Zama de cartofi cu afumătură e mai mult decât o mâncare, e o poveste cu bunici. Am deja atâtea și-mi tot amintesc altele pe măsură ce trece vremea, pe măsură ce zilele care mă despart de bunicii mei se înmulțesc. Asta nu-i o mâncare cu ștaif dar e o mâncare cu bun simț, ieșită din puținătate și sărăcie. Știa bine bunica mea cum să se descurce și cu puținătatea și cu sărăcia. Făcea câte o zamă cu cartofi din holda proprie, cu un pic de afumătură pentru gust și cu orice alte legume se mai găseau (cu cât mai multe, cu atât mai bine, zicea draga de ea). Carne nu era multă în vremurile grele dar nu conta, conta să aibă fiecare un blid aburind înainte. Eu am făcut ieri mâncarea asta în restaurant, fără cea mai mică intenție de a o posta aici dar vezi cum e, socotelile nu se potrivesc mereu și m-am trezit că mulți dintre cei care au văzut poza cu mâncarea pe pagina mea de Facebook și pe pagina restaurantului, au cerut rețeta. Nici asta nu o prea fac (adică să dau rețete pe care le folosesc în restaurant) dar sper să fie apreciată excepția.
Pentru zece porții de zamă am folosit un kilogram de cartofi, trei morcovi mari, două cepe, un păstârnac măricel și el, 600 de grame de pulpă de porc (eu am pus și carne, din fericire vremurile astea, deși grele, nu-s atât de grele ca acum 40 de ani) și 400 de grame de ciolan afumat. Am tăiat cartofii în cuburi nu prea mari, morcovii și păstârnacul în rondele, ceapa amtocat-o și cărnurile le-am făcut bucăți mici. Le-am pus pe toate în aceeași oală și le-am sotat cu un polonic de apă. După trei minute le-am înăbuțit pe toate sub un capac pentru un sfert de ceas apoi le-am acoperit cu apă (4 litri). Am pus sare și piper după propriu-mi gust și câteva rămurele de cimbru. Am lăsat să fiarbă încet până s-a înmuiat carnea apoi am făcut un soi de îngroșală mai…subțire. Aici n-am mai făcut cum făcea bunica ci am îmblânzit puțin zama. În loc să o îngroș cu smântână amestecată cu făină din belșug și ou, am făcut un amestec din 100 de mililitri de smântână dulce, 100 de grame de smântână normală (adică acră) și o linguriță de făină. Am temperat amestecul cu zamă fierbinte apoi l-am turnat în oală și am mai ținut mâncarea pe foc mic trei-patru minute. Am presărat la urmă o mână de frunze de pătrunjel în oală și am pus capacul. Gata. Mi-ar plăcea să vă pot arăta mai multe poze dar, cum spuneam, nu intenționam să pun rețeta pe blog. Să fiți sănătoși.
Zamă de cartofi cum făcea Buna, iar acum cum face mama, n-am mâncat niciunde. Cele mai bune! ;)
Parca ii simt mirosul, Adi!! E printre ciorbele mele preferate.. nu mai zic de al meu care-i mare fan carne ;) Si-mi place cum ai ‘imblanzit’ ciorbita! Zi faina!
supa de cartofi, salata, macris, rosii, dovleac, etc., exclus carne:) se pot face delicioase fara carne, e bine sa le facem si fara, ce-i prea mult strica si mai nou chiar la fiecare masa oamenii mananca si carne:(
Arata intr-un mare fel! :) N-ai pus acritura deloc?
nu
Mmmyyummy!Cred ca este delicioasa, si aspectul de nota 10!Multumiri!
Cat a costat o portie? :D
8,5 lei
Buna zama, recunosc.
Interesant cum pui tu cartofii la fiert o data cu afumatura si carnea proaspata; nu se sfarma dintr-atata fiert?
Nu se sfarmă, lași focul mic.
can’t watch this more than 3 seconds, yummmiiiiii
cand era site-ul „pe vechi”, mai fusese o reteta de zama de cartofi cu afumatura tot cam la fel. e adevarat, fara carne proaspata. nice.
doar numele seamănă, zama-i chiar diferită:)
si eu fac ciorba asta aproape la fel,diferanta e ca o acresc si in loc de cimbru,pun tarhon.
si eu o fac tot cu tarhon si putin inacrita, ca la mama acasa :) cred ca e pe filiera ungureasca varianta asta a noastra.
