Cum se face zahărul vanilat

697

Zilele trecute am trecut în revistă capitolul cu căutări al statisticilor blogului meu. Zeci de oameni caută (încă) pitici porno şi relaţii despre poziţii sexuale. Nu o să-i judec şi nici nu o să comentez acum. Mulţi alţii caută reţete de mâncare, păreri despre restaurante sau locuri de cazare iar unul, unul singur, a căutat cum se face zahărul vanilat. În eventualitatea că va mai trece pe aici, o să postez azi o idee, un truc pe care îl poate aplica foarte uşor oricine. Voi sări peste extragerea zahărului şi peste istoria păstăii de vanilie, presupunând că puteţi găsi şi zahăr şi vanilie în magazine.

Păstaia de vanilie
vanila_001.jpg
Am despicat păstaia de vanilie.
vanila_002.jpg

Am îngropat vanilia în zahăr (un kilogram)
vanila_005.jpg
Am acoperit zahărul. Gata. În câteva ore am zahăr vanilat. Aromă puternică, absolut naturală, fără E-uri, fără substanţe de sinteză. Dacă păstrez zahărul în loc uscat (vanilia poate să rămână îngropată în el), pot să-l folosesc mult şi bine, luni de zile.
vanilla_006.jpg

Join the Conversation

  1. marius says:

    chiar nu m-a dus mintea ca zaharul primeste aroma vaniliei asa.

  2. adi hadean says:

    no, uite că o primeşte :-)

  3. Lucia Verona says:

    Se poate face şi cu zahăr pudră (la care eu pun cîteva boabe de orez pe fundul borcanului, ca să absoarbă umezeala). La ai mei acasă aşa se făcea zahărul vanilat, chiar am fost mirată cînd am văzut prima dată pliculeţe cu zahăr aromat cu vanilină sintetică. Acum producătorii de pliculeţe au redescoperit vanilia naturală şi poţi cumpăra pliculeţe cu "Bourbon vanille", adică fix ce ne-ai arătat tu!

  4. Ce simplu si natural! O sa incerc negresit.

  5. adi hadean says:

    lucia, dacă revenim la căile vechi, mai avem o şansă:-)
    nina, negreşit :-)

  6. tiribonflax says:

    dadadadadadada aşa ştiam şi eu demult-demult că e zahărul vanilat adevărat. o de-aia de ceramică, cu capac tot de ceramică, din setul cu zahăr, orez, făină etc., care se umplea cu zahăr şi se înfigeau două păstăi de vanilie. care păstăi, date fiind vremurile, se refoloseaua până-şi pierdeau toată aroma :)

    mamă-mamă ce-mi plăcea să-mi bag nasu' sub capacu' ăla şi să simt mirosul de vanilieeee.

    aşa cum îmi plăcea să-mi bag nasu' şi în borcănaşele în care stătea coajă rasă de portocale sau lămâie amestecată cu zahăr. miam-miam. asta cu coaja rasă am păstrat-o în tradiţie, dar nu mai e coajă de portocale sau lămâie, ci coajă de lămâie sau lime :) se modernizează şi tradiţiile astea umpic-umpic.

  7. adi hadean says:

    tiribonflax, în curând vine şi reţeta de "vegeta" de casă :-)

  8. clebs says:

    se mai poate baga in rasnita de cafea zahar si o bucata de pastaie de vanilie

  9. adi hadean says:

    clebs, bun venit. sigur că se poate:-)

  10. dar de unde luam pastaile de vanilie?

    1. Adi Hădean says:

      din orice supermarket (teoretic) :-)

    2. Nicolescu Elena-inv pens. says:

      Oana,iti dau o adresa unde sa te adresezi siiti vor trimite acasa pastai de vanilie prin pasta.Sunt 2 bucati in punguta la pret de 6,5 lei,sunt mari siieftine fata de Kaufland unde costa 10,99 lei un plic cu o singura pastaie(transport prin posta la 8,9lei) E mult avantajos .Trebuie sa comanzi de minimum25 lei; dar poti lua cu inca cineva daca ti se par multe Eu am luat singura 4plicuri si am mai luat o sticluta cu Condimente pt. macerat carne de porc. Incearca si sper s fii multumita. (eu am comandat pastai din Madagascar ca-s mai mari si mai parfumate)

  11. atunci spune-mi tu un supermarket unde gasesc pastaile de vanilie, te rog. pt ca eu nu am gasit nicaieri.

