Ori de câte ori mi-a fost dor de acasă, de gustul și parfumul zilelor senine din fragedă pruncie, am știut ce am de făcut: ,,Chec à la Mama„.
Gustul copilăriei
Rețeta asta a rămas moștenire de familie, iar începuturile ei s-au pierdut în caietele de rețete ale mamei mele, scrise de ea, pe când avea 16 ani. Minunăția de chec adună laolaltă toată simplitatea și bucuria copilăriei mele. Când eram mititică eram pretențioasă în alegerea dulciurilor, dar acest chec cu cacao întrunea toate criteriile pentru a fi ridicat la rang de delicatesă.
Nu degeaba cacaua a fost consumată încă din secolul al XV-lea, fiind considerată divină, hrana zeilor. Pentru această rețetă am folosit cacao alcalinizată deoarece alcalinizarea are ca scop creșterea solubilității și intensificarea aromei. Față de cacaua naturală, are culoare mai închisă și un gust mai echilibrat, mai plăcut. De data aceasta am simțit nevoia să mai adaug ceva acestei rețete. Căci, vorba aceea, s-au întălnit entuziasmul cu experiența, așadar am adăugat un mousse de ciocolată albă cu busuioc.
Rețeta de chec este foarte simplă. Fiind scrisă pe vremea când totul se măsura în linguri sau mai precis în ”cât încape”. Am transformat totul în grame, să nu fie urmă de tăgadă.
Primul pas
Așadar am amestecat cu ajutorul unui mixer 3 gălbenușe de ou cu 80 de grame de zahăr, până ce gălbenușurile și-au dublat volumul. Apoi am adăugat 30 de grame de cacao și 100 de grame de unt la temperatura camerei. La final am adăugat 5 grame de praf de copt și 60 grame făină. Separat am bătut spumă albușurile de la 3 ouă pe care ulterior le-am încorporat treptat cu o spatulă în compoziția cu gălbenușe:
Pasul 2
Am uns cu unt o tavă specială de chec, am presărat-o cu făină, dar puteți să folosiți și foaie de copt. Aluatul l-am turnat în tava de chec și l-am introdus la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Urmează 30 de minute de răbdare și checul este gata. Dar nu am stat degeaba tot acest timp! Am trecut la prepararea mousse-ului din ciocolată albă cu busuioc care îi va da checului nostru un aer boem. Prima etapă a fost să înmoi 3 grame de gelatină într-un pahar cu apă rece. După care am mărunțit busuiocul cu ajutorul unui blender. Aici rămâne la latitudinea fiecăruia cât de mărunt îl preferă. Pentru că ciocolata se topește la temperaturi joase, între 40 și 45 de grade, am pregătit un bain marie unde am așezat frumos 100 de grame de ciocolată albă.
Separat am încălzit 70 de ml de lapte, nu foarte tare, am stors gelatina din apă, am amestecat-o cu laptele cald până s-a topit gelatina. După care am turnat compoziția peste ciocolata topită. Am adăugat busuiocul mărunțit și am lăsat compoziția la răcorit. 180 de grame de frișcă le-am bătut spumă, iar cănd ciocolata s-a mai temperat, am încorporat frișca cu o spatulă. Ca această compoziție să rămână aerată este foarte important să nu amestecați frișca cu ciocolata când aceasta este caldă:
Pasul 3
Testul scobitoarei nu dă niciodată greș, iar daca înfiptă în chec iese perfect curată înseamnă că așteptarea a luat sfârșit. Am scos checul din cuptor, l-am răsturnat pe un fund de lemn și cât timp a fost încă fierbinte, cu ajutorul unui cuțit zimțat de pâine, l-am tăiati felii de grosimea unui deget. Într-o farfurie am presărat 50 de grame de zahăr pudră și am scăldat fiecare felie de chec în zahăr după care am pus-o înapoi în tavă pentru ca zahărul să se transforme într-un sirop care este absorbit de fiecare felie în parte:
Cu grijă așezăm fiecare felie înapoi in tavă:
Pasul 4
Apoi am luat două felii de chec pe care le-am uns cu un strat de mousse adăugând și un ciorchine de coacaze rosii. Și uite așa, raiul copilăriei și-a deschis porțile:
Haideți să ne întoarcem împreună la bucătărit pentru a le oferi copiilor noștri amintiri magice din ingrediente simple și naturale!
Cu drag,
Mulțumim pentru rețetă!!! Am fost la restaurantul dv.din Oradea.A fost totul excelent!!!!!Lacalul, mâncarea,servirea,totul perfect.Felicitari ptr.tot.