Plăcinte și gogoși cum face mama, făcute chiar de mama

2.3K

De fiecare dată când merg acasă, mama mă întreabă ce să-mi facă de mâncare. Eu îi dau tot felul de teme, dar nu-i important ce face, important e că face și orice ar face, e perfect, fie că-i vorba despre chiftele fripte-n ulei (sigur că nu-s tocmai sănătoase dar mă ține să le mănânc o dată pe an) și mâzgălite cu un sos roșu, gros, dulce-acrișor, fie că e vorba despre cornulețele absolut fantastice și pufoase ca norii de vară, fie că e vorba despre plăcintele moștenite de la bunica, pe care mama și surorile ei le fac mereu și diferit dar la fel în același timp (v-am amețit?). Data trecută când am fost în vizită la părinți am primit plăcintă. Și ocazia de a face poze în timp ce mama făcea plăcintă și gogoși. Aluatul e ca mai jos:

Un kilogram de făină albă, cernută. 300 de mililitri de lapte dulce, 300 de mililitri de lapte prins (puteți folosi iaurt sau smântână). Un ou, trei linguri de zahăr, o linguriță de zahăr vanilat, coaja rasă a unei lămâi. O nucă de drojdie (adică 15 grame) înflorită-n lapte cu zahăr. Se frământă ele, destul de bine. Să fie aluatul molcuț, nu tare.

Se lasă apoi la dospit un ceas de vreme, să se umfle bine.

Se întinde aluatul cu sucitorul, să mai piardă nițel din aer. Oricum a adunat mult.

Mama nu are inele și alte ustensile fensi-șmensi prin bucătărie, folosește ce a folosit mereu. În cazul ăsta, un pahar.

Paharul e doar pentru gogoși, plăcintele se modelează un pic altfel.

 

Mama nu coace gogoșile în baie de ulei ci într-o tigaie veche de 328,6 ani (sau așa ceva) pe fundul căreia încinge puțin ulei, pe care-l schimbă și de trei ori în timpul coacerii unei șarje de gogoși/plăcinte.

Cu plăcinta treaba-i cam așa: se întinde o bucată de aluat, dar nu prea tare. Se pune boț de dulceață/magiun/brânză/varză/verzituri în mijlocul bucății de aluat.

 

Se sigilează umplutura în interior și se întinde puțin plăcinta cu sucitorul. Apoi se coace, un minut pe fiecare parte. 

Mie îmi place să mănânc plăcintele astea cu lapte, după ce s-au răcit. Sau fără lapte. Oricum, că-s de la mama.

Join the Conversation

  1. Bravo ! Ai reusit sa ne trezesti melancolii cu placintele si gogosile astea de casa…..
    felicitari si mamei tale pentru rezultate….imi amintesc de placintele facute de bunica mea, nu era data sa mergem ” acasa” sa nu ne „omeneasca” cu o portie de super placinte…

  2. la mine la tara placintele astea se numes scoverzi sau scoverci :) degeaba incerc eu sa le fac, nu ies niciodata la fel de bune ca ale bunicii :)

    1. Scovergi, la mine in Drumul Taberei, sector 6. Cu telemea. Le facea bunica unei vecine, mama nu ne-a prajit niciodata nimic si-mi pare rau :)

  3. Eh, stiu si eu gogosile astea, ultima data am mancat pana mi s-a facut rau :-(, asa erau de bune

  4. Arata super gogosile! Am o nelamurire, totusi. De ce numai 15 gr de drojdie pt un kg de faina? Are putere o nuca atat de mica sa activeze o cantitate atat de mare de aluat?

    1. Adi Hădean Author says:

      Sigur că are:)

  5. super am sa incerc si eu , multa sanatate la mama ta si parca toate ustensilele si obiceiurile” fensi-șmensi” pe care le folosesc batrani la mancari dau un gust mai aparte decat tehnologiile noi.

  6. Gabriela says:

    astea sunt retetele care-mi plac cel mai mult ;cu cat se lucreaza mai mult ca la bunica acasa , cu atat parca-i mai frumos , cel putin asa mi se pare mie….

  7. Cristina says:

    Arata minunat si gogosile si placintele! Complimente mamei tale!

  8. cauta aceasta reteta pe net de ceva vreme!! chiar am sa le incerc astazi.

