Căutam informații, detalii tehnice despre cuțitele Fiskars Edge pe care le am în bucătărie din Decembrie 2012 și pe care le folosesc de atunci în fiecare zi. Pe toate blogurile/site-urile culinare care au scris despre ele, am găsit același comunicat de presă trimis de producător. Bravo, colegi, foarte folositor. Ne mirăm că nu ne ia lumea în serios dar încă nu am învățat să ne facem treaba serios. Lasă că om crește mari și devenim serioși după aceea, nu? În fine să vă spun despre cuțite.
Unii dintre voi au observat în ultimele luni câte un cuțit Fiskars Edge în pozele mele, fie lângă niște legume tocate, fie lângă o friptură. Am fost întrebat deja de zeci de ori ce-i cu cuțitele astea, cum se comportă ele. Am ales să amân cât mai mult răspunsul pentru că îmi doream ca el să fie cât mai relevant. Aproape toate cuțitele noi taie bine, aproape toate cuțitele cu care tai lucruri trei luni la rând au probleme, în sensul că se tocesc, se oxidează sau se știrbesc. Sigur, cuțitele m-au fermecat la prima vedere, sunt frumoase, au un design plăcut și arată destul de cool, însă nu am vrut să scriu mânat de prima impresie.
Am folosit așada TOATE cuțitele din blocul Fiskars Edge timp de 14 săptămâni, fără să le ascut, fără să le trec pe oțel, fără pâslă. Taie la fel de bine și azi ca-n ziua în care le-am scos din ambalaj. E adevărat, nu am încercat să tai cui cu ele. Nici scânduri, o cărămidă, blatul de gătit, cabluri, ușa de la garaj sau liniile de pe asfalt. Cuțitul bucătarului, cel din imaginea de mai sus, e cel pe care-l prefer cel mai puțin. Taie bine dar e prea mic pentru mâna mea, prea ușor (eu lucrez cu un cuțit de două ori mai mare, de două ori mai greu). Totuși, e un cuțit potrivit pentru orie doamnă ori domnișoară.
Cuțitul Santoku, pe de altă parte, e cel cu care m-am înțeles cel mai bine, nu pentru că ar fi mai ascuțit (nu cred că e) ci pentru că, deși nu are dimensiunea potrivită cu mâna mea, necesită un alt tip de priză, unul care-mi permite să lucrez bine cu el chiar și așa mic cum e (nu e mic, e mic pentru mine, să ne înțelegem).
Cuțitul cu lamă zimțată (cel mare, există și unul mic, în același bloc) e perfect pentru a tăia pâinea (chiar și cea proaspătă) și friptura (chiar și cea abia scoasă din cuptor). E singurul cuțit din bloc la care nu aș renunța, pentru că e greu să găsești un cuțit zimțat care să se comporte atât de bine. Nu rupe masa pe care o taie, nu așchiază, nu m-a dezamăgit până în acest moment.
Cele două cuțite mai mici și-au demonstrat utilitatea în mai multe rânduri. Cel zimțat la fripturi (sunt convins că dacă ar fi avut un vârf ascuțit și nu bont, ar fi fost un cuțit de filetat destul de bun), cel mai mic pentru curățarea legumelor și pentru operațiuni ceva mai delicate.
Ca să concluzionez: le recomand cu inima deschisă. Consider că dintre cuțitele pe care le poți cumpăra pentru casă fără să-ți amanetezi bijuteriile de familie, acestea sunt undeva în fruntea listei. Să fim sănătoși.
Eu mi-am luat niste cutite de ceramice, ii drept ca nu le am decat de o luna, dar sunt extrem de multumit de ele…
Ai testat asa ceva?
nu-s pentru mine. mult prea ușoare.
fratele meu are un set primit odata cu mobila de bucatarie. Imi place tare manerul de la ele, care e potrivit ca marime chiar si pentru o mana mica si nu am reusit sa il fac niciodata sa imi alunece din mana indiferent daca eram uda sau unsuroasa, forma manerului este practica si nu simti niciun fel de presiune pe zonele diverse din palma (unde un cutit „normal” lasa urme) si asta indiferent de volumul de taiat. Una peste alta sunt niste cutite fenomenal de faine si taie excelent in timp, insa pentru mine sunt un pic peste marja de pret la care m-as lansa, mai ales ca sunt doar un bucatar amator si in ultima vreme cam de weekend asa :)
De unde as puteasa cumpar acest set de cutite? Ai un blog super. Numai bine!!!
