Sfeclă și alte vegetale

1K

Sunt perioade pe parcursul unui an, nu lungi, nu dese, nu neapărat în timpul posturilor religioase, în care nu consum carne. Nu simt nevoia, nu mi-e poftă. Consider că acele perioade sunt bune pentru experiența mea de bucătar, și vă spun acum de ce: mă stimulează, mă obligă să fiu creativ cu legumele (știți și voi că deși avem legume bune, mai bune decât alți pământeni, avem o varietate mică, doar cu fantezia putem compensa lucrul acesa), să descopăr noi moduri (pentru mine) de a le găti, de a le transforma în mâncare delicioasă.

vegetale

Unul dintre secretele descoperite de mine în timpul experimentelor vegetariene, e că poți transforma în experiențe senzaționale niște legume simple ca sfecla, morcovul, cartoful, păstârnacul sau rădăcina de pătrunjel, tratându-le cum ai trata carnea. Cu respect, desigur, dar și cu temperatură constantă, cu un adaos de grăsime dacă e cazul (fie ea și animală), cu o expunere lungă la o temperatură mică. Ca să fiu și mai clar, vă voi da un exemplu. Sfecla e între preferatele mele. O cosnum crudă, marinată, sub formă de salată ori carpaccio, o consum fiartă, coaptă sau friptă.

sfecla

De multe ori o spăl bine, o fierb în coajă după ce-i tai capătul cu frunze, respectiv cel cu rădăcina, scurg apa în care a fiert și o curăț.

sfecla

Nu arunc apa,  las să scadă pe foc mic până se transformă într-un sirop roșu, plăcut la vedere și destul de dulce, pe care-l aromez după nevoi (dacă vreau să-l folosesc la un desert pun scorțișoară sau mentă, dacă-l vreau la fripturi merg pe arome mai îndrăznețe, poate pun în el și zeamă de lămâie ori de lime, poate-l lungesc cu un vin licoros). Păstrez siropul în frigider și-l folosesc în zilele următoare.

sfecla

Pentru a curăța sfecla mai ușor o pun într-un vas cu apă rece și multă gheață. O las acolo zece minute, după care coaja vine jos foarte ușor. Nici nu mai e nevoie să port mănușă la curățare. Din cauza șocului termic, culoarea se fixează în sfeclă destul de bine, nu se mai ia pe mâini foarte tare (se spală ușor, nu vă faceți griji).

sfecla

De aici lucrurile pot evolua foarte diferit. Vă arăt azi doar versiunea în care iau sfecla, o tai în jumătăți sau sferturi, în funcție de mărimea ei, apoi o frig într-o tigaie cu fund gros în care am pus unt și foarte puțin ulei. Pun în tigaie și plante aromatice (sfecla merge cu mentă, busuioc, oregano, salvie, cimbru, cimbrișor, cimbru lămâios), sare grunjoasă, piper, chimen sau chimion.

sfecla

Țin tigaia la temperatură foarte mică, sfecla la fel. O întorc pe fiecare parte, din zece în zece minute, o oră. Poate puțin peste o oră. Zaharurile din ea se concentrează, cele de la exterior se caramelizează frumos, sfecla se transformă sub acțiunea temepraturii și devine mai mult decât gustoasă, devine de-a dreptul încântătoare.

sfecla

Îmi dă senzația că a fi vegetarian nu-i chiar un lucru îngrozitor.

sfecla

Dacă aveți întrebări legate de asta ori de alte experiențe vegetariene, le aștept la comentarii și promit că mă străduiesc să răspund repede. Mulțumesc. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Suna foarte bine! Trebuie sa fie foarte buna! Nu e deloc rau sa fii vegetarian, dar e greu cu gatitul in casa in care unii sunt vegetarieni si unii nu! Mereu trebuie sa te gandesti la o suta de feluri de mancare, cu si fara carne!
    Multumim pentru postari, sfaturi si idei!

  2. Adi o intrebare : sfecla cu aceasta reteta o pui cruda in tigae sau fiarta ?
    Multumesc pentru retetele pe care ni le oferi,felicitari pentru MasterChef !

    1. In mod clar e fiarta. Reiese din reteta.

  3. Fotografiile tale m-au facut sa caut repede o sfecla pe care o aveam de ceva timp si ….ma lasa „rece”…. Acum o sa fie ea la cald :)

  4. Gata sfecla :)
    Este foarte,foarte gustoasa multumiri .
    De ceva vreme am descoperit avocado,ai putea sa ne sugerezi cateva retete ?
    Multumesc !

  5. Sfecla ! Da, nici nu stim cate beneficii ne aduce si ce gusturi putem obtine. In Rusia, in serile lungi de iarna, gospodinele taiau rondele groase de sfecla si le puneau la copt pe plita.. Era „prajitura” oferita oaspetilor.
    In urma cu niste ani, vegetariana fiind, tocam tulpinile si le amestecam cu maioneza (din pufuleti), cu usturoi si patrunjel. Dar zeama, n-am folosit-o niciodata. Foarte buna ideea de a adauga suc de lamai sau vin-.Felicitari !

  6. Felicitari atat pentru retete cat si pentru postura de jurat la Master Chef. Sunteti preferatii mei!

  7. Merge si fara unt, doar cu ulei? Care e gustul final, dulce-sarat?

  8. Nu, nu este îngrozitor sa fii vegetarian. Din contra. E mai frumos.

    Am avut iubite vegetariene. Doua. Una dupa alta. Astfel ca m-am invatat cu cine vegetariene. Apoi am descoperit o nisa in vegetarieni.