  9. Asa le face si mama. Mi-ai facut o pofta incredibila. Deseara incerc sa-mi fac si eu, desi pot pune pariu ca nu vor avea acelasi gust ca ale ei. Nu stiu cum se face, dar mamele gatesc cele ami bune mancaruri din lume :)

  10. Nimic nu se compara cu mancarurile preparate de mama..Eu am invatat multe de la mama,imi ies bune,dar daca le fac impreuna cu ea parca ies si mai bune.Unde pune mana o mama e sfant!!

  11. Ana Ionescu says:

    Gogoşile astea sunt o nebunie. Duminică am văzut la tv Paprika reţeta de langoşi, cam la fel dar fără ou sau lapte bătut şi bine-nţeles că am salivat până am executat şi eu produsul. Nu am făcut niciodată gogoşi, le-am mâncat doar pe cele făcute de mama. Şi pentru că mi-au ieşit langoşii, o să mă apuc de făcut şi gogoşi, cu inspiraţie de la mama ta.

  12. Mi-ai amintit de frumoasa mea copilarie. Exact asa le facea si bunica. De cand nu mai e ea, n-am mai mancat niciodata placinte de genul asta :(

  13. @Adi, am o nelamurire:

    „Se sigilează umplutura în interior și se întinde puțin plăcinta cu sucitorul. Apoi se coace, un minut pe fiecare parte. ”

    Unde anume se coace? in tigaie? in cuptor? cu ulei sau fara?
    Chiar vreau sa le fac, arata prea bine sa nu le incerc :)

    mersi anticiapt :)

    1. Adi Hădean Author says:

      am sscris în postare:). sigur, sunt fripte dar la noi în maramureș zicem că le-am copt:).

    2. Adi, mersi, m-ai lamurit bustean! :)
      adica n-am inteles nimic, decat ca se frig.

      acum trebuie sa explici asa ca la tonti cum se frig. in ce, cu ce, la ce temperatura. te rog frumos

    3. Adi Hădean Author says:

      n-ai citit postarea, repet. scrie că-n ulei, în tigaie:).

  14. Ce dor imi e de placintele facute de bunica. Ma uitam la miinile mamei tale si parca o vedeam pe bunica facindu-le. Multa sanatate la mama!

  15. ASTEPTAM DE MULT RETETA SIMPLA DE GOGOSI MULTUMESC SA FI SANATOS IMPREUNA CU FAMILIA TA FRUMOASA

  16. Mmm ! ce deliciu. Cu asa ceva ma asteapta si mama cand ma duc acasa. Mainile mamei tale mi-au adus aminte de cele ale mamei mele, seamana tare mult. Placintele mele preferate sunt cele cu varza si cele cu branza+marar+cozi de ceapa verde. De abia astept sa merg acasa sa ma delectez cu placinte, gogosi si tocana de pui.

  17. Gratiela says:

    Bun ! Cu dulceata de zmeura ! Si mamei tale, multa sanatate si saru’ mina pentru masa !!

  18. Mămicile astea … mari invenţii!! Aşa m-ai înduioşat … „Oricum, că-s de la mama.”

  19. Am inghitit deja in sec si cu toate ca este o ora cam tarzie…tare as mai manca…vorba coanei Chiva din reclama!
    Sa o tina sanatoasa Dumnezeu pe mama ta si sa-ti faca aceste minunatii timp indelungat!

  20. Să vă trăiască mămicile, monşerilor/monşearelor ;)
    La mine li se zice „pancove”, mmmmmmmmmm… Asta referitor la gogoşi, cît despre plăcinte, ce să mai zic: alea făcute vara, cu brînză proaspătă, frămîntată (caş adus „din munte”, adică), cu mărar şi cu „coade” de ceapă verde, rupte pînă nu se ridică roua ;)

  21. Bună ziua,

    Ieri am ajuns acasa si am gasit pupuri (placinte) facute de bunica mea (sta in Alba Iulia, dar peste iarna o gazduiesc ai mei pentru ca e ca toate bunicile in varsta). Prima data m-am necajit, iar pupuri, iar aluat, in loc sa mancam o salata … Azi dimineat am citit povestea si m-am gandit ce bine ca mai este si mai face pupuri. Nu ca nu stiu sa fac, dar cand nu o sa mai fie ea nu stiu daca le vom mai face.
    Iti multumesc ca mi-ai adus aminte un lucru important.
    In rest, pleci la Londra? Foarte bine!

