Zama de tășcuțe, pătăști sau taște are diferite denumiri, depinde de regiunea în care ești, dar cu siguranță este la fel de bună peste tot. Îmi place tare mult această zamă, îmi amintește de copilărie, din zona Bihorului. Mama și bunica o găteau foarte des și se consuma tare repede, deoarece era prea bună. Era gustoasă datorită smântânii de casă, legumelor și verdețurilor din grădină. Să nu mai zic de brânza proaspătă din lapte de vacă (scoaca- așa cum îi zice în zona Crișanei). Aceasta este genul de zamă de care ai nevoie să te ungă pe suflet. Sper tare mult să vă placă și să ne ziceți dacă testați rețeta. Bineînțeles regăsiți mai jos toți pașii necesari, ca de fiecare dată.
Ingrediente pentru zamă de tășcuțe:
- 2 ouă
- 200 g făină pentru paste
- 5g boia dulce
- 2 linguri de ulei
- 1 sfert de țelină
- 1 ceapă
- 1 morcov
- Frunze de leuștean și țelină
- Sare
- Piper
- 2 l apă
- 275 g brânză de vaci (9,7%grăsime)
- 400 g smântână (20% grăsime)
Metoda de preparare zamă de tășcuțe:
Tășcuțele
Totul a început cu pregătirea aluatului de tășcuțe, pentru acesta avem nevoie de un bol cu făina în cantitatea specificată mai sus și două ouă măricele. Am frământat ouăle cu făina, acesta este practic un aluat de paste, am frământat bine 5 minute până s-a netezit suprafața acestuia, l-am lăsat puțin deoparte acoperit cu o folie de plastic. De asemenea, am scos smântâna din frigider și am lăsat-o la temperatura camerei.
În tot acest timp am pregătit o oală mare în care am pus uleiul și cantitatea de boia ca să o călesc puțin, odată călită am pus cei 2 l de apă împreună cu legumele întregi și verdețurile proaspete. Le-am lăsat la fiert, timp în care m-am ocupat de tășcuțe.
Am luat aluatul din bol și l-am întins cu un sucitor, cât mai subțire posibil, daca aveți mașină de paste, atunci vă încurajez să o folosiți. După ce am întins aluatul, l-am tăiat în două jumătăți egale, iar fiecare jumătate o să vină îndoită una peste cealaltă (pe lungime).
Acum am luat una dintre cele doua foi de aluat și am umplut jumătatea acesteia cu brânza dulce, cam câte o linguriță și cu spațiu între ele, practic vor arăta ca niște ravioli, am umezit cu apă spațiile dintre bucățile de brânză, ca să nu se spargă la fierbere și am îndoit jumătatea liberă peste cea cu brânză, am presat bine între spațiile umezite și am tăiat bucățile de tășcuțe.
Odată ce am terminat și bucata a doua, am lăsat tășcuțele puțin la uscat, maxim 10 minute, după care am scos legumele întregi din oală, am condimentat cu sare și piper după gust și am pus tășcuțele la fiert pentru aprox. 7 minute.
Zama
Odată ce tășcuțele sunt fierte, am lăsat focul mai moale și am temperat smântâna, adică într-un bol încăpător am pus smântână și treptat am pus câteva polonice de zamă, astfel smântâna a ajuns la aceeași temperatură cu zama de pe foc și am putut să o pun în oală, astfel nu s-a tăiat deloc, am mai lăsat 1 minute la foc mic și am oprit focul.
La final am pus zama de tășcuțe în farfurii, cu puțin leuștean proaspăt din grădină, așa cum îmi place mie. A fost așa de gustoasă, mai ales când ai nevoie de o zamă bună la masă.
Spor la gătit și poftă mare,
Multumesc pentru reteta.
Multumesc,o voi face in weekend,arata prea bine!
In Moldova se prepara ceva asemanator, dar in loc de tascute se fac galuste din branza de vaca si se acreste bineinteles cu bors de putina ! O minunatie si acest bors! Chiar astazi il fac! Si sigur am sa incerc si aceasta reteta!
Multumesc pentru reteta, intentionez sa prepar pentru nepotel.
Sugestie: bunica imi facea tascute umplute cu carne tocata de vita.