Vita cu piure de dovleac copt

594

(GP)

Am redescoperit dovleacul gătit acum câteva luni într-o scurtă ieșire în străinătate și mi-a rămas la suflet. De atunci, mi-am propus să-l utilizez mai mult în feluri principale, nu doar ca desert sau supă. Cumva, rețeta de mai jos îi este dedicată, chiar dacă am ales să-l combin cu carne.
Pentru început ai nevoie de o bucată de dovleac (600-800g) pe care o cureți și o tai in cuburi de aproximativ 2 cm. Pui cuburile într-un vas și le ții la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, la 180 de grade, până când dovleacul se înmoaie și e plin de aromă.

Vita cu dovleac_1

Cât e dovleacul la cuptor, poți pregăti carnea. Eu am avut o bucată de vrabioară de vită maturată pe care am mângâiat-o cu ulei de măsline și am asezonat-o cu sare și piper.

Vita cu dovleac_2

Apoi am gătit-o în tigaie la foc mediu aproximativ 8 minute, întorcând-o de mai multe ori pe ambele părți. La final am adăugat bucați de unt și cimbru pentru mai multă aromă  și un sos rapid și am lăsat-o să se odihnească câteva minute.

Vita cu dovleac_3

Vita cu dovleac_4

Acum putem reveni la dovleac. Când e gata, scoate-l din cuptor și mixează-l cu puțin unt, sareși piper. Cu cât mai mult piper cu atât mai bine, gustul dulce al dovleacului are nevoie de alte ingrediente care să-l provoace.

Vita cu dovleac_5

Tot la categoria contrast și pentru un plus de prospețime, la final taie mărunt 2 fire de ceapă verde și amestecă-le cu piureul de dovleac.

Vita cu dovleac_6

Un pahar de vin roșu nu strică alături.

Poftă bună alături de cei dragi!

Vita cu dovleac_7

Text&Foto: Sorin Stanciu

Join the Conversation

  1. Un preparat total aiurea, unde piureul de dovleac e ok(lasand la o parte faptul ca se recomanda ,,cat mai mult piper” – probabil o lopata-doua). Carnea aia de vita e complet ametita, intoarsa de pe o parte pe alta de mai multe ori, s-a dus pe apa sambetei suculenta. Iar felul in care e taiata, pe lungimea fibrei, a transformat o bucata delicioasa de carne intr-o bucata de talpa sau in cel mai bun caz, in guma de mestecat.
    Reteta de nota -1 , cu blandete.

    1. Georgică says:

      Doamnă, pentru cineva care opărește carnea ”ca sa elimine impuritățile” și abia apoi o gătește mai departe, vă permiteți aprecieri cam prea drastice. Acest citat este de pe site-ul dumneavoastră:

      ”Curcanul la cuptor este una dintre fripturile preferate ale familiei mele .Iar daca acel curcan mai e si umplut, e si mai bine . La fel ca orice friptura ,are si niste secrete ,care fac acesta friptura absolut savuroasa . […] Separat se pune o oala cu apa la fiert (cat sa incapa curcanul) cu un pumn bun de sare si cateva frunze de dafin. Cand apa clocoteste ,se baga curcanul si se opareste ( se lasa sa dea in clocot pana cand iese spuma ) .Se arunca apa (eu o pastrez pentru animale,fac papica la catei si pisica) iar curcanul se spala bine cu apa rece. Aceasta operatie are drept scop sa scoata impuritatile din carne rapid,iar cand va fi in cuptor,sosul va ramane limpede ; incercati !!!”

      Nu știu din ce ”impurități” faceți dumneavoastră ”păpică la căței și la pisică”, dar nu e cazul să vă dați expertă, sunteți extrem de departe de a fi expertă.

      În imaginea de mai sus am văzut o bucată de vită maturată cu mijlocul rozaliu, preparată corect. Cred că cele scrise de dumneavoastră reprezintă doar frustrare. Nu cumva ați trimis și dumneavoastră vreo ”păpică” spre publicare?

  2. Reteta suna delicios, a devenit cina noastra de maine.
    Iar stilul si fotografiile imi plac mult.

    Bafta

  3. Slut Adi,

    Pentru ca nu am gasit contact pe blog am scris aici.

    Apreciez foarte mult blogul tau inainte sa apari la protv si sunt pasionat de gatit.
    Inca nu ma consider la nivelul de masterchef dar prietenii sunt foarte multumiti de retele reproduse dupa blogul tau (o fi din politete sau chiar le plac…ei stiu)
    Acum am o mare problema.
    Ce facem cu retetele pentru a doua zi?
    Eu muncesc intr-o multinationala unde avem doar un cuptor cu microunde si o chiuveta, ceea ce inseamna ca trebuie sa imi fac mancare de seara sau foarte rar dimineata pt pranz.
    Putem gasi cateva retete pe care le putem manca reci, la temperatura camerei sau incalzite (urasc cuptorul cu microunde) care sa ne ajunga pana la cina?

    Multumesc mult pentru raspuns
    Bogdan

    1. Adi Hădean says:

      zic că putem, sunt peste 1500 de rețete aici.

  4. Foarte interesante comentariile acide ale unora la adresa celor cu experienta. Frustrarea vorbeste de la sine. Foarte bine arata preparatul si mi se pare o alternativa excelenta de a introduce dovleacul in alimentatie,

  5. Rețeta mă atrage, deși nu-mi place carnea ”în sânge”. Bănuiesc că se poate frige și mai tare cărnița, poate tăiată mai subțire. Oricum, e prima oară când pot să spun că mă tentează o rețetă cu dovleac.

  6. Sunt un fan al carnii de vita, sper sa fie buna combinatia cu dovleacul, diseara o sa bucataresc, Multumesc pentru reteta !

  7. Arata foarte bine ,pana acum nu mi-a iesit friptura d
    e vita ,dar nu ma dau batuta azi incerc aceasta reteta sper sa reusesc sa o prajesc doar atat cat trebuie …Multumesc pt toate retetele .

  8. Piureul de dovleac: delicios! Multumesc pentru reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close