  4. Eu folosesc cel putin o data pe saptamana oala sub presiune. Am una exact ca a ta. Si aproape de fiecare data fac 2 feluri intr-unul. E mai economic si ca bani si ca timp. Plus ca folosesc de mlte ori gaina de tara care fierbe foarte repede asa si care da un gust excelent supelor/ciorbelor. Apoi carnita si cateva polonice de zeama le pun la felul 2 (pilaf, fasole verde, mazare, etc).
    Eu nu stiu ce m-as face fara oala asta :) Am vrut de mult sa scriu si eu pe blog despre eficienta ei si cum sa salvezi timp pretios cu gatitul 2 in 1 dar nu am mai apucat.
    A, si felicitari pentru ce faci! Nu am mai comentat pana acum dar te urmaresc de multa vreme, te am si in blogroll de mult si imi place pasiunea cu care scrii si cu care gatesti. O zi buna!

  5. sunt mare fana oala sub presiune si nu am absolut nici o preoblema sa o folosesc cat de des cu putinta!

  6. Exista opinii pro si contra acestui mod de fierbere. Cunosc persoane care prepara tot felul de mancaruri in aceasta oala. Eu o folosesc exact asa cum o folosesti si tu. In folosirea ei este importanta respectarea indicatiilor fabricantului.
    Cateva lucruri despre oala minune se mai gasesc si aici: http://www.bucatarul.ro/Articole-Culinare/7/Oala-sub-presiune.html

  7. adihadean Author says:

    xxl, știu. mi-ar plăcea să la aflu și pe cele pro și pe cele contra:).
    eleny, poveștește-ne:)
    bunica, mulțumesc.
    dush, mie mi se mai face dor de câte o zamă:)
    nicoleta, ca acum.))
    carmen, sper să ajung. dau de veste din timp.

  8. Noi ii zicem kukta si cred ca am exact aceeasi oala ca si tine. Am achizitionat-o anul trecut si o recomand cu mult drag. daca ai sti ce foame mi-ai facut:))) folosita cum trebuie e un ajutor de nadejde ,sa nu mai spun ca varza la kukta iese dulce!

  9. Tocmai mi-am luat o oala fix ca a ta asta pentru ca trebuie sa gatesc pt. tata asa ca m-am apucat de treaba.
    Cand eram copil, bunicul meu improviza o oala „minune” pentru un fel de mancare pe care el il numea strudel (dar care era altceva decat strudelul pe care il stim noi).
    Facea o foaie f. subtire de coca (o invartea pe maini pana era aproape ca foaia de tigare) usor sarata pe care o strangea si o taia in bucati lungi cam de 10 cm pe care le baga apoi intr-o oala cu cativa cartofi taiati ca pentru cuptor, ciolan afumat, sare, piper si alte mirodenii (eventula un pic de ardei iute). Le acoperea cu putina apa, punea un capac perfect potrivit oalei si etansa capacul cu coca. In momentul in care se usca coca, interiorul era gata. Nu vreti sa stiti cum era……!

  10. adihadean Author says:

    anca, ba vrem:)!

  11. Adi, citeam pe aici prin blog, ca nu tii post ca „nu nu ai motiv”. sa ma ierti de indrazneala….dar mai bine post de voie decat de nevoie….:)/Sa ma ierti ca am indraznit!Sa incercam sa hranim mai alei sufletul nu numai trupul….

    Ganduri bune!
    Angela

  12. si eu folosesc oala sub presiune pt curcan, vita, pui de la tara…de ce sa fierb 2-3 ore ceva cand pot sa termin treaba intr-o ora?

    mancarea arata bine si sunt convinsa ca a fost delicioasa…
    SA VA FIE DE BINE!:-)

  13. buna adi,

    cand gatesti in oala sub presiune, in special supe, este bine sa astepti sa dea in clocot supa ca sa ei spuma sau sa fierbi carnea foarte putin in alt vas si apoi sa o pui in oala aceasta, astfel iti iese supa foarte limpede.

