Cremă de dovleac cu sos de Parmezan și Prosciutto de Parma crocant

463

Ingredientele de care aveți nevoie pentru 2 persoane sunt: aproximativ 500 gr. dovleac, 1 linguriță de unt, 1 șalotă, ulei de măsline, supă de legume, vreo 50 gr. Prosciutto di Parma, 1 felie de pâine ( e bună și dacă e puțin seacă, de vreo câteva zile), cam 50 gr de Parmezan, 50 ml smântână vegetală, sare, piper, nucșoară și un buchețel de ierburi aromatice cu 2/3 fire de pătrunjel, unul de busuioc și câte o rămurică de rozmarin și de salvie, o foaie de dafin.

unnamed

Mai înainte de toate trebuie pregătită supa de legume. Nu trebuie decât să umpleți o oală cu apă rece de la robinet, să tăiați înăuntru un morcov după ce l-ați spălat și curățat, o coastă de țelină și o ceapă. Asta e valabil la vreo 2 l de apă care tre’ să fiarbă domol vreo oră. Secretul pentru o supă mai gustoasă e acela de a carameliza ceapa. Adică e destul să o crăpi în două și să o lași câteva minute bune într-o tigaie anti aderentă la foc mic vreo 10 minute (cu suprafața plată în contact cu tigaia). Supa asta poate fi folosită la orice în bucătărie – de la un risotto la o tocăniță – asta ca să nu adaugi doar apă atunci când trebuie să fierbi sau să lungești vreun preparat.

Acum putem trece la pregatirea cremei. Se curăță de coajă și de semințe dovleacul, se taie în cuburi, apoi se curăță și se taie șalota. La foc mic se încălzește un fir de ulei de măsline și o bucățică de unt, se aromatizează cu buchețelul de ierburi (legat cu sfoară de bucătărie) și se călește șalota. Se adaugă dovleacul, se acoperă cu supa vegetală și se lasă la fiert. După vreo 10 minute se scot ierburile. Când dovleacul e fiert, iar supa restrânsă, se adaugă sarea, piperul și nucușoara, apoi se pasează la blender, obținând o cremă destul de fluidă.

Între timp, într-o crăticioară, se încălzește smântâna și se adaugă parmezanul. Se amestecă des până se topește parmezanul și totul devine omogen.

În final, se toacă la cuțit, Prosciutto și felia de pâine alături de câteva ace de rozmarin și o frunză de salvie și se trage la tigaie anti aderentă până devin crocante.

Se dispune în farfurie crema de dovleac, se adaugă în suprafață sosul de parmezan și firmiturile de pâine și Prosciutto crocant.

 Un coleg de-al meu, sommelier, sfătuiește a i se alătura un Sauvignon Blanc, clar …la 10-12’C .

S-aveți poftă!

Doamne-ajută!

Foto şi text: Nicolae Muntean

Join the Conversation

  1. cum adica smantana vegetala ?!?

  2. Hm, pacat de supa. Frisca vegetala? De ce nu smantana naturala? Buchetul garni e ok, dar cu alte verdeturi. Salvia si rozmarinul proaspete si in buchet garni si adaugate pe urma, dau un gust extrem de pronuntat. Dovleacul are o savoare aparte, merge combinat cu nucsoara, dar salvie si rozamarin mult ii acopera aroma.
    Daca spun iar ca nu e o reteta grozava, iar o sa iau nana :D .
    Dar chiar nu e grozava.
    Puteti sa ma bateti :)

  3. Eu chiar nu inteleg de ce o astfel de reteta trebuie stricata cu smantana vegetala, care nici macar nu este smantana! Invatati oamenii prostii, sa se indoape cu e-uri si inlocuitori dubiosi dar cu strategie de marketing excelenta.
    In primul rand acel produs ar trebui sa se numeasca „inlocuitor de smantana”. In al doilea rand, Adi ne invata o multime de lucruri grozave aici, inclusiv importanta calitatii ingredientelor… toti cei primiti in aceasta campanie ar trebui sa se alinieze la aceleasi standarde.

  4. Georgiana says:

    Bravo!! O reteta demna de blogul tau. Merita incercata!! Mie deja mi-e pofta!!

  5. O cremă excelentă, cred că are un gust delicat și e consistentă, în același timp. Și arată minunat ! Feilicitări, Nicolae Munteanu !