  22. ADI,FELICITARI pt LONDRA ,chiar am auzit azi la stirile de la ora 13 si m-am bucurat ,meriti cu prisosinta…..

  23. Ne faci mandri ca suntem clujeni !!!!! Spor la treaba si la antrenamente !!!!!
    FELICITARI TIE !!!!!!!

  24. Sa-i dea Dumnezeu sanatate soacrei mele, ca intotdeauna cand mergem acasa, acel loc a devenit pentru mine a doua casa, ne asteapta cu ce crezi(?) cu (placinte pe lespede) si nu stie sa le faca mici ! Dupa ce mancam cate una, desi dupa gust, papile gustative si ochi ar merge si a doua, se poate lucra din tot sufletul !
    Sarut mainile lui mama Marioara (soacra mea)!!!
    Tie SPOR LA TREABA !!!!!!!!!!!!!!

  25. Of, Doamne! Bunica….

  26. super gogosile dar branzoaicele alea se coc la mijloc ca am facut si eu si am primit reprosuri de la sot:))o sa mai incerc poate am gresit cu ceva:))

  27. ELENA says:

    EU AM AJUNS LA CONCLUZIA CA DE SI SI EU SUNT O GOSPODINA BUNA (ASA ZIC CEI DIN JURUL MEU), GUSTUL MINCARURILOR FACUTE DE MAMA SUNT UNICE , CONCLUZIA O FARAMA DIN NOI A RAMAS IN CASA MAMEI SI NUMAI ACOLO O SA REGASIM MEREU GUSTUL SI AMINTIREA COPILARIEI. MULTA SANATATE TUTUROR MAMICILOR ,SI CIT AVEM MAMICI MAI SUNTEM COPII INDIFERENT DE VIRSTA.

  28. octavia says:

    Yummy!

  29. Deltady says:

    Salut Ady,
    Nu inteleg ceva…. Cum adica schimba uleiul si de 3 ori /sarja?? Schimba uleiul in timp ce se prajesc(ulei rece??)? Merci

    1. Adi Hădean Author says:

      sigur că nu. prin șarjă înțeleg plăcintele dintr-un aluat.

  30. Cainele lui Pavlov e mic copil fata de mine cand vad placintele facute in casa, incerc sa ma abtin de la aluaturi ca stau destul de bine cu stratul de tesut adipos.
    Dar de cele mai multe ori cand merg la mama-soacra ea prepara tot felul de bunatati si „mi-e rusine” sa o refuz !!!
    Sa le dea Dumnezeu sanatatate la toate mamele si mamele soacre (cum e a mea – paine calda la om flamand !!!).

  31. Viorica Talos says:

    Ma bucur ca am gasit site-ul tau . Imi place mult. Succes in tot ce faci…!!!

  32. Sa traiasca mama.D-zeu sa-i dea multaa sanatate.De-abia astept sa incerc reteta.

  33. melania says:

    mi-au iesit!!! de mult incerc sa fac placinte si pancove…acum mi-au iesit! mersi!!!

  34. adi
    am salvat linkul asta de multa vreme si in we mi-am luat inima in dinti pt aventura care se numeste „facutul de placinta si gogosi”:)
    acuma.. toate au fost bune pana la final…
    placinta cu gem a iesit perfect.. cea cu branza nu s-a compt pe interior, iar gogosile au fost tari ca piatra a doua zi…
    din cate-mi aduc aminte, placintele bunicii nu pateau din astea…
    spune-mi unde am gresit? ulei nu este necesar in aluat?
    multumesc mult

  35. Ma bucur de postarea aceasta. Imi plac foarte mult placintele, cu branza, marar si cozi de ceapa, dar nici de la celelalte nu ma dau inapoi. Speram sa nu se piarda retetele din strabuni in favoarea congelatelor sau semipreparatelor. Multumim si mai dorim.

  36. Parca vad acolo degetele bunicii.Draga de ea, cum ne mai framanta gogosele, si placintele.Doamne cat dor imi e de ea.

  37. lili serban says:

    si mie mi-ai adus aminte de frumoasa mea copilarie! multumesc. sincera sa fiu, de cand am inceput sa-ti citesc retetele mi-ai aratat ca, desi nu sunt o bucatareasa desavarsita ( ca mama sau bunica) gatitul poate fi usor (cel putin asa il faci tu sa fie pt mine). visez demult sa mananc si eu o placinta cu varza, sau cu branza asa cum n-am mai mancat-o de 15 de ani cel putin, si faptul ca pare asa de simplu explicat de tine, imi da curaj sa incerc si eu.
    faci o treaba grozava si retetele tale sunt accesibile. succes in continuare!

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc frumos.