    Eva

    1. adihadean Author says:

      Eva, Lavinia, sunteti dragute cu spumatul. In afara ratiunilor estetice, spumarea nu are rost, ba chiar e rea, spuma nu-i o aglomerare de toxine ci concentrat de carne ori legume:). Grasimea fiarta e rea, inclusiv uleiul.

  14. Adi , cum ramane cu spuma care trebuie luata in timpul fierberii? Nu cumva acele ”toxine” se intorc in supa? Crezi ca e ok? Eu in prima faza aduc la punctul de fierbere (fara capac) carnea+apa, apoi arunc apa+acele reziduri (spuma) apoi repun apa si pun capacul oalei sub presiune. Ma simt mai impacata asa.
    Am redescoperit oala (nu o mai folosisem de vreo 5-6 ani) cand am realizat cat timp pierd pe langa o gaina de tara/fasole/carne de vita, sa astept sa fiarba, sau cat gaz consum dubland timpul de fierbere.
    Numai bine!

  15. Eu am doua oale kukta, de 6 si 8 litri, vechi de vreo 25 de ani; sunt ok si acum, le mai schimb garniturile din cand in cand; sunt grele, unguresti si tare de nadejde; le folosesc la supe, piftie sau la porumb fiert; nu m-au dezamagit niciodata; parca mi-as mai lua una, spune-mi unde e fabricata a ta? sper ca nu e turceasca, ca n-am incredere in marfa lor; si de unde ai luat-o?

    1. adihadean Author says:

      Sys, nu stiu de unde-i oala, am primit-o.

    2. FLORIAN PANAITESCU says:

      Am o oala sub presiune veche, 6 litri, din aluminiu pe care nu o mai putem folosi pentru ca a crapat GARNITURA DE CAUCIUC.
      Cine si unde a gasit asa ceva va rog sa-mi trimiteti si mie una contra cost.
      Garnitura este din cauciuc vulcanizat, de forma literei „V” rotunjit in sectiune, si intra intr-un locas pe exteriorul capacului oalei care are forma ovala.
      Locuiesc in Bucuresti. Va multumesc mult

  16. oalele mai vechi erau din aluminiu (toxic), mai bine investiti intr-una noua (cca 90 de lei)din otel:-)

    toxinele si hormonii din carne nu se elimina prin fierbere, spuma este o mica parte asa ca mare chestie nu se rezolva – ori mancati , ori nu mancati carne.

    supa iese limpede si daca o strecori pur si simplu la final

    gata cu sfaturile, sa aveti o zi frumoasa!

    PS – scuze Adi ca mi-am varat coada:-)

  17. E super sa ai asa o oala in bucatarie, e de mare ajutor. Io am inceput sa folosesc kukta (asa ii zicem noi) de curand, dar Mami o foloseste de ani si ani. Ambele oale sint vechi, nu ca modelul tau. Mami face tot felul de mancaruri in kukta, nu doar supa, ci si friptura, papricas, legume calite si pilaf. Ii iese un pilaf super facut in kukta.

