Să nu risipeşti, ci să dăruieşti!
Săptămâna aceasta chef Adrian Hădean ne provoacă cu o temă foarte actuală, risipa de alimente.
Nu am să definesc risipa alimentară pentru că toată lumea ştie la ce se referă, dar am să enumăr motivele din cauza cărora ajungem să aruncăm produse alimentare:
- depozitare necorespunzătoare
- gătit excesiv
- porţii prea mari
- nu urmărim datele de expirare
- lipsa congelării, etc.
Pe lângă faptul că această risipă afectează din punct de vedere financiar, ea are şi efecte colaterale, vizavi de mediu, de exemplu, şi aici ne referim la poluare, apoi impactul social şi aici ne referim la cei care trăiesc la limita sărăciei, suferind de foame şi malnutriţie, dar şi impactul eonomic al risipei alimentare care poate afecta politica de preţuri , de exemplu.
Cele mai multe alimente gătite de exemplu, aşa cum am făcut şi eu, pot fi congelate fără a-şi pierde gustul sau consistenţa.
Pentru că am avut nevoie în pregătirea unui preparat de o bază de peşte, tot ce mi-a rămas am congelat.
Acum, după atâtea mâncăruri deosebite de Sărbătorile Pascale mi-am zis că o ciorbă de peşte ar fi binevenită.
Aşa că am scos din congelator legumele şi peştele şi am realizat o deliciosă ciorbă de peşte. Cum?
Am tăiat legumele şi peştele cubuleţe, bineînţeles după ce s-au dezgheţat şi le-am pus la fiert. După 5 minute am adăugat borşul pe care l-am fiert şi l-am strecurat înainte şi am adăugat verdeaţă şi oţet, după ce am stins focul.
Dacă vă place mai mult storceagul, atunci amestecați 1 sau 2 gălbenuşuri de ou cu 3-4 linguri de smântână, 1 sau 2 polonice de supă fierbinte și adăugați în ciorba de pește. Astfel obțineți un minunat storceag. Dacă nu vă place borșul, puteți adăuga zeamă de varză murată.Astfel am economisit şi timp şi efort şi am contribuit şi la combaterea risipei alimentare.
Din resturi de ciocolată şi biscuiţi putem realiza minunate deserturi.
Din legumele care nu mai sunt bune pentru salată putem realiza minunate supe reci sau calde.
Din pâinea care s-a uscat putem face minunate crutoane.
Din fructele care şi-au pierdut prospeţimea putem face minunate compoturi sau dulceţuri, plăcinte sau tarte.
Așa am servit ciorba de pește
Am să închei în aceeaşi notă în care am început.
Haideţi să nu mai risipim, ci să dăruim!
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!