  38. langa mama tot ce face ea este bun ,prezenta ei ,care emana dragoste face ca toate lucrurile sa fie bune …

  39. Multumesc, nu am facut niciodata placinte dar am sa incerc.Tot asa se fac si brinzoicile?

  40. Felicitari ! arata spelndid !

  41. Eu mereu am o problema cu aluaturile…niciodata nu-mi ies ca ale mamei mele, atat de bune…. :(

  42. moldovan malina says:

    xvreau sa ma invat sa fac gogosi

  43. ooo, doamne, dar la noi in frumoasa si bogata Bucovina, cite nu se fac: placinte de toate felurile si umplute cu ce vrei de la BRINZA, LA VARZA, MERE, MAGIUN, VISINE, CIRESe,…etc…. clatite, gogosi simple sau umplute……tot ce vrei mai bun si mai gustos,nici nu vreau sa ma mai gindesc, imi vine a plinge ce gaseam acasa cind mergeam in vacante…..
    oricum, asa cum era la sat, mama nu se chinuia deloc cu aluaturile cum o facem noi la oras……poate-i de vina timpul nostru limitat, nu mai avem rabdare, poate de vina-i si faina…..

  44. Maria Craciun says:

    Ce mai!!! , mi-a lasat gura apa…. si mi-am amintit de copilarie ,cand tata D-zeu sa-l odihneasca (ii placea sa bucatareasca) facea un fel de turte umplute cu branza de oi si coapte intr-o tigaie, erau o placere si o bucurie sa degustam acele bunatati. Chiar acum ma apuc de facut gogosi pe care o sa le savuram impreuna cu familia.Doamne -Ajuta sa iasa bune. O zi buna va doresc tuturor !

  45. Salut si bravo pentru reteta.

    demult caut o reteta speciala pentru o specie de turte pe care le-am mancat cand era mic dar care nu am reusit niciodata, cand am crescut, sa mi aduc aminte de reteta.

    Gogosile care se fac acum sunt din alea tari.

    intrebarea este aceste turte facute de tine sunt MOI dupa prajire sau au crusta TARE???

    Ms mult,caut turte din alea MOI!

  46. Mi-ai facut pofta de placinte cu branza si cozi de ceapa verde…

  47. imi curg „balele”…dar astept si retete gletun free… sau sa nu astept? :)

  48. Eu ma gandeam sa-mi fac o afacere cu placintele astea….

  49. Ca sa ramana moi dupa ce se racesc eu adaug o nuca de unt sau margarina in aluat.

  50. Am ramas cu gura cascata,abia astept sa vina si mama mea pe la noi (peste o saptamana)sa facem impreuna gogosi si placinte,imi reusesc doar cand ea este langa mine.Oare de ce……………?:)

  51. Daca pui si reteta de post esti un super erou!!! :)

  52. Alexa Georgeta says:

    iti multumesc din suflet ptr. idei , le-am copiat si eu , duminica le pun in aplicare .

  53. Adi, oare daca ar fi sa faci doar gogosi din cantitatea totala a aluatului, cate ti-ar ieshi? 30? 50? tre sa fac un calcul sa vad daca renteaza sau nu.

    Thank youuuuu

    1. Adi Hădean Author says:

      dacă îți pui întrebarea asta, deja nu „rentează” :). depinde de cât de groasă e pătura și cât de mare-i diametrul formei cu care tai. n-aș putea spune precis.

  54. Marta Marinca says:

    Reteta este minunata, multumesc pentru postare. Colectionez retete de placinta ,la fiecare scriu numele celei care mi-a dat-o. Multa sanatate ii doresc mamei .

  55. Sunt convinsa ca tot ce va prepara mama dv. este neinchipuit de bun, dar aveti un fel hazliu de a comenta fiecare reteta a unei bunatati facuta de mama, incat imi faceti o poftaaaaaaa sa purced la treaba de nu va inchipuit ! fericita trebuie sa fie mama cu un asemenea baiat ! felicitari si sa va traiasca muuuuuulti ani pentru a va ferici clipele !!!!!!!!!!!

  56. Corina Lesan says:

    Si mama mea le face asa bune. Fiul meu nu va putea spune asta. Cred ca e timpul sa ii creez si amintirea asta care tine de cald la un moment dat in viata…

  57. Adi,am facut reteta azi si ce sa zic,aluatul a iesit ok.dar cred ca ai uitat sa pui un ingredient…sarea.Am facut cu branza sarata placintele si tot au iesit foarte dulci,din cauza
    aluatului dulce…
    Daca e asa te rog sa imi spui cata sare ar trebui pusa.
    Un salut.

    1. Adi Hădean Author says:

      o pișcătură la un kilogram de făină. mie nu-mi ies niciodată foarte dulci, după această rețetă:).

