Carne aromată în chiflă pe abur

644

În zona noastră avem destul de puține exemple de mâncăruri făcute pe aburi, preferând mai mult fierberea, prăjirea și coacerea, asiaticii însă folosesc această tehnică în mod constant. Tindem să asociem mâncarea pe abur cu lipsa de aromă, dar împrumutând tehnici de la popoare care fac asta în mod tradițional, vom fi plăcut surprinși.

Generic, aluatul umplut și aburit poartă denumirea de Dim Sum (chineză), în schimb chifla de mai jos vine din Vietnam și are o altă denumire: Baozi.porc-in-chifla-pe-abur

Pentru umplutură am folosit 250g de carne din carnați de Mangalița, pe care am separat-o de înveliș. Am rumenit carnea și cu o paletă am scos-o pe o farfurie, lăsând grăsimea în tigaie. Am pus peste grăsime ceapă tocată mare și ghimbir tocat foarte mărunt, le-am prăjit, adăugând și câteva semințe de susan.porc-in-chifla-pe-abur

Când s-au rumenit toate, am adăugat următorul amestec:

  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingură sos de stridii
  • 1 lingură pastă de roșii

Am mai fiert 2 minute și, stingând focul, am adăugat carnea prăjită. De asemenea, înainte de a umple chiflele am mai adăugat 50g de praz crud tocat mărunt.porc-in-chifla-pe-abur

Până s-a răcit umplutura, am făcut aluatul:

  • 250g făină
  • 1g sare
  • 15g praf de copt
  • 200ml lapte
  • 1 lingură ulei de susan

Toate le-am amestecat până s-au legat într-un aluat compact, dar destul de lipicios. Nu e de bun augur să frământăm praful de copt foarte mult.

porc-in-chifla-pe-aburAvând mâinile pudrate cu făină am format 8 sfere pe care le-am aplatizat în palmă, am plasat umplutura în mijloc și le-am închis, formând chiflele. Acestea le-am așezat în forme de brioșă și le-am gătit la abur timp de 18 – 20 de minute până când suprafața nu mai era lipicioasă.

porc-in-chifla-pe-aburPentru gătirea la aburi am folosit oala sub presiune cu supapele deschise. Dumneavoastră puteți folosi orice metodă doriți (coș de bambus; aparat electric, sită acoperită …).

porc-in-chifla-pe-aburAm garnisit cu semințe de susan prăjite și am servit cu praz, ardei gras și sos teryaki.porc-in-chifla-pe-abur

În contextul #stopwastingromania, e interesant de punctat că Jamie Oliver propune refolosirea fripturilor reci amestecate cu sosuri asiatice ca și umplutură pentru aceste chifle.porc-in-chifla-pe-abur

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale


alist

Join the Conversation

  1. Reteta buna si light, as fi vrut sa o gust, perfecta pentru a folosi resturi de carnuri sau legume sotate rapid in sos de soia, ginger si miere :) ,cel putin parerea mea. Ar trebui sa folosim si noi in romania tehnica de gati la aburi, nu e atat de agresiva. Pare foarte gustoasa, un baozi pe suflatura inghitite intregi.

  2. Am vazut un episod cu JO gatind reteta similara (daca nu ma insel, folosea resturi de la un pork belly slow cooked). Doar ca folosea strict sosuri asiatice (stridii si soia) si a calit in ulei de susan ceapa verde si bok choy si a amestecat cu carnea.

    Merita facute.

  3. O reteta minunata! As vrea sa mentionez ca din cate stiu eu Baozi (包子) este tot o denumire chinezeasca a chiflei pe abur. Cea vietnameza se numeste Bánh Bao si este putin mai diferita de celelate deoarece este de mai mari dimensiuni si in general contine ou fiert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close