Salut,
Eu sunt unul din cei care te-a rugat și pe facebook și pe site-ul restaurantului sa postezi aceasta rețeta. Cautam sa fac o ciorba pe weekend și vroiam ceva nou, ceva ce nu mai făcusem. Când am văzut poza și titlul ciorbei postate de tine am zis ca este exact ce caut. Am stins focul acum 10 minute și pot sa spun ca rezultatul este dea dreptul încântător. Drept urmare țin sa-ți mulțumesc pentru faptul ca ai ascultat de rugămintea mea și altora ca mine și ne-ai dat ocazia de a găti aceasta rețeta extraordinara.
Toate cele bune,
multă sănătate:).
Am facut-o si eu,a iesit…de vis! Multumesc,Adi!
Neaparat trebuie sa o incerc, arata demential si deja ii simt gustul..
ai ratacit reteta la capitolul „retete fara carne” :)
scoate afumătura și e ok:))
Adi, eu am copilarit mult in Cluj si „buna” mea imi facea tot timpul zama de cartofi cu afumatura!! Acum, dupa 30 de ani, incerc sa le fac copiilor mei in speranta ca o sa le placa. Eu locuiesc acum la Buzau si gatesc munteneste. dar tar dor imi este de voi ,ardelenii simancarea voastra.. La vara o sa vin la matusa mea si sigur va calc pragul.Esti o adevarata inspiratie!!!!
E o zeama obisnuita la noi,cei din zona asta…Bunica o facea si cu carne tinuta peste iarna in saramura,si pe bune ca e teribila! Puteti incerca si voi daca aveti asa ceva :))Are alt gust decat cea proaspata…Si anume unul buuuun,doar ca tre sa tineti carnea cateva minute in apa rece
Aseara am facut-o si eu…am pus mai putina apa decat in reteta ca nu am oala asa de mare :( dar a iesit beton (chiar daca mai deasa).
am pus totul deodata, precum ai indicat, legumele nu s-au zdrobit (desi a fiert vre-o 2 ore bune) dar mi se pare ca au iesit putin cam fierte…e ok? merci si o zi faina.
e normal să fie cam fierte dar dacă nu s-au zdrobit, e în regulă. două ore poate fi cumva cam mult, totuși:)
cred ca am taiat pulpa de porc cam mare si a tb mai mult timp ca sa fiarba calumea (= cum doreste familia). tura viitoare (pentru ca va exista cu siguranta) am sa tai carnea in cubulete si mai mici si poate asa cobor spre 1h30…ar fii ok atat?
la zama asta bunica-mea punea si o leaca de tarhon, carnea era din garniţă… in rest ii simt deja mirosul.mulţumesc pentru asta.
Am incercat saptamana trecuta reteta si a iesit o oala de bors de toate frumusetea! inteleapta vorba aia cu „Cine n-are batrani sa-si cumpere”. Gustul chiar mi-a adus aminte si mie de copilaria la bunici.
Totusi am si eu o nelamurire: sunt mai amator la bucatarie si nu stiu cum se pune smantana in bors ca sa nu se branzeasca? am pus zeama fierbinte peste ea, dar cand am rasturnat amestecul in oala tot s-a branzit… nu am idee unde gresesc.
Carnea nu lasa spumuma si arata urat?
unde?
Cand se pune carnea la fiert nu lasa o spuma ce trebuie luata?Daca se pun carnea si legumele in acelasi timp cum facem cu spuma de la carne?
stai liniștită, nu face nimeni nicio spumă:). citește pașii cu atenție.
Multumesc
da…bun tare. mama mea o inacreste cu iaurt natural, sau „lapte acru” cum se zice la noi. Dar, trebuie sa recunosc ca cea mai bune ii iesea bunicii cand o facea in oala de tuci si pe soba cu lemne. parca avea alt gust ca cea de azi pe care o pregatim la aragaz.
Tocmai ce am terminat-o. :)A fost delicioasa! Eu scap un pic mai mult ardei iute, asa am mancat la Baile Felix si culmea si la basarabeni.