La un tur al târgurilor de Crăciun, în drum spre Viena am făcut o escală şi la Budapesta unde într-un restaurant fain am servit o minunată ciorbă de peşte, de fapt o supă cremă de peşte. Tare mult ne place în vacanţe să savurăm bunătăţile culinare ale locului. Fiind născută la poalele Dunării, bineînţeles am comandat ciorbă de peşte, şi nu am regretat.
Această experienţă culinară cumva m-a inspirat şi mi-am spus , cum nu-i mâncare mai bună în Delta Dunării ca cea pe bază de peşte, ce ar fi o plachie de somn fără mămăligă?
Aşa că am început cu plachia, în varianta personalizată. Ca şi ingrediente am folosit:
- 1 bucată de somn porţionat
- 1 roşie
- 1 roşie cherry
- 1 ardei iute
- 1 ardei capia sau gras
- 1 ceapă roşie
- 1 căpăţână de usturoi
- 1 fir de usturoi verde
- 25-50 ml ulei de măsline
- câteva măsline
- sare, piper, ierburi a la Provence.
Cantităţile diferă în funcţie de pofticioşii de la masă.
Cum am pregătit peştele?
L-am spălat bine, fiind un peşte gelatinos, l-am condimentat cu sare, piper şi ierburi, l-am uns cu ulei de măsline, l-am aşezat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi l-am pus la cuptor la 180 de grade până s-a rumenit frumos.
Cum am pregătit legumele?
După ce le-am uns cu ulei de măsline, le-am aşezat în tava în care am pus şi peştele. După aproximativ 1 oră, bineînţeles în funcţie de cuptor, am scos legumele, le-am aşezat într-o tavă cu capac şi le-am lăsat să se răcească pentru a le putea curăţa mai uşor. După ce le-am curăţat le-am pasat cu blenderul şi am adăugat şi zeama din tava cu capac.
Peştele l-am lăsat în continuare pâna s-a rumenit frumos, stropindu-l din când în când cu zeama din tavă.
Cum am asamblat plachia de pește?
Am aşezat într-o tavă ceramică legumele pasate şi un strop de vin alb, am pus apoi peştele copt şi am ornat cu ceapă roşie, roşii cherry, măsline şi usturoi verde şi am mai pus la cuptor pentru 10-15 minute până s-au îmbinat aromele.
Cum am servit această plachie de pește?
Alături de mămăligă şi verdeţuri( leuştean şi pătrunjel) şi un minunat mujdei de usturoi copt.
Nu vă mai scriu reţeta de mujdei de usturoi copt pentru că v-am povestit-o la ciorba de somn cu zeamă de varză murată şi nu vreau să vă plictisesc.
Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!