Ștrudelul cu mere are istorie în spate, e ușor aristocratic și se fălea pe vremuri cu migala procesului de fabricație (adevăratul ștrudel cu mere, spun cei mai exigenți, se face tot din foi întinse cu mâna, subțiri de poți vedea umbrele prin ele). Azi, cu atâta globalizare și atâta industrializare, ștrudelul e cumva la îndemâna oricui și doar comoditatea împinsă la extrem te poate împiedica să-l încerci măcar o dată (sau poate să nu-ți placă defel ideea, și atunci comoditatea iese din discuție). Se găsesc azi de cumpărat foi pentru ștrudel destul de bine fpcute, fără margarină, fără aditivi, trebuie să citiți doar trei-cinci-șapte etichete în magazin până să o descoperiți pe cea mai sigură dintre ele. După ce ați făcut asta, mergeți la raionul de fructe ori, și mai bine, la piață, și cumpărați un kilogram de mere zemoase și parfumate.
Lăsați foile să se decongeleze și spălați bine merele.
Scoateți sâmburii din mere, cu alveolelel lor cu tot apoi tăiați merele în cubulețe.
Puneți merele într-o tigaie antiaderentă, pe foc mic. Împreună cu ele, o linguriță de scorțișoară măcinată, două linguri de zahră brun și câteva frunze de mentă, chiar și uscate. După zece minute luați merele de pe foc, lăsați-le să se răcească puțin apoi turnați-le peste aluatul întins.
Rulați aluatul cu grijă și faceți un sul.
Dacă păstrați trei foi suprapuse o să fie destul (aluatul vine în multe-multe – cam 15- foi). Peste foi puteți să mai presărați puțină scorțișoară și puțin zahăr brun măcinat fin.
Ungeți sulul cu unt topit, tăiați-l ușor din 3 în 3 centimetri (practic îl porționați înainte de a-l coace, asta vă va ușura munca după coacere), puneți-l într-o tavă, pe o foaie de copt și coaceți-l la 180 de grade Celsius până se rumenește frumos (15-18 minute). Cuptorul trebuie să fie bine încis înainte.
După ce se coace, pudrați-l cu puțin zahăr. Merge bine cu piure din fructe acrișoare.
Imi ploua in gura la ora asta… A zis mama ca iti face reteta ca sa ma multumeasca pe mine :)))
andrei, mare noroc cu mamele:)
Oare nu e mai ok daca razuiesti merele pentru ca asa sunt foarte grele pe aluat asa de subtire. Sa nu te superi cand zic ca strudel ar trebui facut din aluat de foietaj care in cuptor se desface in multe foite:)
Oricum arata frumos!!
michelle, nu mă supăr. încearcă varianta asta și vorbim după:)
Arata minunat! Am sa fac si eu, am in casa foi fine de placinta de la Bella, sunt bune? nu trebuie unsa fiecare foaie cu putin ulei sau unt?
gabriela, nu le cunosc. ungi cuunt doar la suprafață, nu-i nevoie de mai mult, sunt doar trei foi rulate:)
fara nuca si stafide? pff. si mai ales fara sos de vanilie si/sau inghetata? blasfemie :))
e un ștrudel conceput în primul rând pentru copiii de trei ani, trebuie să fie cât mai ușor:)
ahaaa…deci inca prin farfurii curate :) ok, atunci pun degetul cuminte pe gura si ma asez inapoi pe scaunel :)
Tu ai folosit mere fainoase si dulci. Cele mai potrivite pentru strudel sunt cele tari si acrisoare, nu stiu cum ii zice soiului. Cred ca ale tale s-au inmuiat foarte tare dupa 10 minute in tigaie, noroc ca ai lasat si coaja. Eu nu le mai pun in tigaie deloc, le las cu zahar deasupra pana isi lasa sucul, apoi adaug o lingura de gris in compozitie, sa absoarba excesul.
Mie cel mai mult mi-a placut un strudel care avea inauntru si seminte de pin, printre mere, alaturi de o lingura de frisca ce ca gheata, presarata cu scortisoara. Cu foi de placinta nu am incercat, asta e mai degraba o combinatie de strudel cu ceva grecesc-turcesc.
ana, nu s-au înmuiat, s-a format în jurul lor un sos dulce-acrișor și aromat care s-a potrivit tare bine în produsul final.
Eu am tot mancat cu aluat de foietaj (am si facut de vreo doua ori), da’ nu-mi place! Pentru ca de la greutatea si sucul merelor ramane partea de jos necoapta si necrescuta. Plus ca e prea mult… aluat. Dar cu foi de placinte, uite ca nu m-am gandit sa-l fac. Dar cred ca e perfect asa! Unde mai pui ca duci caloriile la minim – practic ai doar mere parfumate stranse la un loc de foile crocante.
Si inca ceva… nu ne zici vreo marca de foietaj (sau chiar si foi de placinte) cu cat mai putini aditivi sau chiar cu unt facute?
diana, nu vă spun. prefer să vă dau doar liniile de ghidaj:)
Ahh…eu mereu le iau pe toate la rand si le citesc, insa nu am vazut niciunul cu unt. Da’ am sa mai caut, acum ca stiu ca exista speranta. :)
unt pui tu la final. sunt foi făcute doar cu făină apă și eventual sare.
Bineinteles ca e nevoie de un aluat foietaj de calitate, care, in principiu, nu este prea gros. Sau de un aluat pe care sa il faci singur(a).
Astea ce se gasesc congelate nu imi plac deloc, incearca la raionul de produse proaspete, poate gasesti doar refrigerat.
Si eu tot asa il fac, numai ca nu stiam de frunzele de menta.
Ideea mi-a venit dupa ce am mancat Apfelstrudel in Austria, si mi-a placut mai mult decat traditionala noastra de placinta cu mere rase.
Sunt mult mai bune bucatile de mere, si daca mai presari prin ele niste stafide si nuci sau migdale….
Yummy!
Buna Adi,
Cred ca nu ne-ar strica nici unuia daca am face impreuna un nomenclator al soiurilor de mere: care soi la ce fel de mancaruri/umpluturi/sosuri si alte nebunii se preteaza. Eu unul iau tzeapa de cate ori vreau sa fac tarte Tatin… Crezi ca ma poti ajuta cu un sfat? Multzam si Sarbatori Faine!
sallut
dacă-mi prezinți soiurile de mere și caracteristicile lor, ți le potrivesc eu :)
Ce sos ai pus tu alaturi ??? Cred ca merge si o dulceata de merisoare !!
nu mai știu, un sos făcut din caise proaspete, făcute piure. sosul de merișoare merge perfect!
Cele mai bune mere pentru aceasta minunatie sunt merele cretzesti, dulci-acrisoare si nu prea moi. Asa stiu eu de la bunica.
foarte bun,multumesc adi,chiar l-am incercat pt prima data.multumim
Adi, eu prefer sa-mi fac singura foitajul, bineinteles, cu unt. Reteta ta e super, multumesc, mai ales ca am menta proaspata in curte.
A iesit foarte bun strudelul! Am folosit doar cate 2 foi la un strudel ca numai 4 mai aveam si am pus si niste marzipan rupt bucatele. Am servit cu frisca. Multumim de reteta! Sigur o repetam!
Buna ziua! Inteleg ca nu doriti sa faceti reclama la foietajul cu unt, dar am o rugaminte, poate imi puteti raspunde pe e-mail, cum se cheama firma care produce foietajul cu unt. Am cautat si tot am cautat, am citit tot felul de etichete, dar am gasit numai cu margarina. :-( Va multumesc!