This year, the first edition of the „Romania Chefs” Awards Gala took place, under the careful guidance, but above all, organization, of Daniela Sima. In a location that was not inferior to the dishes served or the attention with which this event was put together, we gathered many, around 160 people from the gastronomic industry of our proud country. Chefs and confectioners, all one and the same, old friends, who shaped Romania’s gastronomy, but also talented young people who promise a lot.
Prizes were given, stories were shared, there was good cheer, but what mattered the most is that these people who worked hard to get where they are today, received our sincere congratulations. From soul.
I was on the jury and I liked it. The fact that I took part in this event from the beginning made me appreciate even more everything that happened here, and Daniela deserves a big round of applause for everything she managed to do, for the people she gathered in the same room , because he went out of his way to complete something that has never been done before in our country. These people who don’t lose hope and end up organizing something cool deserve all the praise.
And because I wouldn’t know how to tell you so well what the „Romania Chefs” Awards Gala meant, I asked Daniela herself to tell us a little about the event.
- How was this „Chefi de Romania” concept born?
The concept „Chefi de Romania” was born from my passion for cooking, a passion that I inherited from my grandmother, to whom I dedicated the book „Chefi de Romania”. I still remember how as a child I used to sit in the kitchen doorway and watch my grandmother cook. I have always been in the field of food products due to the nature of my job in Procurement and I organized the „Arena of Chefs” for 2 years in a row as Marketing Director at Selgros. Then I entered the community of chefs and became friends with them, I saw how beautiful these people are and how hard this job is.
After I launched the book, I decided in 2019 to do a chef competition under the same umbrella, but this time for Senior Chefs, not Juniors. And the Chiefs, who already have a name and are recognized, need a bit of competitive adrenaline every now and then. Considering that these Chefs are usually jurors, we formed an international jury, in which there were 2 Chefs with Michelin stars, one from France and one from Spain.
În domeniul Horeca există o serie de gale de recunoaștere a excelenței și performanței, dar nu aveam o gală în care să fie recunoscute meritele bucătarilor și cofetarilor. Această idee a încolțit an de an și am considerat că acum este momentul cel mai potrivit pentru a organiza o astfel de gală. Având în vedere experiența mea de organizator de evenimente, nu mi-a fost greu să pun la punct detaliile acestui eveniment, însă cea mai mare provocare a fost procesul de jurizare și stabilirea categoriilor de bucătari și cofetari, pentru ca nu a făcut nimeni asta până acum. Daca la categoria de bucătari am putut stabili anumite categorii, gen bucătărie românească tradițională, bucătărie etnică, Chef de restaurant de hotel etc, la cofetari a fost și mai greu, pentru că nu am știut cum sa împart cofetarii, dupa ce criterii. Juriul a facut nominalizări pe fiecare categorie, le-am centralizat, s-a jurizat și am ajuns la Top 3/categorie în funcție de punctele strânse.
În afară de premiile pentru categoriile standard am acordat și niște premii speciale, de ex.Premiul pentru întreaga activitate a unui bucătari și a unui cofetar, Premiul de popularitate etc.
Evident, că este loc de îmbunătățire și eu sunt genul perfecționist, care tinde spre perfecțiune, dar nu doresșe să o atingă niciodată :) , și în consecință fiecare ediție va fi mai bună decât precedenta.
- Ce mesaj dorește “Chefi de România” să transmită?
Sub această umbrelă “Chefi de Romania” vreau să adăpostesc toate proiectele mele culinare, care privesc bucătarii și cofetarii.
Gala Premiilor “Chefi de România” îmi doresc sa fie aspirațională, iar bucătarii și cofetarii să-și dorească să primească un trofeu “Chefi de România”.
Îmi doresc să atragem atenția asupra acestor doua meserii și să creștem apetitul tinerilor de a îmbrățișa această meserie, chiar dacă este un pic grea.
Îmi doresc să contribui la dezvoltarea comunității de bucătari și cofetari.
Prin toate acțiunile mele doresc să transmit cât de important este sa fim uniți și să ajutăm la păstrarea patrimoniului nostru culinar, dar și să contribuim la dezvoltarea gastronomiei din România.
- Cu ce concluzii ai rămas după seara evenimentului?
Bucătarii și cofetarii au nevoie de așa un cadru în care să se întâlnească și în care sa li se recunoască meritele și performanțele. Le place să fie împreună într-un cadru destins, relaxat, în care să se bucure de revedere.
“Bucătarii formează o comunitate, dar la cofetari mai avem mult de lucru”
Se vede că pe parte de bucătărie s-au organizat multe evenimente, show-uri culinare, s-au creat oportunități de întâlnire etc, pentru că la ei se vede spiritul de comunitate, pentru că se cunosc, se respectă, fac schimb de experiențe, de tehnici și de informații și se bucură când se întâlnesc. Din pacate, pe partea de cofetarie nu s-au întâmplat prea multe și li s-a părut ciudat că cineva îi invită la un eveniment și sunt și ei băgați în seamă.
Cele doua meserii sunt la fel de importante pentru această comunitate culinară, cofetăria fiind chiar mai grea decît bucătăria.
Avem nevoie de un astfel de cadru pentru a fi mai buni și pentru a pune România pe harta culinară a Europei și a lumii.
Vreau să spun câte ceva și despre parteneri fără de care nu puteam organiza nimic. Aceștia își doresc să facă parte din această comunitate pentru că vor să-i cunoască pe cei care le utilizează produsele și să-i sprijine în pregătirea preparatelor.