  58. Reteta pune 3 linguri de zahar,nu e mult?Sau erau lingurite…eu am pus 3 linguri normale,de supa.

    1. Adi Hădean Author says:

      să fie mai ușor, 90 de grame. aluatul trebuie să fie dulce, nu foarte dulce:). dar dulce.

  59. Mersi,o sa mai incerc cit de curand..
    Un salut.

  60. M-ai îmbolnăvit, mâine fac şi eu! Sănătate mamei şi mulţumiri fotografului!

  61. Isa Bela says:

    Niciodata nu mi-au iesit gogosile ,dar cu reteta asta …PERFECT .
    Le-am facut de doua ori saptamana asta…cand am sa ajung la 100kg iti scriu iar..;)
    merci mult

  62. Maria says:

    Doamne ce bine arata gogosile tale si ce pofta mi-ai facut , de-mi lasa gura apa :). Ma gandesc serios sa ma apuc si eu de facut, numai de mi-ar iesi si mie la fel de aratoase, ca de nu raman cu gandul la gogosile tale si cu pofta nesatisfacuta :)

  63. Alexa Georgeta says:

    waw , sunt minunat de bune si gogosile si turtele , am copiat si eu reteta si am sa incerc sa le fac si eu , iti multumesc din suflet pentru reteta , multa sanatate mamei tale si tie pt. ca ne incanti in fiecare zi cu cate o reteta

  64. Am folosit jumatate din cantitati si am pus totul in masina de facut paine, ca e mai indemanatica decat mine!!! Au iesit niste gogosi bune si aratoase!!!

  65. Buna, eu am facut gogosile in ulei cam de 1 deget jumate, au crescut in partea de sus destul de mult, iar in partea de jost atat cat le-a permis uleiul, cand le-am intors pe partea cealalta, s-a turtit umflatura, in final nu mi-au iesit gogosi mai groase de 1 deget jumate.
    M-am consultat cu mama si cu sora mea si au spus ca trebuie sa pun mult ulei sa le fac loc sa creasca. Asa am si facut. Mi-au iesit niste gogosi super!
    Acum eu ma intreb: Cum au reusit sa creasca gogosii facuti de mama ta, in doar putin ulei? Si cat de putin? Abia sa acopere fundul la cratita, sau cat? Intreb din curiozitate. Iar daca chiar functioneaza, as prefera, in loc sa folosesc o tona de ulei, care nu e nici sanatos.
    Multumesc!

  66. Hasu Loredana says:

    Mmmm bunese poate folosi și o jumătate din masuri??iasă la fel de bune și pufoase??
    ??

  67. Mariella Chen says:

    Le-am spus la chinezii mei: când om mai merge în România, în Ardeal merem. Nu o să vă întâlnesc – sau poate, cine știe – dar o să-mi fie bine, poate pentru o ultimă data la noi în țară. :-)

  68. Oare de ce mie placintele astea imi ies foarte tari?? Nu asa ca cele din ultima poza???

  69. Super reteta – multumesc din suflet – nici nu stii de cand caut o reteta care sa semene cu a bunicii – toate cate le-am incercat au fost fara succes …

  70. Am 0 experienta la gatit dar dupa acest ce am citit reteta am facut o tura de gogosi mai mult decat decenta. Mersi! :)

  71. frumos… gusturi bune amestecate cu amintiri…

  72. La Galați genul acesta de plăcinte se numesc turte sau branzoaice. De fiecare data cand merg acasă, comanda speciala este de „turte”, in rest poate fi orice pe masa. Si, sincer, am avut câteva încercări de a-mi face singura această delicatesă, dar niciodată nu avut gustul de „acasa”.

  73. Seara buna!
    Te rog, cindva, cind ai timp, si daca nu e suparare :), sa ne spui si reteta pentru cornulețele cele pufoase.
    Multumesc! Numai bine!

  74. Gogosile sau cum le mai zice la mine in Salaj ( pancove )le puteti umple cu nuca macinata amestecata cu zahar si un pic de coaja de portocala razuita.iti vine sa-ti bati pruncii cat is de bune.

  75. Ioana- Ariana mihai says:

    „Doamne feri!” Se zice la noi… as putea sa mănânc din astea de vreo 3 ori… dimineață- prânz- cină… :))
    Arată mai mult decât bine!!!
    Vă las acum… merg sa fac plăcinte=))

  76. Lipsește un strop de sare

  77. incerc azi
    M-ai convins cu toata prezentarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close