De când mă știu am mers pe principiul „What if?”. Așa și în bucătărie, îmi place să testez, să încerc combinații noi, varii texturi și gusturi. Un avantaj este faptul că învăț. Un avantaj mai mare este că descopăr și creez farfurii gustoase, pe care le introduc apoi în meniul propriu. Aceeași poveste și aici. Pe titlul său lung, „Pară în vapori de vodkă cu mousse de cafea și ciocolată”, acest desert este foarte ușor, o explozie de arome și after taste.Am început prin a pregăti baia de aburi, deasupra căreia urmează să punem para curățată. Într-o crăticioară am pus cam 1 litru și jumătate de apă, 150 de mililitri vodkă, câteva felii de lămâie și o bucată de ghimbir proaspăt, dat pe răzătoare.
Am pus la fiert și am așezat para deasupra, pe un grilaj peste care am venit cu un capac. Din când în când am mai scufundat para, să iasă zemoasă.
Cât para se îmbată cu vodkă, eu am început să fac un “caviar” de cafea, care consumat cu mousse, trece de liga „mâncăm un desert”, și intră în categoria “experiență culinară”. Pentru acesta avem nevoie de un bol mic cu ulei, dat la rece în prealabil, pe care îl vom așeza apoi într-o baie de gheață cam de 2 litri, la care adăugăm 2 linguri de sare. Hidratăm 10 g de gelatină în apă rece. După 5 minute turnăm o ceașcă de cafea proaspăt făcută și amestecăm până se dizolvă gelatina, apoi picurăm câte un strop de cafea în bolul rece. În contact cu uleiul, aceasta va deveni gelatinoasă.
Mousse-ul de cafea și ciocolată l-am preparat din 150 de mililitri de cafea proaspăt preparată, în care am topit 50 de g de ciocolată neagră. Separat, am mixat 100 de mililitri de smântână pentru frișcă cu 2 linguri de zahăr pudră. Apoi am adăugat amestecul de cafea și am mixat bine.
Pentru un plus de consistență am preparat un crumble raw vegan din nuci, miere și suc de lămâie. Am zdrobit o mână de miez de nucă, apoi am adăugat restul ingredientelor și am amestecat.
Merge ideal cu restul de mousse, care nu mai are spațiu în farfurie:
Text&Foto: Aura Crăciun
Bake-Up Artist
Un desert excelent! Mi-e cam frică să-l fac, dar tot am să încerc măcar o dată.
Mulțumesc pentru rețetă și îndrumări!
Cu mare drag. Nu este dificil de făcut, puteți încerca și combinații cu frișcă sau cu alte fructe, după bunul plac. Tot vine sezonul :)
La un moment dat nu se mai intelege nimic… De exemplu: peste gelatina se pune o ceasca de cafea sau cateva picaturi? Apoi bolul cu ulei rece in care s au pus cateva picaturi de cafea ce s a mai intamplat?
Bună ziua. Da, peste granulele de gelatină se toarnă o ceașcă de cafea, pentru a o hidrata. Similar cum se procedează și în cazul altor deserturi, doar că se hidratează în apă. După ce se dizolvă gelatina, apoi picurăm în uleiul rece, pentru a forma „bilele” pe care ulterior le folosiți în desert după bunul plac. Eu am pus o mică parte pe marginea farfuriei :)
Rezultatul pare apetisant dar reteta cu toate englezismele si frantuzismele pare confuz, sau se aplica „free style” dupa priceperea nativa a fiecaruia dintre noi.
Bună ziua, vă asigur că nu este deloc dificilă. Fiind pentru finală, am ieșit puțin din zona de confort și am reprodus un desert mai interesant :)
Desertul este super, eu obisnuiesc sa inlocuiesc vodka cu lichior sau cognac, mi se pare ca rezultatul este mult mai aromat.
Ce idee bună! Cu siguranță este aromat! :)
Ce fel de ulei ai folosit ?
Cat lasi para pe aburi ? / de cate ori o scufunzi ? Cat suc de lamaie / miere ai pus in crumble ?
Am folosit ulei de floarea soarelui. Para a stat pe aburi cam 20 minute, și am scufundat-o scurt cam la 5 minute. Depinde aici și de cât este de mare fructul, cred că timpul variază cu aproximativ 5 minute. În crumble am pus 3 linguri de suc de lămâie și 2 linguri de miere, însă eu am preparat o cantitate puțin mai mare decât am folosit pe farfurie, și anume cam o jumătate de cană. Îmi place să mănânc și separat cu ciocolată. :)