Adi, mi-ai oferit o ocazie foarte buna. Pentru ca sunt convins ca cineva de la Fiskars o sa citeasca articolul tau, poate si comentariile. Asadar: Domnilor si Doamnelor de la Fiskars, dragi prieteni din agentia care a facut lista de destinatari, va multumesc pentru setul de cutite pe care le-am primit – ca si Adi – in decembrie anul trecut. N-am avut cum sa va multumesc pana acum, pentru ca setul a venit la Bacania Veche fara vreo carte de vizita sau vreo alta indicatie. Vreau sa stiti ca le-am folosit (acasa, nu in emisiune), dar le-am folosit doar pe acestea inca de atunci. Sunt foarte incantat si am aceeasi observatie: nu le-am ascutit inca, taie la fel de bine. Sigur gatesc acasa mai putin decat Adi, dar taie si ale mele, inca, foarte bine. Ma bucur ca a scris Adi despre ele cu atat mai mult cu cat observatiile lui sunt si ale mele!
Toate bune,
Marius Tudosiei | Bacania Veche
Imi poti spune te rog de unde se pot cumpara aceste cutite?
Si mai am o curiozitate… In poza 4 apare un/o bagel :) Nu stiu care ar fi sinonimul in romana. Dar as vrea sa stiu de unde le-as putea cumpara la noi in Romania, preferabil din Cluj? Obisnuiam sa mananc des bagels with creamcheese and sliced tomatos sau tosted bagel with avocado in USA.
bagels la lidl. cuțite, de la ei:). vezi online.
salut Adi
sustinem Fiskars:). locuiesc in Finlanda, si, daca intrebi un localnic ce cadou ar fi potrivit de dus cuiva din finlanda inafara, ti-ar raspunde…ceva de la Fiskars. dar sa vezi ce frumoasa e zona Fiskars. Cand te bate gandul de vara racoroasa sau iarna care nu se gata, hai la Fiskars:).
eu planuiesc la vara sa il vizitez pe chocolatierul Petri aici; http://petris.fi/?page_id=12 (sorry, text numai in fi)
numa bine!
Eu am setul de cutite Fiskars Avanti deja de 3 ani de zile si sunt foarte multumita de ele. Intra-adevar le-am ascutit numai dupa cateva luni bune de utilizare.Le-am recomandat tuturor si le recomand in continuare.
De unde as puteasa cumpar acest set de cutite? Ai un blog super. Sa auzi numai de bine!!!
http://homeware.fiskars.com/web/fiskarsweb.nsf/ro/cutite_cu%C5%A3ite_fiskars
Se găsesc și la Carrefour și parcă Metro :)
Pretul exagerat m-a oprit la un moment dat sa achizitionez aceste cutite. Insa dupa ce am primit cadou un exemplar de la cineva, mi-am facut curaj si imi completez setul :D
Buna! Am un cuţit Fiskars (cutitul bucatarului) si este intradevar foarte bun, insa este prea usor. Drept urmare am mai achizitionat un ARCOS (colour Prof, tot cutilul bucatarului, din Sell Gross si vad ca este produs in Spania). Este la acelasi pret cu Fiskars, insa este are lama mai groasa, nu este asa flexibila şi este mai greu. STii ceva despre acesta din urma?
cele din gama Solid cum ti se par, Adi?
mai exact cel Solid Santoku?
am ajuns aici cautand informatii despre cutitele Fiskars, am aflat raspunsul dar mai am o intrebare. De unde ati cumparat chiflele de bagels??? nu am vazut pe nicaieri doar chifle…
o zi faina
De curand am achiziționat și eu un cuțit Fiskars fiindcă voiam să văd cum se comportă produsele din această marcă și fiindcă aș vrea să-mi reînoiesc seturl de cuțite. Sunt aproape maniacă în ceea ce privește cuțitele. Cuțitul nu e din gama Edge dar e bun. E vorba de cuțitul mic, zimțat cu vârf rotund. Cei de la care l-am luat îl comercializează sub denumirea de „cuțit pentru tomate”, denumire existentă și pe etichetă. Eu l-am luat pentru friptură (cum spune și Adi Hădean) dar și pentru tăiat anumite alimente pentru care mi se pare potrivit. Mă gândesc chiar să completez setul achiziționând încă 3 și unul de pâine. Cuțitul mi se pare bun. L-am folosit intensiv vreo câteva zile și-mi place cum se comportă la: friptură, roșii, mezeluri, fructe, chiar și pâine. E vorba de folosință casnică dar pentru cineva care gătește destul de mult. Cel mai mult îmi place mânerul care se încadrează perfect în mâna mea și nu alunecă.