De data aceasta am venit cu o propunere de jeleu de fructe în straturi. O explozie de culori și gusturi, de la dulce la acrișor, diferite gusturi și arome îmbietoare. Aromele de caise proaspete, de căpșuni și vișine sunt atât de puternice și de plăcute indiferent de forma în care sunt consumate, important e să fie proaspete. M-am gândit la această rețetă pentru că avem în această perioadă parte de foarte multe fructe și vreau să le exploatez la maxim.
Sunt sigură că acest jeleu este o încântare pentru cei mici în special. Se poate prepara doar dintr-un singur fruct, orice aveți în casă, uitat prin coșul de fructe, orice poate fi valorificat și transformat într-un adevărat deliciu.
Ingrediente pentru rețeta de jeleu de fructe în straturi:
- 200 g piure mango
- 200 g piure caise
- 200 g piure căpșuni
- 200 g piure zmeură
- 200 g piure afine
- 200 g visine
- 25 g zahăr x 6
- 6 g gelatină x 6
- 180 ml apă pentru hidratat gelatina – 5 ml apă la gramul de gelatină
Modul de preparare a acestui jeleu de fructe în straturi:
Am început cu spălatul fructelor, le-am spălat bine, bine apoi le-am curățat de sâmburi.
Le-am tocat pentru a fi cât mai ușor de pasat/blendat.
A fost destul de ușor pentru că fructele au fost foarte coapte, mai ales mango. După ce am terminat cu etapele de spălare, curățare și tocare, am folosit un blender pentru a transforma fructele în piure. Le-am pus pe rând în blender, în ordinea numerelor de pe tricou și am obținut piureuri foarte fine.
Pregătirea pentru fierbere a acestui jeleu de fructe în straturi:
Am lăsat piureurile în standby câteva minute până am cântărit cantitatea de zahăr, respectiv 25 g zahăr/piure.
Mai departe am pus la hidratat gelatina. În boluri mici mi-am pregătit gelatina pentru cele 6 piureuri de fructe. Am pus 6 grame de gelatină și 30 ml apă peste fiecare bol cu gelatină. Am amestecat bine cu o furculiță pentru a omogeniza gelatina cu apa.
Mi-am mai pregătit și o formă rotundă cu diametru de 18 cm pe marginile căreia am pus folie de acetat.
Într-o crăticiară mică am pus la fiert piureul de mango peste care am adăugat zahăr. Am așteptat până a început să fiarbă și am oprit focul. Am adăugat rapid gelatina din primul bol, care era deja hidratată, am omogenizat bine cu un tel și am turnat primul strat de jeleu în forma pregătită.
Cum am montat jeleul de fructe?
Am pus forma la congelator și am așteptat cuminte aproximativ 30 de minute până când primul strat, cel de mango, s-a răcit și s-a transformat în jeleu. Bine, nu am așteptat chiar așa cuminte. În tot acest timp, de așteptare, am continuat să fierb celelalte piureuri de fructe. Am procedat la fel ca la piureul de mango și cu celelalte piureuri, mai puțin la vișine. M-am hotărât ca vișinele să nu le pun în blender, le-am lăsat întregi. La fiecare jumătate de oră am mai turnat un strat de jeleu de fructe, iar la final am pus jeleul de vișine.
După mai bine de 3 ore, după ce am turnat ultimul strat, am lăsat jeleul mai mult timp în congelator. Apoi am scos forma și a rămas jeleul care arată ca un tort foarte colorat. Straturile de jeleu se văd foarte bine.
Aceasta este forma finală, mi se pare că este un preparat foarte versatil, eu am decis să torn jeleul de fructe în straturi dar mai sunt și alte variante de a turna acest jeleu. De exemplu în diferite forme mai mici, iar pentu copii și nu numai, există în comerț tot felul de forme, de la steluțe, inimioare, unicorni… mămicile cred că știu mai bine, pe categorii, marini și culori.
Sper să vă inspire și să vă bucure rețeta mea, un jeleu simplu, din fructe proaspete, răcoritor și pe placul copiilor, mai mult ca sigur.
Mulțumim de rețetă, o idee buna pentru zilele călduroase.
Multumesc pentru reteta.Am s-o fac cand vin nepotii la mine.
Acest jeleu, poate fi facut si fara zahar ? Are aceeasi stabilitate ?