    1. Adi Hădean says:

      kaufland, real, cora. eu am gasit peste tot:-)

  12. ok, merci. inseamna ca esti tu mai norocos, pt ca eu nu am gasit nicaieri. o sa mai caut.

  13. Exista odata, si ar trebui sa mai existe, o mica diferenta in denumirea zaharului aromat sintetic cu vanilina si cel aromat natural cu parfumul batonului de vanilie.
    Primul era zaharul VANILINAT, de la vanilina, celalalt VANILAT, de la vanilie.

    1. Nicolescu Elena-inv pens. says:

      Gasesti la Kaufland.CEI de la firma cu pastaile de vanilie nu mai dau de mult 2 pastai ci una singura in plic ,lunga de 14-15 cm iar acum,de cateva zile au mai ieftenitpastaile de Madaagascar dela 6,5 lei la 5,5leiAm facut zahar vanilat dintr-o pastaie
      si 1kg zahar numai in 6 ore si e super parfumat.Elena

  14. Eu fac zahar pudra cu baton de vanilie. Pun cam la fel, un baton sau chiar si doua la un kg de zahar. Batonul sau pastaia de vanilie o tai in cateva bucati si o amestec cu zaharul. Le pun impreuna intr-un blender mare, sau robot de bucatarie care sa le faca pudra. Nu va iesi din prima fin, pt asta il voi strecura cu o Sita fina si se va alege pudra de bucatelele ramase inca grunjoase. Apoi repet procedeul si tot Asa pana tot zaharul devine pudra. Se pastreaza f nine intr-un borcan bine inchis. Il folosesc la aluat pt prajituri, la creme si chiar la pudrat prajituri. Intr-un an, de Craciun, am facut cateva borcane cadou unor dne dragi mie, borcanul ornat cu rafie si hartie de cadou arata super!!

    1. Raluca, e foarte bine așa, aroma e chiar mai puternică decât în cazul zahărului cristalizat:-)

  15. un critic says:

    L-ai citit si tu pe Jaime ?

    1. Un critic, de multe ori, și-l mai citesc. Totuși, e bine să știm că metoda nu-i inventată de el:-).

  16. M-am uitat prin Carrefour, dar n-am gasit pastai :(
    Tu unde le-ai gasit, la ce raion? Cat pretuiesc?

    Multam

    1. Bogdan, încearcă și în alte supermarketuri. Cam 11-13 lei o păstaie:-) dar merită.

  17. Dar cam ce valabilitate poate sa aiba acest zahar vanilat natural ?Adica daca facem un kg si nu folosim mai bine de 6 luni se poate strica?

    1. Cristina, nu se strică dacă-l ții închis bine, să nu intre umezeală la el. E ca orice alt zahăr dar are aromă de vanilie.

  18. Din Deva says:

    Săru` mâna de reteta !

  19. Multumesc Adi pentru toate informatiile.Citesc cu mare drag ,toate retetele tale,si tot ce mai apare nou.Sarbatori Fericite !!!

  20. Din Satu-Mare multe salutari de la toti admiratorii tai ,de la care am aflat si eu de tine. Succes cat mai multe retete.

    1. Viorica, salutări și vouă :)

  21. Eu am facut,pe langa zahar aromat cu pastai de vanilie, ulei aromat cu pastai de vanilie pe care le- am despicat in doua.M-am gandit ca asa au putere mai mare de aromatizare.Mi-a iesit ok.:)

  22. vasile talos says:

    Este o reţetă atâ de simpla cu o aromă excelentă,pecât e de bună pe atât de eftină.Mulţumim şi multă sănătate.

  23. cristian muntean says:

    nu se distribuie mai bine aroma daca dupa despicare o mai…bucatim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close