Fericiţi cei lipsiţi de curiozitate…

723

Foarte mulţi oameni îşi trăiesc viaţa liniştiţi, fără să pună întrebări mari sau mici, crezând în Dumnezeu şi minuni, bucurându-se de lucruri mărunte sau nu, fără să încerce să le înţeleagă. Restul, căci nici noi nu suntem puţini, îi numim pe ăştia proşti. In mod ironic, în timp ce ei pot experimenta fericirea în cel mai pur sens, noi punem la îndoială tot şi ne trezim brusc într-o lume prea mare şi complicată, rătăcind toată viaţa prin labirinturi în care ne punem singuri şi care cresc cu fiecare nouă curiozitate ori îndoială pe care o avem.

001
Nefericiţi aşa cum suntem, există şi anumite avantaje pe care felul ăsta de viaţă ţi le oferă. Spre exemplu eu pot să mă apuc să fac o peltea ştiind sigur că o să-mi iasă, pentru că la un moment dat am avut curiozitatea să citesc despre gemuri, dulceţuri şi marmelade şi mulţumită altor oamenii pe care i-au chinuit anumite întrebări cândva în trecut, azi avem o grămade de informaţii folositoare legate de conservarea fructelor. Când zic informaţii mă refer la explicaţii ştiinţifice, nu la secrete şi proceduri învăluite în mister, transmise pe cale orală din generaţie în generaţie. Am tot respectul pentru mamele şi mămăile care ştiu din ochi când e gata un gem, dar în vreme ce eu pot garanta cu onoarea de cofetar că o să-mi iasă corect o marmeladă de fiecare dată, ele mai pot da şi rateuri.

002
Totul a început cu trei gutui parfumate şi neepilate, coapte, dar nu răscoapte. După ce le-am făcut baie am trecut un cuţit prin ele. Le-am pus cuburi într-o oală, fără să arunc nimic şi le-am acoperit aproape de tot cu apă. Ştiinţific vorbind e bine să folosiţi o cantitate de apă egală cu cantitatea de fructe. Nu toate fructele au cantităţi mari de pectină, dar un lucru e sigur – fructele răscoapte, deşi au cea mai multă aromă, au de obicei prea puţină pectină pentru a lega un gem, motiv pentru care e bine să aveţi şi câteva fructe puţin mai necoapte în grămadă. Dacă vreţi ceva arome acum ar fi momentul să le adăugaţi.

004

Eu am pus nişte anason stelat, dar o babă adevărată ar folosi frunze de druşaim. Pectina se extrage cel mai eficient din fructe, într-un lichid uşor acid la o temperatură de 80°C. Aşadar am pus vasul pe un foc foarte mic, cât să se mişte uşor lucrurile prin oală… ca atunci când faceţi piftie. Am uitat de oală vreo 3 ore, timp în care orice urmă de pectină din gutui a ajuns în lichid. Am strecurat apoi fiertura printr-o sită fină, având grijă să storc bine fructele de tot lichidul. Am cântărit apoi zama într-o oală curată şi am adăugat o cantitate egală de zahăr granulat. Am pus înapoi oala pe foc, de data asta mare şi am fiert-o luându-i spuma albă până a fost gata. Când e gata? Vă explic imediat. Dar mai întâi să înţelegem de ce trebuie atât de mult zahăr. Pectina e o gumă, un carbohidrat, un polizaharid deci un polimer, capabil să absoarbă cantităţi imense de apă, dar şi să formeze o structură stabilă, un gel, dacă îi sunt oferite condiţiile necesare. Care sunt ele? Acid, temperatură şi mai puţină apă. Şi exact asta face zahărul, higroscopic prin natura sa, atrage o parte din lichid, suficient cât să îi permită pectinei să creeze legături între molecule şi să formeze un gel. Pe lângă asta zahărul ajută şi la conservare.

005
Dacă ar fi să vă explic ca o babă, din câte am observat eu, pelteaua a fost gata cam la două minute după ce a început să facă un altfel de spumă decât cea albă pe care v-am spus să o curăţaţi. O spumă transparentă, cu bule mari, care s-a ridicat până la buza vasului. Apoi am pus o picătură pe un vas şi când am văzut că şi-a păstrat forma, am luat pelteaua de pe foc.

