Nu-s niciodată mulțumit de oferta de burgeri de pe piață (lanțurile fast food oferă mizerii, bistrourile din oraș nu încearcă destul (cele care încearcă, desigur) și singurul local din oraș (Cluj Napoca) dedicat burgerilor a primit atât de multe review-uri negative după deschidere încât n-am mai fost curios să merg până acolo pentru a verifica (dacă șase dintre amicii mei au încercat și nu le-a plăcut, pentru mine-i destul). În consecință, atunci când mi-e poftă, îmi fac singur burgerii. Mă descurc binișor și, dacă dau câte un rateu, consider că-i în folosul cunoașterii și măcar nu încerc să otrăvesc cine știe ce străin nevinovat (n-am comis-o niciodată în halul ăsta dar admit că nu toți burgerii mei m-au făcut să mă simt mândru).
Cei mai buni burgeri pe care i-am făcut până acum au fost probabil și cei mai lipsiți de pretenții. De fapt, cred că momentul în care un bucătar, profesionist sau amator, poate să greșească fundamental față de mâncare, e atunci când încearcă să-i adauge briz-brizuri și poleieli nejustificate (am făcut-o și eu, e posibil să o mai fac, tentația de a fi „mai deștept” e mare iar înțelepciunea vine doar odată cu vârsta și cu experiența). Dar, să revin la burgerii mei de săptămâna trecută:
Am început prin a alege carnea, cel mai important lucru când vine vorba de burgeri. Am mers la măcelărie, mi-am ales bucățile având grijă să iau unele părți mai grase (doar vită, fără porc). Am rugat măcelarul să mi le macine de două ori. M-am întors acasă cu un kilogram și jumătate de carne, destul pentru 10 burgeri zdraveni. După asta…
Am tăiat în felii subțiri o pâine cu măsline pe care o aveam în casă și am prăjit feliile pe ambele părți.
Am pus feliile de pâine în blender. Se pare că Vitamix-ul de la Moș Crăciun e bun la o mulțime de lucruri.
Inclusiv la transformarea pâinii prăjite în pesmet.
Am pus pesmetul (rolul lui e de a lega compoziția dar și de a-i da o aromă ușoară de fum unui burger pe care nu-l frigi pe grătarul cu cărbuni) peste carne și i-am adăugat o lingură de sos JD’s (îl găsiți în supermarket).
Sare, piper, două linguri de pastă de ardei (dulce), o lingură de ceapă tocată și un ou. Asta-i tot ce a intrat în chiftea.
Am frământat bine amestecul (6-8 minute).
Am pus carnea la rece pentru o oră.
Am modelat chiftele groase de un centimetru și un pic.
Am fript chiftelele în tigaia grill, pe hârtie de copt, la temperatură nu foarte mare. Le-am întors de câteva ori pe fiecare (6 minute). Rostul hârtiei de copt e acela de a împiedica sucurile să se ardă. Dacă se ard, ai cam afumat casa și asta nu poate fi prea bine.
Când am socotit că-s gata de fript, am acoperit chiftelele cu brânză afumată. Am stins focul dar le-am mai lăsat în tigaie 3 minute.
Am rumenit ușor feliile de pâine în sosul lăsat de chiftele în tigaie. Pentru garnitură am folosit dovlecei marinați (făcuți ca aici) și câteva frunze de salată. Am mai făcut un sos din două linguri de smântână, două linguri de ulei de măsline și o lingură de muștar de Dijon, dulce.
Am folosit și o jumătate de linguriță de sos de roșii și am mai pus pe farfurie și o linguriță din sosul în care s-au marinat dovleceii.
Am fost mulțumit. Să fiți sănătoși.
Toți burgerii de prin restaurante mi s-au părut foarte slabi in comparație cu ce poți sa faci acasă, folosind doar o mana de carne de vita tocata si câteva condimente. Eu formez individual chiftelele, le invelesc in folie si le dau la frigider 2-3 ore. De asemenea, nu pun ou pentru ca nu am simțit niciodată nevoia.
Un an nou fericit!
să știi că nici ăștia nu aveau nevoie de ou. a fost un reflex:). sigur, nici nu le-a stricat. sănătate și la mulți ani!
sa incerci putin coriandru boabe sa pui in compozitie
Immmm … arata bine si cred ca este bun . Si eu imi fac singur burgerii acasa ( fetita mea nu stie de McDonald sau altceva de genul acesta ) . Cu siguranta , cu proxima ocazie , o sa incerc reteta ta . Multumim Adi si sa traiesti intru multi ani , impreuna cu cei dragi tie . Un an nou frumos !
Un An Nou cat mai frumos si fructuos iti doresc Adi! Si cu noi retete pentru cititorii tai.
1. hartia de copt a fost unsa cu ceva ulei sau muiata cu apa?
