PUB
Îmi plac smochinele și se pare că începe să le placă și lor clima de la noi (nu spun că nu mă îngrijorează puțin asta). Există deja regiuni din nordul țării în care cresc smochini, care, culmea, rodesc. Asta așa, ca fapt divers, pentru că smochinele din rețeta asta au fost cumpărate din supermarket, de unde puteți cumpăra și laptele condensat și îndulcit pe care l-am folosit în rețetă (DeLatte e o cremă din lapte și zahăr, fără alte adaosuri, o puteți cumpăra online, din Carrefour și, mai nou, de la Băcănia Veche).
Ieri am făcut desertul acesta. Am plecat la drum fără o țintă anume, am vrut să văd ce poate ieși atunci când combin crema DeLatte cu făina și fructele. Am obținut un soi de pandișpan dens și gustos, un aluat dulce bun ca bază pentru alte deserturi ori bun de mâncat ca atare. Iată cum:
Mai întâi am spălat smochinele.
Am adunat pe lângă mine celelalte ingrediente: o cană de făină, o cutie de cremă DeLatte, două ouă, puțin ulei de măsline, o treime dintr-un pachet de unt.
Am combinat crema cu ouăle apoi cu făina. Am adăugat două linguri de ulei și untul topit. Am amestecat bine.
Am tăiat smochinele în sferturi.
Am pus aluatul (ceva mai gros decât cel pentru clătite dar suficient de subțire încât să poată fi pus cu lingura) în forme unse cu unt și am pus smochine deasupra. Am lăsat formele la cuptor 30 de minute la 180 de grade Celsius.
Mi-a plăcut ce a ieșit. Aluatul s-a copt frumos, smochinele au lăsat un sirop aromat și dulce.
Am scos prăjiturile din forme și am turnat peste ele sirop de afine. Fiind calde, s-au îmbibat repede.
Au fost apreciate. Iar eu am ajuns la concluzia că a meritat efortul, mai ales că am descoperit calea ușoar spre un aluat gustos pe care-l pot folosi ca blat pentru torturi, bază pentru mousse-uri sau accesoriu în deserturi cu cremă subțire. Să fiți sănătoși.
Bleah :)
Asta nu e genul de preparat pe care sa-l salvez pentru a-l face mai tarziu :)
ADOR SMOCHINELE PROASPETE!!
Iar desertul acesta sigur o sa-l incerc! Trebuie doar sa cumpar laptele condendat…
Un desert foarte original si, sunt convinsa, ca e delicios!!!
Bravo, Adi!
Mmmm… arata foarte bine! Trebuie incercat!
hmm dar smochinele nu le cureti de coaja?eu mereu am facut asa,pap doar miezul si daa,sunt bestial de bune da nu la toti place:)
rodica, nu le curăț, coaja e comestibilă și gustoasă. trebuie doart să le speli bine:)
Adi, m-ai fi nimerit la fix cu reteta asta (ieri am cumparat smochine proaspete) daca as fi avut lapte condensat. Am cautat pana am bolanzit de fiecare data cand am fost in Arad la Carrefour (noi n-avem in Timisoara) si niciodata nu am gasit… Poti sa ma indrumi spre un raion?
Sa ai un weekend fain si sa il scoti pe Tito mult in parc!
Dani, la raionul Uht. Sau comanda de pe net, il primesti acasa
Multumesc Adi!
Salut Adi! Arata foarte bine! Dupa ce ai copt prajitura, ai insiropat blatul? Am smochin in curte, o sa incerc prajitura!
Salut. Da, l-am însiropat după coacere (în parte s-a însiropat în timpul coacerii pentru că smpchinele au lăsat sirop). Nu era neapărat nevoie dar s-a potrivit:).
Felicitari pt tot ce faci,am sa incerc si eu reteta. Baimarenii sunt mandrii de tine .
mulțumesc, valeria
….wwoooww !!!,….o idee minunata de blat !!!…..o sa incerc sa le fac si cu prune !!!!….multumesc pentru inca o reteta speciala !
„Bază pentru mousse-uri”: corect ar fi bază pentru „mousse” , mai precis „o moussă, două mousse” pentru că în franceză, de unde vine cuvântul , mousse e feminin (la mousse). Cu toate acestea cred că lumea ar ințelege încă cuvântul spumă.
Fără sarcasm (nu mă pot abține) acum, mă doare stâlcirea limbii românești și înlocuirea fără rost a cuvintelor deja existente și îmi pare rău să găsesc astfel de exemple pe acest blog care altfel îmi place.
fabdo, un mousse poate fi și un jeleu sau o combinație de spumă și jeleu sau o combinație de spumă și anumite creme. limbile lumii sunt organisme vii, evoluează. multe nu-mi plac nici mie, pe unele pot să le accept, ep altele nu, deci înțeleg de unde vine comentariul. mulțumesc.
