Masterchef, sezon nou

453

Teoretic, definiția unui bucătar bun ar trebui să fie ușor de găsit. Bucătar bun e acela care poate să gătească bine. Acela care poate să ia un ingredient simplu și să-l transforme, prin intervenția proprie și controlată, într-un produs comestibil, gustos, hrănitor, adică în mâncare cu valoare adăugată. Practic, lucrurile sunt puțin mai complicate. Astăzi, un bucătar bun trebuie să

– identifice produsele locale dintr-o piață globalizată la extrem și să le folosească în meniurile sale

– aibă noțiuni legate de nutriție, pe care să le utilizeze cel puțin la fel de bine ca un nutriționist

– poată să reinventeze la orice oră bucătăria țării în care a crescut

– înțeleagă diferențele dintre bucătărie și gastronomie și să le trateze pe ambele cu respectul cuvenit

– fie creativ și harnic, gata să utilizeze tot timpul de care dispune pentru a livra mâncare mai bună și mai multă, eventual cu un profit mai mare pentru proprietarul restaurantului în care lucrează.

– folosească la maximum ingredientele și inventarul pe care le are la dispoziție

– improvizeze un meniu extraordinar pornind de la câteva ingrediente banale, adică să transforme obișnuitul în extraordinar fără a crește cheltuielile angajatorului său

– cunoască ingredientele cu care lucrează ca și cum ar fi un doctorand la bio-chimie, chimie alimentară și fizică

– nu obosească niciodată

– nu se plângă atunci când a obosit

– nu ignore nevoile colegilor din bucătărie

– poată lucra pe orice poziție din brigadă, cu performanțe decente oriunde ar fi pus să muncească

– nu întârzie niciodată

– iubească mâncarea și gătitul

– nu aibă în minte noțiuni ca „zile libere naționale”, „sărbători legale”, „week-end”, „aniversări în familie”

– aibă noțiuni de PR și „aptitudini sociale” care să-i permită să vândă el însuși meniul pe care l-a conceput

Bucătari de felul acesta ajung să conducă bucătării. Unii dintre ei, puțini, dacă ne raportăm la populația globului, ajung să câștige olimpiade gastronomice, stele și poziții în ghiduri ori clasamente internaționale prestigioase, un loc în istoria gastronomică a omenirii. Complicat? Poate, puțin. Sigur, nu te obligă nimeni să accepți presiunea, să cauți performanța, să vrei un loc în istorie. Poți foarte bine să rămâi un bucătar decent, apreciat de un patron care nu țintește foarte sus dar care-și respectă clienții și investiția, apreciat de clienții care vor să mănânce decent, cinstit, dar care nu caută revelații culinare atunci când intră într-un restaurant.

Sunt de disprețuit bucătarii care nu pot să bifeze toate rândurile scrise de mine mai sus (mai sunt și altele, dar n-am vrut să întind coarda)? Nu, nici vorbă. Consider că munca lor, deloc ușoară, e foarte importantă pentru viața de zi cu zi a societății, e foarte importantă pentru prezent. Ceilați, cei care au suficient de mult talent și destul de multă nebunie încât să accepte jugul descris de mine mai sus, sunt responsabili cu viitorul. Ei nu lucrează pentru azi, lucrează pentru mâine. Munca lor, delicioasă și revelatoare, are ecouri dincolo de ora închiderii restaurantului în care lucrează. Munca lor alcătuiește cărțile din care se vor inspira, din care vor învăța generații întregi de noi bucătari.

Masterchef 438 copy

Credeți că printre bucătarii amatori, cei care gătesc acasă, pentru familiile lor și pentru prieteni, există oameni care au în ei chemare, talent, imaginație peste medie și pasiune fără limite? Vă spun eu, există. Am văzut oameni de felul acesta în audițiile pentru sezonul Masterchef care începe din toamnă și care va fi difuzat de Pro Tv în fiecare seară de Luni și Marți, din 15 Septembrie. Am văzut oameni care au mizat totul pe cartea aceasta, a gătitului, oameni care pot să ajungă bucătari buni, nu doar decenți. Oameni care au în ei microbul care te obligă să te trezești dimineața cu gândul la ce vrei să gătești, microbul care te obligă să mergi seara la culcare abia după ce ți s-au înroșit ochii de la monitorul pe care urmărești tehnicile dezvoltate de marii maeștri sau de la cărțile în care cauți cunoaștere și inspirație. O să-i vedeți și voi și o să puteți paria pe ei, din 15 Septembrie, la PRoTv. Am văzut și altfel de lucruri, și altfel de oameni. Tot acolo. Va fi un sezon Masterchef incitant și surprinzător. Veți vedea. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. adi, am vazut ieri reclama la masterchef, pe pro tv. ma uitam, si te-am zarit o clipa, si m-am intrebat,e oare adi? adi hadean? si pe urma am mai vazut niste imagini cu tine si m-am edificat.
    ma bucur foarte mult pentru tine, abia asteptam sa urmarim show-ul avand in juriu un chef pe care, urmare a lecturii consecvente a acestui site, il intuiesc a fi un om inteligent , pasnic ,talentat si de mult bun simt.
    tinem pumnii !

