La cererea publicului spectator, iată, postez aci (cum am făcut deja pe Facebook ) trei rețete de sosuri pe care le folosesc frecvent la grătare, mai ales acum, vara. Merg perfect, se potrivesc de parcă pentru asta ar fi fost inventate (de fapt pentru asta au fost inventate). Iată-le:
Sosul roșu picant
300 gr roșii decojite, în conservă
3 ardei grași
20 ml ulei de măsline extravirgin
1 ardei iute
30 gr zahăr
5-6 gr sare
o pișăctură de piper proaspăt zdrobit
o linguriță de busuioc uscat
100 ml apă
Ardeii se curăță și se toacă mărunt, se pun în același vas (oală) cu restul ingredientelor și se mixează cu blenderul, aproximativ un minut. Se pune oala pe foc mic și se lasă să scadă la jumătate (durează 35-40 de minute dar sosul stă în frigider și o săptămână, mai ales dacă-l închizi într-un borcan cu filet, bine strâns)
Sosul merge bine cu orice fel de carne roșie, chiar și cu carne de pui sau pește, ba chiar și cu legumele la grill.
Sosul roșu pentru carne grasă (coaste, piept de porc, pulpă de miel, ceafă, fleică, piept de pui cu piele, pulpe de pui cu piele)
Acesta e un sos pe bază de gem. Eu l-am făcut cu gem de zmeură dar cred că merge la fel de bine și gemul de vișine ori cele de căpșuni, frăguțe sau afine.
300 gr gem de zmeură
300 ml suc de roșii
1 ardei iute (foarte iute)
100 ml apă
Se toacă ardeiul foarte mărunt, se amestecă în sucul de roșii în care dizolvați gemul. Lăsați oala în care aveți povestea asta să stea pe foc mic o jumătate de ceas, timp în care sosul se va reduce până la 2/3 din cantitatea inițială.
Sosul alb, răcoros
Acest sos e perfect în zilele fierbinți, merge cu pui, pește ori cotlet la grill dar și cu mușchiul de porc în crustă de piper ori cu mușchiul de vită făcut corespunzător. Iată rețeta:
400 ml iaurt de bivoliță+capră ori bivoliță+oaie (cei de la Napolact au așa ceva în ofertă, găsiți în orice supermarket)
100 ml ulei de măsline extravirgin
o linguriță de sare (nu plină, așa, cu simț de răspundere)
piper proaspăt măcinat (două pișcături)
o legătură de mentă, doar frunzele, fără tulpini, tocate mărunt
Se amestecă bine toate astea și se păstrează la rece.
Nu stii cam cum se face sosul ala de branza pentru nachos? (Ca la Mall :))
Eu am incercat ceva, cu lapte, unt, faina, branza Cheddar dar mi`a iesit prea vascos si cam departe de adevar. :))
Min, n-am mâncat la mall:-)). Totuși, dacă renunți la unt și făină, poți să încerci cu rezultate bune un sos din brânză care se topește fain (poate fi și Cheddar) pe care o pui la topit în smântână dulce. Lași pe foc până obții consistența dorită. Musai foc încet ori oală cu fund gros.
aaaa, deci acum inteleg eu ce exact am mancat la Timisoara. Abia astept sa le incerc si eu
foarte bune, mai ales cel cu iaurt! :)
Eleny, fă-le:-)
am incercat sosul picant …super !
Eu l`am facut in wok :)) Data viitoare o sa ma reorganizez :))
of, de parca n-aveam noi destule pofte….. sosurile astea mai lipseau :P
musai le facem la urmatorul gratar :)
Eu mai fac o combinatie de smantana , usturoi , piper , sare si putin ulei . Merge adaugata menta sau ce ierburi aromate aveti .Se pune imediat pe carnea fierbinte luata de pe gratar . Noua ne place , nu stiu daca si tie ( adica e ok ) ?
Nicoleta, nu văd de ce nu ar fi bun:-). O să încerc la următorul grătar pe care o să-l fac.
Si noi sosuim la greu, la sosul cu iaurt adaugam si putin mujdei de usturoi la el. Dovleceii sunt mult mai deliciosi cu sosul asta.
Mai combinam suc de rosii cu mujdei de usturoi, rozmari, busuioc, cimbru … orice combinatie merge.
am facut vreo 20 de coaste pentru vre-o 10 persoane cu sosul pentru carne grasa si oameni sunt fascinati si de oase..
Salut!Ce alt iaurt as putea folosi in afara de cel mentionat?…p-aci prin Budapesta sigur nu gasesc :D..Multumesc :)