- Care sunt planurile tale de viitor în legatură cu “Chefi de România”?
În decursul acestui an, pe această platformă de comunicare, aș dori sa merg pe următoarele direcții:
- Să conturăm categoriile de bucătari și cofetari și să adăugăm eventual unele noi.
- “Chef în vizită la alt Chef” sau “Chefs Visit” – tinerele talente se pare că au o anumită timiditate și mulți bucătari și cofetari tineri stau ascunși. Am lansat această misiune Chefilor consacrați de a merge în vizită în locațiile unor tineri talentați, pentru a mânca și a sta de vorba cu bucătarul respectiv.
- Organizarea de Four Hands Dinners -e sub egida “Chefi de România”.
- Începerea procesului de nominalizare încă din timpul anului.
- Food&Drinks Pairing – atragerea partenerilor în procesul de instruire a bucătarilor și cofetarilor în ceea ce privește asocierea preparatelor cu băuturi alcoolice, vinuri, cafea etc, pentru potențarea gustului și aromelor preparatelor.
A curs totul ca o discuție între doi vechi prieteni, într-o notă personală, relaxați, la un pahar de vin bun. Tare-i mulțumesc Danielei că mi-a dat material să pot să scriu acest articol.
Vă las mai jos și lista premianților, să le zic așa. Îi mai felicit încă o data și aici, și sper să ne vedem și anul viitor la acest eveniment, pe care eu, subsemnatul, îl susțin cum pot mai bine. Să fiți sănătoși!
CASTIGATORII GALEI PREMIILOR “CHEFI DE ROMANIA”
Editia 1
CATEGORIA
CHEF BUCATARIE TRADITIONAL ROMANEASCA
Locul 1 – SORIN CUCU – Mahala Bucuresti
Locul 2 – MARA ELENA OANA – Viscri, Brasov
Locul 3 – IOAN BEBESELEA – Sindicat Gourmet, Bucuresti
CHEF NEW ROMANIAN CUISINE
Locul 1 – ALEX PETRICEAN – Noua, Bucuresti
Locul 2 – DANIEL PALICI – Grai, Bucuresti
Locul 3 – MIHAI TOADER – Soro Lume, Bucuresti
CHEF FINE DINING
Locul 1 – MARIAN ZANCIANU – Zori, Iasi
Locul 2 – RADU IONESCU – Kaiamo, Bucuresti
Locul 3 – CATALIN BEJENARIU – Kane, Bucuresti
CHEF EVENIMENTE
Locul 1 – BOGDAN PIELE– Residence Ballroom, Bucuresti
Locul 2 – RAZVAN ALEXANDRU – Reina Events
Locul 3 – STEFAN POPESCU – Domeniul cu Ciresi
Locul 1 – BOGDAN ALEXANDRESCU– Bucuresti
Locul 2 – NICA LICA – J.W.Marriott Bucuresti
Locul 3 – IOAN CRISTIAN SERB – Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca
CHEF BUCATARII ETNICE
Locul 1 – CATALIN PETRESCU – Ruka Izakaya, Bucuresti
Locul 2 – JOSEPH HADAD – Caju/Mace Bucuresti
Locul 3 – MICHAEL PASSARELLI – Sciccheria /Bucuresti
CHEF BISTRO GASTRONOMY
Locul 1 – LAURENTIU HAIRADIN – Rual Aprobistro, Bucuresti
Locul 2 – ALA DUMITRACHE – Balls, Bucuresti
Locul 3 – RADU DUMITRESCU– Voila, Bucuresti
YOUNG CHEF
Locul 1 – ALIN VADEAN
Locul 2 – DADIANA MUNTEANU – Fain, Sibiu
Locul 3 – PAUL ANDREI ANTOHI – Transilvania/Bucuresti
BEST FEMALE CHEF
MADALINA ROMAN
BEST MALE CHEF
MARIAN ZANCIANU – Zori, Iasi
PREMIUL FARM TO TABLE
Locul 1 – MIHAI TOADER – Soro Lume/Bucuresti
Locul 2 – ALEX PETRICEAN – Noua, Bucuresti
Locul 3 – MADALINA ROMAN
PASTRY CHEF BOUTIQUE PASTRY
Locul 1 – IOANA ROMANESCU– Cupcake Philosphy Bucuresti
Locul 2 – ALINA SUDRIU – Grace Couture, Bucuresti
Locul 3 – CRISTINA MEHEDINTEANU – Zmeur, Bucuresti
1st place – SIMONA POPE – Alice, Bucharest
2nd place – VERA MAXIM – Poem Caffe, Braila
3rd place – ALEXANDRU STEFAN – Alex Confectionery, Targoviste
PASTRY CHEF HOTEL RESTAURANT
1st place – MIMI DIMA – Athenee Palace, Bucharest
2nd place – ELENA ZANE – Sheraton, Bucharest
BEST PASTRY TRAINER
1st place – OLGUTA OANA ILIESCU – Pastry Workshop, Bucharest
2nd place – CRISTINA MEHEDINTEANU – Horeca Culinary School
3rd place – GEORGIANA RAICAN – ICEP Hotel School
YOUNG PASTRY CHEF
1st place – ALEXANDRU STEFAN – Alex Confectionery, Bucharest
2nd place – MARINEL BEJAN
3rd place – ANDREA IGNAT
BEST FEMALE PASTRY CHEF
VERA MAXIM – Poem Caffe, Braila
BEST MALE PASTRY CHEF
FLAVIAN DOBRE – Kanel, Bucharest