Când eram copii se numea simplu zahăr ars și putea să aibă nuci sau nu, dar era cel mai simplu desert, iar din el ieșeau cele mai bune bomboane din lume, pe care le făcea bunica acasă, oricând voiam ceva dulce. O rețeta cu tradiție la noi în familie, dar de neprețuit. Astăzi, când nu mai sunt copil, dar îmi aduc aminte cu mare dor de zilele acelea senine, pregătesc repejor un desert, doar doar îmi alin poftele. Aș spune DA oricând, unui Tort de ciocolată cu ganache, caramel și pralină de nuci.
Și pentru că îmi doresc să pregătesc un desert decadent, am găsit și soluția salvatoare: am adăugat pralină, în două variante, pentru un efect spectaculos, unui tort în care clasicele arome de ciocolată, caramel și nuci prăjite au primit o notă modernă. Iar pentru că ne pregătim de sărbătoarea Dragobetelor, tortul propus de mine este modul perfect prin care să le arătăm celor dragi cât de mult contează.
Ingrediente pentru Tort de ciocolată cu ganache, caramel și pralină de nuci.
Blat de ciocolată
- 300 g ciocolată amăruie (50%)
- 250 g unt
- 6 ouă
- 150 g făină
- 200 g zahăr
- 100 g zahăr nerafinat
- 2 linguri cacao
Ganache de ciocolată amăruie
- 450 ml smântână pentru frișcă
- 600 g ciocolată amăruie (50%)
Caramel sărat
- 400 ml smântână pentru frișcă
- 200 g unt
- 660 g zahăr
- 250 ml apă
- o linguriță sare de mare
Praline de nuci
- 100 g zahăr
- 100 g nuci prăjite
- 3 linguri de apă
Mod de preparare:
Blat
Într-o crăticioară, pe plită, la foc mic, am topit ciocolata și untul, și le-am lăsat să se răcească puțin. Între timp, în robotul de patiserie, am bătut spumă ouăle cu cele două tipuri de zahăr, până când volumul lor s-a triplat, și au devenit foarte aerate. Am redus viteza și am încorporat amestecul de ciocolată, iar la sfârșit, făina și pudra de cacao, cernute. Am împărțit amestecul în două tăvi rotunde, cu diametrul de 20 de cm, în care am așezat hârtie de copt și le-am lăsat să se coacă 30 de minute, la 160 de grade. Le-am lăsat să se răcească complet în tavă, apoi au mai stat o oră la frigider. Am tăiat fiecare blat în două, rezultând patru viitoare etaje pentru tort.
Caramel
Am pregătit caramelul topind tot zahărul în apă. L-am fiert apoi, fără să amestec, până când și-a schimbat culoarea într-un chihlimbar frumos, intens. Am luat zahărul de pe foc, am adăugat smântâna și la sfârșit sarea de mare. Caramelul are nevoie de cel puțin câteva ore pentru a ajunge la consistența potrivită unui tort; eu l-am pregătit în ziua anterioară, timp în care a devenit dens și cremos.
Ganache
Pentru ganache, am încălzit smântâna până aproape de punctul de fierbere și am turnat-o peste cicolata marunțită foarte bine. Am așteptat câteva minute, apoi am omogenizat crema; după ce s-a răcit complet, am aerat-o cu un tel electric, exact așa cum se bate frișca, de obicei.
Pralină
La pralină am experimentat două tipuri ușor diferite: pentru prima am caramelizat doar zahăr, pe care, odată ajuns la gradul de caramelizare pe care mi l-am dorit, l-am întins pe o hârtie de copt unsă cu ulei, și am presărat pe suprafață nuci tocate si fulgi de sare de mare. Pentru a doua, am caramelizat zahărul cu apă, și am încorporat nuci tocate înainte sa îl întind pe hârtie. Au rezultat două feluri de praline foarte sticloase, prima mult mai transparentă, și ușor mai casantă.
Cu toate elementele pregătite și răcite, am pus pe fiecare felie de blat un sfert din ganașul de ciocolată, iar pe trei dintre blaturi am adaugat și un strat generos de caramel; le-am lăsat o jumătate de oră la frigider.
Această etapă a fost foarte importantă pentru ca blaturile dense și mai grele decât cele de pandișpan să nu preseze prea tare crema, și să curgă pe margine. Am așezat blaturile unul peste celălalt, păstrându-l pentru la urmă pe cel fără caramel. Am rupt bucăți de pralină și le-am înfipt dramatic în stratul superior al tortului, pentru un efect spectaculos.
Cu rădăcini solide în bucătăria mamelor și bunicilor noastre, acest tort nu va putea fi primit altfel decât ca o adevartă declarație de dragoste, în luna iubirii.
Sper să pregătiți rețeta mea de Tort de ciocolată cu ganache, caramel și pralină de nuci, pentru cineva foarte special, iar această combinație deja clasică de arome să devină una la care să vă întoarceți oricând aveți nevoie de o îmbrățișare și puțină ciocolată.
Alte rețete de tort găsiți aici.
Multumesc frumos!
De mult timmp imi doream o reteta de tort romanesca,sumt multumita acum.
Definitiv il voi face.
Draga Cornelia,
Untul se adaugă după ce ai luat caramelul de pe foc, cu grijă, pentru a nu te arde când îl incorporezi. Înainte de a incorpora smântâna. Sper sa te ajute!
Untul in caramel cand trebuie adaugat?
Multumesc frumos pentru raspuns.
Asa am facut.O sa asamblez astazi tortul.Sunt foarte curioasa sa vad ce gust va avea.
Multumesc!
Cornelia
Nu este prea mare cantitatea de zahar din blat? Sunt totusi 300 g zahar !!!