„Chiperchi” sau „piperchi ţărgăsiţi” este una dintre cele mai gustoase reţete de vară pe bază de ardei, roşii şi brânză.
Este o mâncare tradiţională aromână care se poate face şi cu sos îngroşat cu ouă. Există şi varianta fără ou şi fără brânză adăugate, dar aceea se cheamă „mange”, se regăseşte în bucătăria bulgărească şi se serveşte cu brânză alături.
Această reţetă este moştenită şi de fiecare dată când o pregătesc mă duce cu gândul în copilărie la roşiile dulci şi viu colorate pe care le culegeam din grădină şi le mâncam cu mare poftă, aşa spălate doar de ploaie cum erau.
Dacă ajungeţi în Dobrogea este foarte posibil să întâlniţi acest preparat servit în restaurante, foarte simplu şi foarte gustos, ideal vara şi nu numai.
Este un preparat ce poate fi şi conservat, iar dacă doriţi să îl preparaţi iarna se poate face şi din pulpă de roşii la conservă şi ardei congelaţi, dar ar fi păcat atâta timp cât găsim legume proaspete.
Mie îmi place şi varianta cu gogoşari pentru că mi se par mai delicioşi.
O atenţie mai deosebită trebuie acordată sosului, pe care, la alegere îl vom îngroşa cu ouă, dar nu trebuie să capete aspectul de omletă. De aceea când adăugăm oul amestecăm rapid pentru a nu îi da posibilitatea să coaguleze.
Dar gata cu vorbăria, zic să trecem la treabă. Pentru această reţetă vom avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg ardei
- 500 gr roşii
- 50 ml sos de roşii
- 2 linguri de bulion de ardei kapia
- 2-4 ouă
- 2 căţei de usturoi
- 50 ml ulei, de măsline
- sare, piper după gust
- 100-200 gr telemea, caş sau urdă.
Cum am început?
Am spălat legumele, le-am curăţat şi le-am tăiat cuburi. Ardeii i-am tăiat un pic mai mari.
Cum am pregătit chiperchi?
Într-o cratiţă am pus uleiul şi când s-a încins un pic am unduit şi usturoiul 1 min după care l-am scos. Am adăugat ardeii şi i-am prăjit până s-au înmuiat. Adăugăm roşiile pe care putem să le şi decojim, dar nu neapărat, bulionul de ardei şi sosul de roşii şi amestecăm bine.
Din acest moment avem mai multe variante de preparare.
Varianta 1 cea în care continuăm fierberea până ce sosul scade un pic, adăugăm brânza rasă şi ouălele bătute şi amestecăm bine şi repede să nu coaguleze ouălele. Tragem de pe foc şi adăugăm sare şi piper după gust.
Varianta 2 cea în care continuăm fierberea până ce sosul scade un pic, adăugăm brânza rasă şi ouălele bătute şi amestecăm bine, sare şi piper după gust. Punem totul într-o tavă la cuptor, la foc potrivit până se rumenesc un pic.
Varianta 3, numită şi „mange”, cea în care continuăm fierberea până ce sosul scade un pic, nu punem ouă şi nici brânză, doar un pic de sare şi piper, preferata mea alături de o telemea bună.
Cum am servit?
Alături de pâine prăjită şi telemea, urdă sau caş, cum vă place.
Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!
Alte rețete cu ardei copți, aici.