  6. Nicolae Muntean says:

    Bună ziua tuturor! De când cu show-urile culinare televizate observ că tot mai multe persoane devin critici sau jurați, specialiști sau atotștiutori. Dacă criteriile după care chef Hădean a ales candidații la postul de intern vă macină și nu vă lasă să dormiți noaptea, nu rămâne decât să deschdeți gura și să-l întrebați. Cât despre rețeta mea, înainte de-a judeca ar trebui replicată. De subliniat faptul că ” degustibus non disputandum est”. Supa este una dintre preparatele de bază a bucătăriei italienești așa cum am descris-o eu…Ceapa, morcovul și țelina , luate ca o sfântă treime e bază la bună parte din bucătăria italienească: ragù bolognese, la passata de roșii, ecc. Specific că rețeta mea are specific/inspirație emiliană. Cât despre smântână ar trebui făcută o lecție de chimie, deși e suficient să citești eticheta produselor. Sau ar trebui să fac publicitate unor produse care probabil nici nu există pe piață?! În cel mai rău caz greșeala mea e una de gramatică, mda… ar fi trebuit să scriu „smântână”. Înainte de a defini un preparat grozav sau nu, poate ar trebui revizuite unele propuneri de pe blogul propriu. Cu rețeta de „carbonara” sau noțiunea de „risotto” pe care le divulgați riscați să vă anuleze atestatul de ședere în Italia. Glumim și râdem, da? S-auzim de bine! Doamne ajută!

    1. un sfat pe care l-am primit si eu: nu lua totul asa de persona, si „don’t feed the trolls” :)
      ps. mie mi-a placut reteta si cred ca o sa o incerc, numai ca am gresit putin cu dovleacul, l-am ras si l-am bagat in congelator, iar acum nu stiu cum am sa-l mai coc…

  7. Gina,eu in reteta citesc smantana vegetala.Nu frisca vegetala.Sunt doua lucruri diferite!
    Cred ca esti suparata ca nu ti-a publicat reteta,si acum te iei de toata lumea.

  8. Nicolae Muntean says:

    Salutare!
    Tin sa-i multumesc lui chef Hadean pt aceasta sansa si ma bucur sa intrunesc calitatile pe care le cauta. Cat despre criiterile pe care le-a folosit in alegerea noastra doar dansul va poate raspunde.
    Referitor la reteta pe care am propus-o marturisesc ca nu am tinut sa fie grozava. E suficient sa fie o „mura-n gura”, un punct de pornire. De subliniat faptul ca pt a putea-o critica mai intai trebuie replicata, tinand cont de faptul ca gusturile nu se dicuta; deci daca doriti puteti folosi smantana de origine animala, la fel cum Prosciutto poate fi inlocuit de bacon, coppa, speck sau kaiser. La fel cum crema poate fi una de morcov, de cartof sau alt ingredient. La fel cum poti folosi niste ciperci trase la tigaie sau fructe seci precum nuci, alune sau migdale. Ideea e ca ceea ce gatesti sa te satisfaca si daca satisface si pe altii cu atat mai bine.
    Supa folosita e menita sa dea putin mai mult gust cremei, fata de cum ar fi dat apa „chioara”. @Gina, dv. care locuiti in Italia ar trebui sa stiti ca ceapa-morcov-telina e o Sf Traime ce sta la baza bucatariei, fie ca vorbim de ragù alla bolognese, de passata de rosii, ecc. Nu vroiam o supa de legume bogata la fel cum nu imbogatesti cu toate legumele o simpla supa de pui.
    Cat despre smantana folosita admit ca in cel mai rau caz greseala mea ar putea fi una de natura gramaticala si anume ar fi trebuit sa scriu „smantana”. Nu sunt un alimentarist dar stiu ca e suficient sa citesti eticheta unui produs si sa te asiguri ca nu contine grasimi si uleiuri „anonime”, ca contine cat mai putine grasimi hidrogenate. Ce se intampla daca o persoana e intoleranta la lactoza sau vegana? E suficient sa stie ce sa manance iar „smanatana” pe baza de soia, cocos, porumb sau ovaz poate fi o alternativa buna. Stiati ca puteti prepara homemade un inlocuitor al smantanei cu 2 parti de „lapte” de soia si una de ulei de porumb?
    Acestea fiind spuse …sa ne-auzim cu bine!

  9. Nicolae Muntean says:

    @ Alina. Iti multumesc pt sustinere. Referitor la dovleacul tau…si mie mi s-a intamplat sa congelez o data (prima si ultima) dovleacul crud si cand l-am scos parea a fi pepene galben. Faptul ca l-ai in + l-ai si ras aproape te obliga sa-l transformi intr-o crema, atat tot ca preparatul tau va fi gata mult mai repede, considerat ca si congelatorul „coace” si ca va fierbe mult mai repede. Altfel ai putea pregati o umplutura pt un strudel, fie el dulce ori sarat. ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close