… arata superrrr,as vrea sa-l incerc ca blat pentru tort …
iar mi-a lasat gura apa….
te bat . :)
imi plac la nebunie smochinele, dar nu prea am avut ocazia sa mananc in ultima vreme, cat despre desertul prezentat aici cred ca e fabulos :)
raluca, nu-i fabulos, e doar o tentativă reuită, o să încerc chiar o îmbunătățire:)
@fabdo: mousse (sau moussa, cum ii zici tu) are nume in limba romana. e o biata spuma (cu gelatina, jeleu, etc., daca vrem sa fim super-precisi in exprimare). exista si in cartea de bucate a bunicii mele si-i zicea spuma, ca nu au inventat-o frantujii aia alaltaieri. sa ma ierti, da’ mie moussa, moussele, oricat n-ar fi de substantiv feminin in franceza, mi se pare un barbarism si mai mare decat mousse-ul/mousse-urile. si inca si mai barbar mi se pare sa preluam neologisme de origine franceza din engleza…
Minunate! Ca în poză mi-au ieşit! În afară de una mai năbădăioasă care-a dat pe-afară… Acum aştept şi variante, dacă ai – eventual cu alte fructe, pentru alte anotimpuri :)
@z – nu ai inteles. Ziceam ca daca avem deja cuvantul (adica „spuma”) de ce sa nu il folosim. Stiu ca limba e un corp dinamic, care absoarbe incontinuu ca o apa curgatoare etc etc dar aberatiile pe care le vad pe anumite site-uri ( recunosc ca foarte rar pe al lui Hadean, dar n-am putut sa scap ocazia) greu le diger ( fiind vorba tocmai de site-uri culinare). Uite, vezi, folosesc cuvantul „site” pentru ca nu avem altul, desi s-ar putea spune „pagina”. In fine, repet: „mouss-ul” sau „moussa” mi se par la fel de ridicole pentru ca avem un cuvant consacrat in limba romana, ma refer la cuvantul „spuma”.
Pe de alta parte nu incetez sa ma minunez de influenta anglofona in domeniul culinar romanesc, cel putin in ceea ce se vede pe internet. Nici Anglia si inca si mai putin SUA nu exceleaza in acest domeniu. Dar asta se datoreaza popularitatii limbii engleze.
@z – Si inca ceva: Spuma de ciocolata , sau „la mousse au chocolat” a fost inventata, se pare , de pictorul Toulouse-Lautrec. Tot frantujii….
Toulouse-Lautrec insa a numit-o „maioneza de ciocolata”.
@fabdo: daca n-am inteles bine, sa ma pardonati. om fi fost de acord fara sa dam impresia asta. dar prea ma irita snobismul culinar si frantuzirea prost practicata (nu e cazul aici, da’ nah… daca tot veni vorba). cat despre toulouse-lautrec si maioneza de ciocolata, merci. nefiind eu prietena cu dulciurile, n-as fi aflat niciodata, lasata de capul meu :)
Buna, as avea si eu o intrebare, de unde ai cumparat formele de ceramica pentru cupor? Cam pana la ce temperatura merg, ca sa nu crape?
Mercic!
Roxana, cred ca de la Metro, nu mai stiu exact dar acolo au mai mereu:).
Rezista peste 300 de grade Celsius
Roxana, eu am cumpărat forme exact ca cele din poză de la Mega Image, sunt trei forme la set, la raionul cu produse la preţuri fixe – unde sunt diverse fleacuri la preţul de 7 lei şi ceva, dacă nu mă înşel.
Buna ziua! Am testat multe dintre retetele tale(toate au iesit super, datorita tie, desigur:)), dar e prima data cand iti scriu pe site… Smochinele proaspete nu ne plac in mod deosebit, dar in combinatie cu aluatul acesta dulce au fost faine. De incercat insa si in alta combinatie.
As vrea sa folosesc aluatul dulce, ca blat pentru tortul baietelului meu. Crezi ca acea crema cu mascarpone si ciocolata ar fi indicata ca si umplutura? Multzam mult! si multe retete delicioase!
emella, cred că ar merge perfect:)
si apropo, am folosit forme de unica folosinta din aluminiu; nu stiu cat de „sanatoase’ sunt, dar astea mi-au fost la indemana. Si prajituricile cu smochine chiar au iesit ca-n pozele tale :))
Multumesc mult pentru sfaturi si super-retetele tale! in week-end voi face tortul. Cred ca va iesi buuun. Inca o data ,foarte multumesc.
Am mai întrebat, dar niciun răspuns până acum.
Cred că a trecut sezonul smochinelor proaspete, cu ce fructe le putem înlocui? Vişine merg? Am avut la congelator. Alte fructe?
maria, găsești smochine proaspete în supermarket, am văzut eu duminică. poți să le înlocuiești cu ce fructe vrei, inclusiv banane ori ananas.
Am incercat sa folosesc aluatul dulce pentru blat de tort. Nu mi-a iesit! iese un blat greu, nefacut la mijloc….in nici un caz de folosit ca blat de tort.
Poate reusesti tu sa faci blatul din aluatul asta dulce si sa ne zici secretul. Mi nu mi-a reusit:((
In schimb, pentru ziua baietelului meu, am facut un blat pandispan, umplut cu crema mascarpone cu ciocolata https://adihadean.ro/2011/10/crema-de-mascarpone-si-ciocolata-neagra/ O minunatie de crema!!!
Iar acelasi aluat dulce, l-am folosit in combinatie cu gutui
poate trebuia să-l coci puțin mai mult. nu știu, că n-am fost acolo:)
…aluat dulce cu gutui, in forme mici, a iesit o bunatate! asa ca, smochinele proaspete se pot inlocui cu ce aveti si va place!
Multumesc mult pentru toate retetele si numai bine!