  18. Adi, tu ai facut aici un „pot au feu” :))

  19. Nu numai ca-mi acorzi timp pretios pentru numeroasele mele intrebari culinare, dar imi ghicesti si gandurile!!! 
    De mult vroiam sa scriu despre acest subiect (presiune) pt ca am promis ca ma voi lauda cand voi gati prima oara la oala „minune” pt care eu ti-am cerut sfatul in urma cu ceva vreme.
    Aveam si eu aceeasi nelamurire ca alte fete care au postat aici, legat de spuma care trebuie luata… Am citit trimiterea pe care mi-ai facut-o la articolul lui Emil…Colagenul m-a convins si m-am hotarat: m-am dus si mi-am cumparat oala minune de la Metro…O investitie cat 1/3 din salariul meu de profa, dar care a meritat toti banii!!! Si bine-nteles, safteua i-am facut-o cu ciorba de vacuta. Rezultatul nu a fost asa cum spunea Emil… ori datorita carnii-care era, conform etichetei, pt ciorba; ori datorita faptului ca, la o ora de la fierberea carnii, am oprit procesul, am depresurizat oala si am adaugat legumele…Am facut asta deoarece, citind instructiunile, am aflat ca pt legume trebuia un timp mult mai scurt de fierbere. Cert e ca rezultatul final nu a fost spectaculos, in sensul ca acea carne de vita nu se topea deloc in gura, era atoasa si fada asa cum e o carne de vita pregatita necorespunzator. Insa ce m-a uimit a fost gustul legumelor si al ciorbei in general, care era foarte diferit de al unei ciorbe fiarta in oala clasica! Legumele chiar aveau gust, acesta nu se pierduse…prin oala…
    Vreau sa mai adaug ca eu aveam de vreo 10 ani o oala asemanatoare cu a ta, dar pe care am folosit-o o singura data (fara capacul acela “infricosator”) pt a face un gem de prune…pe care l-am cam afumat, bine-nteles,….
    Ei acum, de cand am oala cea noua, am capatat incredere si cat de curand le voi pune pe amandoua la treaba.
    Dupa ciobita de vacuta, am facut fasole (conform retetei tale) care a iesit suuuper (chiar si fara ciolan)!!!
    Si asa am devenit dependenta de oala sub presiune si o folosesc mai ales la supe si ciorbe, saptamanal.

  20. am primit oala cadou de Craciun :D
    de atunci aproape saptamanal incerc diverse retete: de la traditionala fasole cu ciolan la ciorba de vacuta, ciorba de porc la tocata de vita cu sos de rosii (care e absolut dementiala)
    Personal o consider una dintre cele mai bune inventii in materie de ustensile de bucatarie.

  21. Metoda pe care o folosesti pt. a raci brusc oala in chiuveta, nu e periculoasa – stiu eu, diferenta brusca de temperatura, etc. ?!

  22. Salutare! Am citit posturi de la persoane ingrijorate de imposibilitatea de spumare si de rezultatul acesteia, si anume tulburarea supei. daca fierbi in oala sub presiune nu se tulbura zeama (chiar si daca nu a fost spumata). eu am un set, cumparat din Cora, cu doua oale de 5 si 7L, si 2 capace, unul pt presiune si unul din sticla, ambele se potrivesc pe oale, diametrul fiind acelasi. si am avut placuta surpriza de a constata ca se potrivesc capacele pe oala pe care o cumparasem cu 2 ani in urma tot de la cora, si care are 9L, careia bunul meu prieten i-a fortat si implicit rupt o bucata de plastic din capac. deci am un superb set de 5,7 si 9L. Pentru cei care vor dori sa cumpere, sunt produse in Italia, calitate foarte foarte buna (am vazut si modele ca a ta, dar acestea sunt superioare calitativ), groase si capacele mai bune, din punctul meu de vedere. Cutia este alba, cu modele verzi, si se numeste „econatura”.

  23. Hai sa iti spun si eu „felul meu doi” din acelasi rasol din oala cu presiune (adica cucta, cum se mai numeste pe la noi in Baia Mare).
    Deci: rasolul fiert dupa metoda precedenta se scoate pur si simplu, langa el pregatim cartofiori piure si parte favorita pentru mine sosul de gutui… Bestial de bun.

  24. Apropos de colagen: sunt doua tipuri de colagen importante in bucatarie: I (carnea de vita sau alte mamifere) si V (peste, fructe de mare: calamar, caracatita etc.). Tipul I incepe sa se denatureze la 66C, iar V la 35C. In forma denaturata, colagenul este similar cauciucului, si ca textura cand e mancat si chiar ca structura chimica. La temperaturi mai mari de 75-80C, apare hidroliza si coagularea colagenului denaturat (se transforma in gelatina, ceea ce da carnii fragezimea si suculenta) – reactia se produce in timp. Tratamentul termic insa nu este singurul care poate produce coagularea – aceasta se mai poate obtine si prin tratament chimic sau enzimatic, sau pe limba bucatariei, prin marinare. Acizii (otet, zeama de lamaie etc.) determina hidroliza colagenului – tratament chimic. Tratamentul enzimatic este tot o reactie chimica, dar determinata de anumite enzime din marinata (ex. sosul de soia, ghimbir, papaya etc.). Un lucru important: nivelul de colagen nu este uniform in animale – el este mai mare in partile inferioare (ex. pulpa de vita vs. muschiulet de vita). Bucatile cu continut redus de colagen vor parea uscate daca sunt tratate termic un timp indelungat, si datorita denaturarii altor proteine (actina) vor fi si mai putin gustoase…

