E sezonul dovlecilor! Piețele bogate în culori care mai de care, ne anunță că a sosit vremea să încetinim ritmul. E perioada când putem cutreiera după ciuperci prin păduri sau după dovleci prin piețe sau grădini. Așa cum am făcut eu și m-am ales cu o supă perfectă de toamnă care mi-a încălzit sufletul. Mă plimbam liniștită prin piață, când văd o grămadă de dovleci cât mine de mare, dovleci de toate soiurile, inclusiv dovleci decorativi, a fost dragoste la prima vedere. Cum să nu fie când toamna e atât de frumos colorată și bogată?! Mai jos aveți rețeta pentru o seară liniștită de toamnă, trebuie doar să savurați fiecare etapă – Supă cremă de dovleac copt.
Ingrediente pentru supă cremă de dovleac copt:
- 1 dovleac hokkaido
- 1 dovleac plăcintar în care am servit supa
- 1 cartof dulce
- 2 cepe
- căpățână de usturoi
- 2 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- Câteva felii de țelină
- Ghimbir rădăcină
- 50 g unt
- 200 ml smântână de gătit
- 50 ml ulei de măsline
- 1 linguriță turmeric
- 1 linguriță scorțișoară
- Foi de dafin
- 2l de apă pentru supă
- Sare și piper după gust
Modul de preparare pentru supă cremă de dovleac copt:
Pentru început am spălat bine legumele și le-am curățat de coajă. Le-am divizat apoi în două categorii –
legumele care merg la cuptor, respectiv dovleacul hokkaido, o ceapă, cartoful dulce și usturoiul. Pe acestea le-am așezat într-o tavă de copt și le-am stropit cu puțin ulei de măsline și praf de sare.
Tot în categoria aceasta intră și dovleacul plăcintar în care am servit supa. Am decupat un căpăcel în dovleac și l-am scobit, i-am scos semințele și l-am așezat și pe acesta într-o tavă de copt.
Am pus dovlecii în cuptorul preâncălzit la temperatura de 180°C, tava cu hokkaido a stat la copt timp de 30 de minute iar dovleacul plăcintar a fost gata în 1h și 10 minute.
Mai departe am pregătit supa clară de legume, am pus la foc mic restul legumelor.
Supa a fiert la foc mic aproximativ o oră, am strecurat supa când a fost gata.
Următorul pas a fost să combin supa cu legumele coapte, condimentele uscate, untul și smântâna lichidă.
Cum am servit supa?
Am folosit un blender vertical pentru a emulsiona supa, după câteva minute aceasta a căpătat o consistență cremoasă, am potrivit supa cu sare și am poftit familia la masă. Am preferat să o servesc direct în dovleacul copt, pentru o prezentare mai rustică și o notă mai caldă.
Pentru decor dar și pentru gustul deosebit, am folosit caju rumenit.
Poftă bună!
Toate rețetele îți lasă gura apă nuști ce să iei și ce să lași pt mine personal e o.alegere demențial de grea să aleg