2. feliile de paine au fost rumenite pe hartia de copt sau aceasta a fost indepartata?
hârtia de copt e pentru burgeri. nu trebuie să fie unsă cu nimic.
dacă te gândești la pâinea de sub chiftea, am puso pe hârtia de copt de pe care am luat chiftelele.
Nu sunt carnivora in general, dar in perioada asta am nevoie sa mananc carne :)
Suna f bine reteta :)
Ce pot sa recomand, in Dusseldorf – zona japoneza – What’s Beef. Cel mai bun burger sau steak mancat vreodata. Au si low carb burger, nu cu paine, dar invelit in varza proaspata, sau salata. Se imprieteneste cu avocado, rosii, sau chiar sfecla, se poate acompania cu roasted vegetables sau salate – aveau una de castraveti cu marar geniala, dar intre timp au stricat-o cu ceapa :( -astea ca idei pt variatie :) (ok, au si cartofi prajiti si bacon si branza si tot tacamul, dar nu m-au atras)
Cine trece prin Dorf, sa nu rateze:
In primul rand, sunt un mare fan al burgerilor. Am norocul de a calatori f mult in Londra cu munca, unde nu ratez nici o ocazie sa incerc un burger nou.
Intradevar, aici in Cluj suntem pe nicaieri cu burgerii.
Am inceput sa prepar reteta ta anterioara de burgeri, si sunt la a 3-a tura deja. Sunt fenomenali. Am avut si colegi din Londra invitati la mine acasa la burgeri, si am/ai primit numai laude.
Mersi mult pt reteta!
excelent, felicitări!:)
azi am incercat un burger de curcan la bricks. nu fu rau deloc. dar clar trebuie sa incerc acasa. thx Adi de reteta asta!
Fiti amabil, de unde pot procura o presa de format burgeri la pret rezonabil ?
l-am facut conform cu manualul . a iesit foarte bun! Merci Adi!
Salut..am citi reteta ta despre acești burgeri fantastici pe care i-am și preparat,dar am o nemulțumire. ..nu reușesc sa găsesc sau sa fac o chifla îndeajuns de pufoasa și de subțire ca sa nu mananc doar pâine sau sa nu fie coapta,pt acești fantastici burgeri,așa ca îndrăznesc sa-ți cer ajutorul poate îmi împărtășești și mie sau mai bine zis noua o rețetă pentru chiflele de burger cu care sa-mi ipresionez prietenii! Mulțumesc anticipat!
Salut! Si eu sunt din Cluj, asadar ai putea sa impartasesti de unde cumperi carnea, de la ce macelarie?
Multumesc!
Cred ca foloseste mai multe macelarii, desi la un post din 2014 a mentionat ca gasesti „înțelegere și voință la măcelăriile Moldovan (știu că proprietarul își instruiește oamenii cu deschidere, și dacă n-au acum, pot să aibă dacă li se cere)” – https://adihadean.ro/2014/12/pork-rack/
Au trecut 2 ani jumate, dar hei! poate e de folos si altora.
Buna! I-am facut si eu de 3 ori pana acum, foarte buni, insa nu stiu de ce se strange carnea ? Se strange si se ingroasa ca o chiftea.
Excelenta reteta. E cu mult peste ce gasesti in unele bistro-uri. Bravo!
Diana. Dacă se strânge carnea eu folosesc un truc în sensul ca atunci când formez discul , îl apăs puțin le mijloc și așa nu se mai umfla.
Reteta geniala Adi Hadean
Super reteta, am facut in weekend aceasta reteta dintr-un kilogram de carne, binenteles ca am gatit mai multi si au ramas vreo 4 pe care i-am pus la figider. Astazi scotocind prin figider am dat peste ei si i -am halit cu o garnitura de cartofi si o salata langa. Au fost mai buni decat aia care i-am luat atunci de pe gratar, s-au poate i-mi era foame, in orice caz s-au pastrat super si au fost la fel de suculenti . Scretul cred ca este hartia de gatit pusa pe tava de gratar sa nu lasi sa se arda grasimile .
Mda. Cu „un pic-ul” ala peste un centimetru nu ma descurc altfel i-am innebunit pe 10 frati de-ai nostri kosovari cu reteta ta. Multumesc frumos! Datorita tie azi sunt cel mai respectat ‘homemade burger man’ din Prishtina.
Buna! Pentru aproximativ 250-300 de burgeri, ce cantitati as avea nevoie, si de ce ar trebui sa tin cont pentru a iesi o compozitie gustoasa la o cantitate atat de mare?
Multumesc! :)
Am incercat aceasta reteta si e minunata, simplu da bun multumesc
Ou, pesmet, sosuri din sticluțe.. Nu le-am pus și burgerii au ieșit excelent.