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțam, alex

  25. Astazi cu rasol de vita o astept pe sotia mea de la serviciu!
    Multumesc Adi!

  26. Georgiana says:

    Am o intrebare :) supapa aceea neagra o tin in sus cand pun la fiert oala la foc mare si sa inteleg ca se lasa singura in jos cand face tiuitul acela ? apoi dau la foc mic? dupa ce se lasa supapa in jos? Eu am primit oala acesta fara instructiuni. A si ar mai fi ceva:) pana unde o umplu ca nu are gradatie in interior are doar 2 puncte din loc in loc (am model identic cu tine). Multumesc!

    1. Adi Hădean Author says:

      nu cred că avem același model, pe al meu scrie unde-i nivelul maxim. lasă spațiu de o palmă și jumătate, dacă faci supă. dacă fierbi carne sau legume, ai grijă să fie aia acoperite de apă. cât despre supapă, las-o în pace unde e, rolul ei e să lase aburii să iasă dacă presiunea din oală e prea mare.

  27. Oala sub presiune nu am folosit.
    Rasoalele le fierb incet, atat cat trebuie.
    Maduva fierbinte o intind pe paine prajita cu un strop de sare, rasoalele le servesc cu legumele si o maioneza cu hrean!
    Supa o completam cu taitei sau galuste.
    Se bat copiii de la mancarea asta!

  28. Folosesc aceasta oala cu presiune de o luna si a facut minuni in viata mea.A meritat sa o cumpar!

  29. Recomand cu toata ancrederea,am aceasta minunata oala din tinerete si sant mandra si ancantata de ia,ma ajutat fff mult cand aveam servici si cei 2 copii la scola,plus sotul,acum am ramas numai noi 2,copii au plecat fiecare la casele lor,dar noi tot folosim aceasta minunata oala.V ambratisez cu multa dragoste.

  30. Cautand prin vasele de la bucatarie am dat peste o oala sub presiune cumparata de sotie inainte de 1989, dar a stat nefolosita. Astazi am rugat sotia sa o foloseasca la fierberea unei carni mai ataoase si cu chiu cu vai a acceptat, binenteles dupa ce ma pus sa caut pe net instructiuni de folosire. Sa vedem ce va rezulta. Voi reveni.

  31. acum fac o ciorba cu ciolan made in SPAÑIA (ciolanul ) am pierdut cartea de instructiuni nu stiu cat timp trebuie sa las oala la fiert ?¿

  32. Topoloiu Cristina says:

    Buna ziua!

    Puteti sa-mi spuneti, va rog frumos, ce cantitate de sos de soia si sos de stridii sa pun la 2-3 l de supa obtinuta? Ar fi pt prima oara cand as face asa ceva si as vrea s-o fac comestibila si pt sotul meu :).

    Va multumesc !

    1. Adi Hădean Author says:

      100 ml soia/ 50 ml stridii

  33. Buna idee mi-ati dat cu supa asiatica!
    Am facut una asemanatoare azi, de mi-a zis fiu-meu ca sunt un fel de Jamie Oliver.
    Multumesc.
    Numai bine.

