Tonul e un pește destul de scump. O experiență la restaurant poate fi demoralizator de scumpă pentru mulți oameni, una acasă, ceva mai ieftină (dar nu cu mult). Dacă vă place peștele, poate ar fi bine să o încercați și pe asta, măcar o dată.
O să încep povestea de la garnitură spre piesa principală. Piureul de păstârnac e ușor de obținut. Unul deosebit e cel făcut din păstârnacul copt la foc domol, măcar două ceasuri. Capătă gust de nucă, miros de prune uscate ori de dovleac copt și culoare crem pe când e gata. O jumătate de kilogram de păstârnac copt, două pișcături de sare, 100 de mlilitri de smântână dulce și 100 de grame de unt topit, puse în blender și omogenizate, vor fi o parte din garnitura ta. Ciupercile shimeji vor fi cealaltă parte. Se găsesc la Metro, Mega Image Concept Store și probabil și prin alte părți. Acum, peștele.
Tonul e supranumit vita mărilor, poate și pentru că are o carne ce se pretează la gătitul pe grill mai bine decât alte soiuri de pește. Ca preț, e comparabil cu vita de bună calitate. Am pregătit bucata mea așa: am presărat-o cu fulgi de sare de mare și cu frunze de cimbru. Am zdrobit și câteva alune, să tăvălesc carnea prin ele după frigere.
Am încins o tigaie stropită cu puțin ulei. Am pus peștele în ea, odată cu ciupercile.
Am fript peștele câte 10 secunde pe fiecare parte. Ciupercie n-au avut nici ele nevoie de mai mult timp.
Am tăvălit bucata de pește prin alunele zdrobite.
Da, așa trebuie să rămână, crud în mijloc. Dacă-l vrei bine făcut, scutește-te de cheltuială și cumpără o conservă cu 8 lei, o să fie același lucru.
Sigur că nu-i singurul fel în care puteți găti o bucată de ton, dar ar putea fi un început simplu.
Dacă vă întrebați despre sosurile din farfurie: cel cărămiziu e Sriracha (ardei iute și usturoi), celălalt e un piure de căpșuni făcut de mine. Am considerat că se potrivesc acolo, n-am greșit.
Arată superb, dar n-am să mă înduplec vreodată să mănânc carne crudă, fie ea și de ton. Mă înfioară…
Nu te supara, dar nu poti compara o carne bine facuta cu o conserva. Nici eu nu support carnea cruda. In rest nota 10.
nu mă supăr. în cazul tonului, dacă l-ai fript/copt bine, l-ai devalorizat. e un fapt, nu-i nimic „de gustibus” aici. și-l pot compara cu o conservă, pentru că ajunge exact la textura cărnii din conservă.
Buna Adi
Am gatit o singura data ton si nu am fost prea incantat . Dar acum , imi dau seama de greseala pe care am facut-o atunci : l-am „facut” prea tare !
O sa mai incerc , nu de alta dar al tau arata excelent si sunt convins ca si gustul este pe masura.
O zi buna
Pot incerca cu un peste care sa nu ramana crud,ceva gen somon? fiica mea e prea mica pentru mancaruri in sange si îi gătesc multe din retetele tale. Succes. M-ai omorât cu piureul de pastârnac, abia aştept să-l fac.
vine și o rețetă cu somon, în curând.
am copiat si eu reteta , am avut de invatat multe lucruri , iti multumesc din suflet ptr. tot ce ne prezinti .
Pentru cine e interesat, în București se găsește ton proaspăt (întreg) la un preț absolut decent în piața Obor. Cred că pentru câțiva bănuți în plus vânzătorul e dispus să-l și fileteze.
buna adi ,exista cumva o anumita carne de ton? ..intreb deoarece exista mai multe tipuri pe la metro .culori si marimi..multumim pentru reteta
Pe mine din toata reteta m-a interesat doar piureul de pastarnac. M-a convins Adi cu aroma de dovleac copt și …. In fine, eu l-am curatat, l-am taiat in bucati mai mici pe lungime ca era cam gros si l-am bagat la cuptor la 150 de grade. Dupa vreo ora partile mai subtiri au inceput sa se arda asa ca l-am scos. Un gust senzational, ziceai ca l-am caramelizat. Problema e ca nu am avut cum sa fac piure din asa ceva. De dragul demonstratiei am incercat totusi, amestecandul in robot cu 100 de smantana și 100 de unt. N-avea cum sa iasa ca un piure dar a fost foarte bun la gust. Poate un pic prea mult unt…
In concluzie, Adi, cum trebuia sa coc pastarnacul? :) Cumva sa-l invelesc in folie de aluminiu? Sau sa-l las mai mare?
Multumesc!
foarte buna reteta, pireul interesant
am incercat versiuni cu arome de lamaie, sau piper sau ghimbir
– diferite si fiecare specific
merci si pofta buna!!
Chef,
Eu am respectat întocmai rețeta indicată de dvs. Și a ieșit nemaipomenit.
Mulțumesc din suflet!
Este o delicatese, ceva nemaipomenit!
Îl voi prepara de câte ori voi avea ocazia!