Biftec de vită în sos de piper

727

biftec de vită

Se apropie cu paşi repezi acel moment din an când împreună cu familia şi prietenii sărbătorim trecerea dintre ani.

Este acel moment când pregătim cele mai delicioase bucate şi ne gândim cu ce băuturi le-am putea asocia.

Şampania este adesea asociată cu momentele de sărbătoare, bucuria şi ocaziile festive, iar mâncărurile potrivite pentru a însoți acest vin spumant depind adesea de ocazie și de gusturile personale. Temperatura , paharul, dar şi mâncarea asociată şampaniei influenţează gustul acestei băuturi.

Deşi brânzeturile, fructele de mare, fructele şi nucile, plăcintele sau aluaturile, deserturile sunt doar câteva dintre mâncărurile ce pot însoţi şampania, propunerea mea de astăzi este pe cât de interesantă, pe atât de specială.

Cum denumirea şampaniei provine din regiunea Franţei, eu am încercat să îi asociez o friptură de vită în sos de piper, o alegere ideală de sărbători sau pentru o cină mai specială.

Dacă la mâncarea preferată sau cea care ne place, alegem şampania potrivită sau cea care ne place, cu siguranţă nimeni nu ne va refuza. Asocierea celor două ar trebui să fie o plăcere, doar îndrăzniţi şi încercaţi!

Şi ca de obicei începem cu ingredientele:

-pentru biftec

  • 500 gr muşchi de vită
  • sare, piper după gust
  • 20 gr unt
  • 25 ml ulei
  • 1 gălbenuş de ou

-pentru sosul de piper

  • 500 ml supă de vită(apă + 28 gr bulion de vită)
  • 80 ml vin alb sau roze
  • 1/2 ceapă roşie
  • ½ morcov
  • 1 bucată mică de ţelină
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 crenguţă de cimbru
  • ½ linguriţă tarhon
  • 1 linguriţă făină
  • 100 ml smântână pentru gătit
  • 20 gr unt
  • 2 linguri de piper în saramură
  • sare, piper după gust

-pentru garnitură

  • 2 cartofi albi
  • 1 cartof dulce
  • 50 ml ulei
  • sare, piper după gust

 

ingrediente pentru biftec de vită

 

Cum am început?

  1. Am tăiat muşchiul de vită în felii subţiri şi l-am tocat la cuţit până am obţinut o carne tocată mai grosier. Am condimentat cu sare şi piper, am adăugat gălbenuşul de ou şi am frământat un pic carnea, apoi am pus-o la frigider până am pregătit sosul şi garnitura.

pregătire carne de vită 1

pregătire carne de vită 2

pregătire carne de vită 3

  1. Am curăţat cartofii, i-am tăiat mai mari şi i-am condimentat cu sare, piper şi rozmarin. Pe o tavă am pus hârtie de copt, am aşezat cartofii pe care i-am uns cu ulei şi i-am pus la cuptor la 180 de grade în funcţie de cuptor.

pregătire garnitură

3. Cât carnea de vită a stat la frigider şi cartofii la cuptor m-am ocupat de sosul de piper.

Am curăţat legumele, ceapa am tăiat-o mărunt, morcovul şi ţelina le-am dat pe răzătoare.

Am pregătit baza sau supa de vită din 500 ml apă şi 28 gr de bulion de vită.

pregătire sos de piper 1

 

Şi pentru că nu am avut la îndemână piper în saramură, am preparat eu din 2 linguri de piper mozaic, apă, sare şi un pic de lămâie.

Cum am pregătit biftecul de vită?

 

După ce carnea tocată la cuţit, condimentată şi frământată anterior a stat la frigider, cu ajutorul unei forme rotunde am format biftecul.

formare biftec

Am uns o tigaie cu ulei şi am prăjit biftec-urile astfel formate la foc mediu-mare astfel încât exteriorul să fie bine făcut, dar interiorul să rămână medium rare. După ce carnea s-a rumenit la exterior, am mai adăugat 20 gr de unt şi am uns biftecurile, acum putem reduce focul şi mai lăsăm un pic în tigaie. Ne dorim un exterior crocant, iar la interior o carne fiartă să zicem,dar nu crudă.

biftec prăjit

Luăm friptura de pe foc şi o lăsăm 5 minute să se odihnească.

 

Cum am pregătit sosul de piper?

În tigaia în care am făcut biftecurile am pus 20 gr unt şi am călit ceapa, morcovul , ţelina şi usturoiul, am adăugat făina şi am mai călit un pic, adăugăm şi vinul şi fierbem câteva minute. Acum adăugăm baza de vită, cimbrul şi tarhonul, un praf de sare şi fierbem pentru încă 10-15 minute. Dăm prin sită totul, şi în sosul astfel obţinut adăugăm boabele de piper din saramură, pregătite anterior şi mai fierbem 5-10 minute. Adăugăm smântâna, mai dăm un clocot şi gata sosul. Potrivim de sare.

legume călite

pregătire sos de piper 2

pregătire sos de piper 3

pregătire sos de piper 4

pregătire sos de piper 5

Cum am servit biftecul de vită?

Pe o farfurie am pus sosul de piper, biftecul de vită şi am servit alături de cartofii pregătiţi la cuptor şi pâine crocantă, după preferinţe şi, bineînţeles alături de un pahar de şampanie, tema din această săptămână fiind” merge cu şampanie”.

servire biftec de vită

servire biftec de vită

 

Sper că v-am inspirat şi de această dată şi nu vreau să închei înainte de a vă ura:

La mulţi ani!, să aveţi parte de un An Nou bun, aşa cum vi-l doriţi, să fiţi înconjuraţi de toţi cei dragi vouă.”

Pentru toată aprecierea şi susţinerea de-a lungul acestui internship oferit de chef Adrian Hădean, o experienţă minunată, vă mulţumesc vouă şi nu în ultimul rând, întregii echipe.

La mulţi ani tuturor!

 

Pentru mai multe idei vă aştept pe facebook şi pe instagram.

 

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

Alte rețete cu vită găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close