  2. Excelent scris!
    Felicitari si multumesc!
    Daca vreau sa incerc ceva ADIHADEAN este prima referinta unde caut reteta!

  3. Salut, Adi Hadean!

    Nu stiu daca ai nevoie de confirmari, nu stiu cat de carismatic si de bun vei fi pe ecran, dar cred ca esti mult mai potrivit si mai contemporan cu ce se intampla in lumea culinara, iar efortul tau de a descoperi frumusetea gatitului este palpabil prin intermediul acestui blog. Nu sunt un fan al Masterchef. Sper sa ai succes!

  4. nu m-am uitat la Masterchef pana acum, dar imi propun sa ma uit stiind ce vei ifn juriu.
    ma astept sa fie mai axat pe descoperirea talenteleor decat pe „show” cum a fost pana acum.
    good luck

  5. La ultimele doua editii Masterchef nu m-am mai uitat, devenise plictisitor si antipatic :)
    La editia asta o sa ma uit cu siguranta si numai pentru ca esti tu in juriu :)

  6. Urmaresc Masterchef din toate tarile la care le inteleg limba :) Ma bucur enorm de mult ca ai ajuns in juriul Masterchef Romania. Este cea mai buna alegere a celor care fac aceasta emisiune in Romania. Bafta si abia astept sa inceapa Masterchef Romania.

  7. Citind cele spuse despre cei care se prezintă la audiţiile Masterchef,te-am văzut pe tine.Şi nu-i greu,dacă te întorci la primele tale postări.Sper să nu ai atitudinea grotească a anteriorilor inchizitori ( a se citi juraţi ).Pax et bonum.

  8. Cred ca o sa ne intersectam luna viitoare. Sper să nu-mi dai cu o tigaie în cap.

  9. Abia astept sa inceapa noul sezon de la Masterchef. Cu siguranta va fi mult mai interesant decat celelalte :)

  10. Mult succes!! Felicitari pentru prezenta in juriu, ma bucur!

  11. Tudosiei says:

    Sine ira et studio!
    Sunt convins ca asa te uiti la ei! Sa-ti deie Domnu putere ca drumu-i lung!

  12. sorin krumholtz says:

    excelent gandit, superb scris. lectie de bun simt profesional. pacat ca aluneca spre o reclama banala. pe curand. sorin

  13. Din păcate MasterChef nu este decat un show. Are nevoie de roluri.
    Nu este un concurs culinar propriu-zis. Adică el devine, dupa ce din 2-3.000 de înscrisi ai ales 150 de concurenți dupa criterii care nu au nicio legătura cu gătitul. Devine un concurs intre roluri, dupa ce deja l-ai corupt.

    Pentru a-mi argumenta afirmatia amintesc doar de modul in care se fac preselectiile cu jurați. Se prezinta 150 concurenți (asa era dupa regulamentul original, dar nu s-a mai respectat) si sunt jurați pe rând.
    Daca algoritmul întâmplării face ca in primii 100 sa fie 50 cei mai buni dintre ei ce faci? Le dai sortul la toti sau mai păstrezi pentru a da o șansa si ultimilor 50?
    Ca sa se acorde aceleași șanse tuturor concurentilor ar trebui sa-si prezinte toti preparatele ca apoi sa fie aleși cei mai buni 50. Nu poti sa decizi ca o echipa de fotbal a câștigat un campionat (sau s-a calificat) daca una din echipe nici nu a apucat sa joace.
    Ma mir ca nu s-a sesizat Agenția Naționala de Jocuri si Concursuri, sau cum s-o numi acum, pentru ca este prezentat ca un concurs cu premii.

    Cat despre postare, suna a justificare pentru deciziile pe care le vei lua cand se va difuza emisiunea.

    1. Adi Hădean Author says:

      …presupunând (eronat) că ar trebui să-mi justific sau explic deciziile.

  14. Oricum, doar din reclama m-am prins ca doamna italianca e inculta (in materie de gastronomie), iar pustiul e singurul care stie ceva, dar mai mult teoretic.

  15. cocobill says:

    se stie ca trailerul unui film ,respectiv show este de obicei mult mai captivant ca produsul in sine , incearca sa te atraga ..insa daca trailerul nu te incanta cu nimic , ma cam indoiesc de show-ul in sine s-ar putea sa fie un esec total ..oricum dintre jurati (cuprinzand pe cei vechi asemeni) tu pari cel mai calificat pentru postura de jurat . Un sfat , nu incerca sa copiezi gesturile celorlalti jurati gen farfurii trantite sau aruncate la gunoi , desi dna ”liza minnelli” se pare ca incearca sa le calce pe urme !!

  16. Bravoo ! Doamne ajuta ! sa aduci cu tine bunatatea gatelilor dar si pacea si bucuria gatitului si a meselor in familie.

    1. Am detestat aceasta emisiune pana acum. am considerat formatul o mizerie, impins spre un soi de golaneala … (cer sucuze, fara legatura cu gastronomia .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close