    M-am trezit intr-o zi ca nu mai am nimic. M-am luptat cu o boala grea si eu spun ca e greu sa ti se întâmple dar mai greu e sa supravietuiesti. Dupa 3 ani m-am trezit ca sunt singur, nu mai am nimic nici din ce sa traiesc, dar ca sunt in viata.
    Am facut cu totul alte lucruri in viata, meseria mea nu putea fi exercitata decat in cadrul unor forte guvernamentale. Dar imi dădusem demisia si oricum vad viata cu alți ochi acum. In rest mai aveam la activ experienta in implementarea de branduri (chiar am creat piața de consum in Romania pentru unele produse inexistente înainte de mine), dar nu ca angajat, ci pentru compania mea. Deci, nimic pe CV sa-mi fie util sa ma angajez. Am fost disperat.

    M-a salvat pasiunea pentru gatit. Intr-o zi m-am apucat sa gatesc acasa si sa livrez la firme, la cunoscuți, la mici întreprinzători. Am ajuns sa fac catering la spitale, la parchet, la primarie, am devenit cunoscut in orașul natal unde m-am întors dupa 14 ani de Bucuresti. Toti stiau aici ca am avut o companie cu acoperire naționala, ca am avut restaurant, pub si club in Bucuresti, etc… Toti s-au mirat ca am ajuns sa fac mancare pentru alții ca sa am din ce trai.
    Dupa câteva luni nu li s-a mai părut ciudat, am ajuns cunoscut de toti si respectat oriunde ma duc, atat de copii cat si de parinti. Ca un fotbalist cunoscut.
    Pasiunea pentru gatit m-a ajutat sa supraviețuiesc, sa imi recapăt încrederea de sine căci a fost o trauma sa trec de la rulaje de milioane de euro la saracie.
    Cea mai mare mulțumire de sine am trăit-o in workshopurile cu copiii.

    Revin la subiect: Am clienți vegetarieni. Si este cea mai mulțumitoare provocare. Un preparat vegetarian il consider bun daca ii fac gust si sa combin ingredientele astfel incat sa nu simti ca iti lipseste carnea. Pentru a cunoaste exact cat de bun e un preparat am perioade cand devin vegetarian pentru experienta, ori raw-vegan. Sa mananci doua luni vegetarian e diferit fata de a mânca doar o zi, sau miercurea si vinerea. Asa poti stii clar cat de „îngrozitor” este.

    Părerea mea e ca o alimentatie buna este cand alternezi: 2 zile pe săptămana sa mananci si carne rosie, alte doua cu carne alba, 2 zile ovo-lacto-vegetarian si 1 sa fie dezmăț, chiar si gen fast-food, sa se imunizeze organismul. Dar e opinia mea, fiecare cum se simte mai bine.

    Sfecla rosie.
    Cand pun radacinoase la cuptor folosesc otet balsamic sa caramelizeze. Dar oțetul balsamic adevarat costa mai mult decat educatia mea, are vechime de 12 ani sau 18 ani. Ce se găsește in comerț este procesat sintetic cu caramel si etc. Astfel ca pe langa morcov, țelina, ceapa de apa, gutuie, etc, adaug sfecla rosie – ajuta la caramelizare.
    In salata de sfecla rosie coaptă la cuptor combin cu mar verde. Mar verde juliene, sfecla julien, zeama de lamaie, miere, putin otet Sherry, ulei de masline. Deasupra miez de semințe de floarea soarelui. Balsam pentru digestie.

    PS: Mi-am propus sa comentez la fiecare postare a ta. Sigur ca sunt multe idei pe care deja le-ai experimentat, dar poate se nimeresc si câteva noi. Rețetele pe care le postezi se acumulează ca si cunoștințe in mine, devin experienta. Este modul meu de a da înapoi.

  9. Bravo, baieti…multumesc pt. idei….sa fi-ti sanatosi!!!!!!!

  10. wow am facut aceasta reteta aseara . Absolut delicioasa ! Va multumesc !Sunt in perioada in care nu prea am pofta carnita si reteta asta a venit la fix . Am vazut multe alte retete, de fpt toate retetele dumneavostra arata delicios !!

  11. Eu folosesc sfecla coapta in cuptor si acoperita intr-un sos de portocala sau lamaie si otet balsamic. E delicioasa si nu ai mult de lucru cu ea. Iar aceasta reteta a dl-ui Hadean am s-o incerc in cursul saptamanii. Multumesc pentru ea.

  12. Pot sa spun ca m am îndrăgostit de Bucătărie datorită rețetelor postata de Dvs! Va multumesc pentru asta!! felicitari! Pentru mine sunteți cel mai bun!!! Multumesc!

  13. Dana Lauer says:

    Abia astept sa incerc! Toata admiratia Ozzy pentru tot ce faci! Felicitari Adi Hadean pentru toate postarile! Eu le savurez la propriu! Mai putin cu alergarea…mi se pare ca nu pot,asa ca am optat pentru o ora de innot zilnic,e fantastic!

  14. Veche postarea dar foarte inspirationala.
    Asa ca mai vin si eu cu o idee:
    O alta varianta testata de mine este budinca de sfecla: o curat si o dau pe razatoarea mare, apoi o amestec cu oua, smantana si branza (daca e si putin afumata branza e si mai si…). Ca si condimente, pe langa sare si piper, mai folosesc cimbru. Reteta gasita de mine era cu rozmarin, dar nu a fost pe gustul meu.
    Apoi o dau la cuptor, la foc mic, pana se face sfecla…
    Si am testat de curand si cipsurile de sfecla si mi se pare absolut delicioase :)

  15. mariana radulescu says:

    care este diferenta intre chimen si chimion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close