006

Am turnat-o fierbinte în borcane şi am pus capacul. Mă mai întâlnesc cu ea în vreo lună, două sau poate la anul. Dacă ar fi să vă explic ca un cofetar, o peltea, gem, dulceaţă fie ea ce o fi e gata când termometrul arată 105°C sau când refractometrul arată 70°Brix. Şi dacă pe cel din urmă nu prea cred că se încumetă multă lume să-l ia, un termometru de zahăr e destul de accesibil oricui în zilele noastre. Un refractometru e de vreo 3 ori mai scump decât un termometru bun, dar dacă obişnuiţi să faceţi multe gemuri şi dulceţuri, merită fiecare bănuţ. 70°Brix înseamnă o concentraţie de 70% zahăr. Pare mult, ştiu şi există câteva lucruri pe care puteţi să le faceţi, dar nu pentru orice fruct şi orice tip de conservă. Magiunul spre exemplu are foarte puţin zahăr şi cu toate astea nu se strică pentru că are şi foarte puţină apă. Dar asta merge doar la magiun pentru că prunele sunt speciale şi nu-şi pierd din aromă, ba dimpotrivă, dacă le ţii mult pe foc. Dacă ar fi să fierbi ore în şir nişte zmeură delicată ca să ajungi la o concentraţie de apă suficient de mică încât să consideri produsul conservat o să ai parte de o pastă maro lipsită de orice gust. Sau puteţi să uitaţi tot ce v-am spus eu aici, atentând la fericirea voastră şi să faceţi lucrurile ca până acum, fără să vă întrebaţi de ce v-a ieşit sau nu pelteaua.

007

Text&Foto: Mircea Banu

http://desertologie.blogspot.ro/

Join the Conversation

  1. Multumiri pentru sfaturi, cu siguranta o sa incerc si eu reteta :)

  2. asa mai zic si eu peltea, de altfel cum sa nu iasa din mana unui cofetar cu experienta |||||? eu am facut peltea de gutui la care am adaugat si un kil de mere rosii cu tot cu coaja si cotor, ca la gutui. acolo sta gelul ala minune, pectina, dar multa lume nu stie, nu au cunostinte in amanunt despre finetzuri ! citeam pe FB. ca unele ‘,, Gospodine ” cojesc fructele de coaja la peltea si dulceata de gutui ! GRESIT ! se mira ca nu le-a iesit bine ! si o fierbe 10-15 minute ? dar cum ? cu zahar gelifiant, sau cu Gelfix, care incheaga repede orice. Le e lene sa pazeasca firberea asta 2 ore, atat a durat la mine, pe ceas. ei si cam mult am vorbit, dar trebuia sa ma asculte cineva, un expert, si daca n-am dreptate eu ma sinucid ! am zis !

  3. Incredibil articol.
    Singurul lucru pentru ca astept cu nerabdare toamna este aparitia gutuilor care sunt cele mai bune fructe pentru mine, sunt super bune si se pot face o gramada de lucruri din ele. Cui nu-i place dulceata de gutui sau o prajitura ce le are in compozitie? Sau chiar mancate pur si simplu ca fruct. Super acele retete, fix ce trebuie acestei perioade.

  4. gabriel ion says:

    Multumim Chef pentru reteta minunata de peltea!
    Eu fac pelteaua de gutui numai din cotoarele ramase de la dulceata sau gemul de gutui fara alte adaosuri in afara de zahar!

  5. Felicitari,foarte frumos articol!
    Cum sa nu incerci sa faci pelteaua astfel descrisa?!

    Multumesc!

  6. Nu prea fac gemuri si dulceturi din motiv de zahar prea mult…
    Am insa 6 gutui potrivite pentru aceasta reteta…nu am mai facut peltea de ceva ani…
    Multumim pentru reteta!

  7. Citit, placut, provocat, incantat! De peltea doar am auzit pana acum. De mancat, abia ieri. Peltea de gutui facuta dupa reteta de mai sus. Ei bine, traiasca pectina si toate formulele stiintifico-fantastice care o fac sa fie atat de delicioasa! :)

  8. Ca tot suntem la materia prima „gutuia”, as manca niste peltea, dar o mancare de gutui cu un copanel de pui langa, ar fi de poveste! :)

  9. Delicioasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close