  34. Folosesc oala de…27 de ani!!! De cand fiica mea era bebelus si eu aveam doar o butelie la bucatarie… Pe atunci erau doar din acelea unguresti din aluminiu, nu ne-a spus nimeni ATUNCI ca aluminiul este daunator, asa ca… Apoi am gasit una nemteasca pe care am dat 1800 de lei dupa revolutie, aproape un salariu, dar a meritat. O mai am si acum in stare perfecta si sa-i fereasca Domnul pe cei care ar indrazni sa -i faca ceva!!!… E mana mea dreapta! Raciturile fac cunostinta cu ea de Anul Nou, fiindca nu le mai fierb 3-4 ore, dar APA PUTINA! 1. Totul se fierbe repede. 2. Nu se fac aburi unsurosi si nu miroase atat de cumplit in toata casa. 3. Trebuie sa ai grija ca dupa ce incepe sa fiarba sa o muti pe arzatorul mic dat la minimum. 4. Nu se supraincarca (aici…eu indraznesc uneori, dar o supraveghez si, daca nu se infurie, o las pe ochiul mic, redus la minimum si isi face meseria…). Am auzit multa lume spunand ca nu doresc sa o foloseasca „fiindca explodeaza”…Pai, daca uiti de ea si o umpli pana sus si mai lasi focul la maximum…da si ea pe dinafara…
    S-auzim de bine! Fiti vigilenti,, atata TOT!

  35. Iordache Lucian says:

    Domnu Adi am incercat multe retet de la dumneavoastra in ultimi ani o sugestie rugati administratorul sitului sa orteze retetele mai bine poate pe tipul de carne sau feluri principale aperitive de multe ori rasfoiesti foarte mult pentru o reteta

  36. Nastasia says:

    Folosesc oalele sub presiune de 30 de ani. La inceput erau de aluminiu. Acum am 4!!! De 2l, 4l, 6l si 9l…asa, sa ma satur!
    1. Nu este atata miros si nu ies aburi unsurosi in toata bucataria, sa curg iarna pe toate cele!
    2. Totul fierbe repede!
    3. Pana si ceapa pentru calit o pun in oala! Dar nu plec de acolo…(1-2 minute neaparat cu sare pentru ca asa lasa apa si nu se arde). In timp inveti care aliment, cat timp, cum sa-l faci. Nu dai verdictul din prima: NU-I BUN! NU MI-A IESIT…
    4. Pentru legume este tavita de fiert la abur. Daca se fierb in oala, puneti doar 100ml apa.
    5. LA NICIO MANCARE NU PUNETI ATATA APA CA DE OBICEI, DOAR JUMATATE. Mai bine mai completati, dar nu va fi cazul.
    6. Am si eu o oala ca si cea din imagine primita de la cineva care ”se temea”… Cele mai bune sunt cele nemtesti. Am cea de 9l din 1990! Mai am una Fissler si doua de la metro, de pe vremuri, din care regret ca n-am luat doua seturi. Cea din imagine ma calca pe nervi din cauza capacului, dar tot o folosesc pentru ca e mica.
    7. Nu le umpleti pana la refuz!

    8. CONCLUZIE! Sunt foarte bune, practice si daca va e frica, rugati pe cineva care are sa va arate prima data. Eu am convins-o pe prietena mea si a devenit dependenta.
    ATENTIE! Nu o lasi pe flacara mare si te duci la televizor… Esti cu ochii pe ea. Cand incepe sa fiarba o pui pe minimum minimorum, ochiul mic de la aragaz si o lasi in pace cate minute trebuie. Daca o lasi dublu, desigur, nu e vina EI ca se fac toate terci! Am patit si eu o-ho-ho!

    Pofta buna! Sa fiti sanatosi!
    Nastasia

  37. Buna Adi, buna tuturor,

    Adi, multumim tare mult pentru idei, retete, ajutor! Te citesc cu drag de ani buni.
    O intrebare: imi place mazarea in ciorba de vacuta, dar uitandu-ma pe instructiunile de utilizare ale oalei mele cu presiune Tefal, vad ca mazarea (chiar congelata) fierbe in 4 minute.. fata de rasolul de vita… care fierbe in 15-25 minute (depinde daca e sau nu congelat). Cum as putea face sa adaug mazarea si legumele.. dar sa nu devina piure in ciorba de vacuta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close