Moutabal? Pe aproape.

622

Moutabal e un fel de salată de vinete din Orientul Mijlociu. Am făcut zilele trecute ceva foarte asemănător, cu diferența că am înlocuit zeama de lămâie din rețetă cu iaurt de bivoliță și oaie. Am mai pus în plus ceapă verde iar ardeiul folosit în mod normal la garnisire l-am copt odată cu vinetele și l-am amestecat în salată. Nu mi-a părut rău.

Am copt așadar vinetele și ardeii. Ca să nu mai avem discuții, nu am consumat cărbunii doar pentru ele, am mai executat niște friptane care însă fac obiectul altei postări. După ce s-au copt, am presărat puțină sare peste ele și le-am lăsat acoperite cam un sfert de ceas.


Le-am lăsat să se stoarcă, pe un plan înclinat.

Am scos cotoarele și semințele din ardei și i-am tocat.

Am tocat și vinetele.

Am făcut la fel cu doi căței de usturoi și o ceapă verde.

Am pus toate astea într-un castron, împreună cu o mînă de pătrunjel tocat mărunt.

Am turnat peste ele trei linguri de ulei de măsline extravirgin.

Am mai pus trei linguri de iaurt de bivoliță și oaie (Napolact) și două linguri de tahina, pasta de susan pe care mai nou o puteți găsi în orice supermarket mai răsărit. Am condimentat cu sare și piper.

Am amestecat bine.

Aveam lipii cumpărate de la Auchan. Le-am folosit.

Imitația asta de bucătărie libaneză mi-a adus bucurii, ar putea să vă bucure și pe voi.

Despre gusturi nu discut� însă vă garantez că fără maioneză, vinetele-s mult mai ușor de digerat (îmi plac și cu maioneză dar nu tot ce-mi place-i neapărat bun).� Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. intr-adevar, pasta de susan da un gust fantastic vinetelor

  2. Waw ce bunatate ai facut Adi ! Sunt sigura ca nu ti-a mai ramas nimic si pentru altii….
    Am pus reteta la pastrare…o voi testa cat de curand. Felicitari !

  3. NICOLETA says:

    Excelent pentru vara ( si nu numai ) !!!! I-am trimis-o fiica-mi care e lesinata dupa tot ce inseamna vinete ! Multumesc mult .

  4. In momente de astea mi ciuda de numa ca stau la bloc si nu am unde sa imi frig vinete si ardei…Poate cand merg la mama. Faina reteta, fain rezultat si faina prezentare!

  5. adihadean Author says:

    Corina, poți să le coci la cuptor, le înțepi puțin cu furculița și le pui pe grillul cuptorului sau într-o tavă (deschizi geamurile bucătăriei, închizi ușa ori pornești hota) :-)
    Nicoleta, cu drag
    Sidy, mulțam și spor:-)
    Marius, de bună samă.

  6. rodica maria nastasoiu says:

    cred ca sunt delicioase ,in curand voi incerca aceasta reteta cu pasta de susan cu riscul sa coc vinetele in cuptor pe caldurile astea -multumim

  7. Nu ma gandeam ca poate fi inlocuita cu ceva maioneza, dar cred ca la proxima salata am sa fac si versiunea ta in paralel.
    Intotdeauna am stiut ca ceapa si usturoiul nu merg impreuna, ei bine tu demonstrezi ca nu-i asa. Cum sta treaba de fapt? (numai daca ai timp si chef!)
    La mine-n casa functioneaza principiul asta:”Tot ce-i bun, nu-i sanatos”, cu mici exceptii. Poate din cauza ca am fost crescuti ardeleneste, cu prajeli, fripturi in untura, rantasuri si alte asemenea si alea ne plac sau ne-au determinat gustul. Habar nu am.

  8. Smaranda says:

    Yuummmmyyyy Yum!

  9. Adi, don’t worry, ca le-ai facut cat se poate de traditionale, pentru ca la moutabbal se foloseste iaurt mai peste tot (mai putin in Egipt si in Siria :)). ce-i drept, aia au iaurt de capra sau de oaie, nu de bivolita, si mai puti niste sirp de rodie pentru a-i da un gust acrisor

    uite si versiunea mea (eu le-am facut la cuptor si apoi am mixat totul in robot, plus ca am adaugat si chimen, care ii da acel gust clasic oriental)

  10. Cu ce ai tocat vinetele?

    Daca nu ai folosit asta:

    http://www.fusiontechnique.ro/cutitul-bucatarului160wh-p-90.html

    le-ai stricat gustul….

  11. adihadean Author says:

    Florin, mi-ar plăcea să găsesc iaurt 100%de oaie ori capră. Nu am găsit încă, mă mulțumesc cu amestecul ăsta bivoliță-oaie ori bivoliță-capră pe care-l face Napolact.

    Loki, mă tem că nu înțeleg unde bați.

  12. adihadean Author says:

    Florin, uite, vezi, nu mi-a dat prin minte să folosesc niște sirop de rodie, chiar am în frigider. Și-mi și place.

  13. Pentru a obtine gustul maxim din vinete, trebuie tocate cat mai marunt, dar atentie! fara a le zdrobi semintele.
    Cutitul/satarul de lemn/plastic nu asigura tocarea uniforma; mixer-ul i zdrobeste semintele.
    De cutite de metal nu are sens sa amintesc.

    Singura solutie decenta pentru vinete este cutitul ceramic, daca nu ai, nasol.

  14. adihadean Author says:

    No, aci te contrazic.. Cu mixerul am zbîrcit-o acum ceva vreme pentru că le-am tocat mult prea fin (nu zic, unora le plac și așa dar n-au fost pe gustul meu). Cu un cuțit din inox (nu trebuie să fie un inox extraordinar ori titan ori mai știu eu ce navă extraterestră, e suficient să fie un inox bun nu un fier ordinar) poți să le toci foarte bine. Cât despre semințe, e mai bine să le îndepărtezi pe cât posibil. Dacă-s multe înseamnă că vânăta e bătrână, poate fi ușor iute ori amară. În plus, semințele multe și mici interferează în mod neplăcut cu organele interne. Cuțitele din ceramică-s bune, admit, dar deocamdată au prețuri prohibitive. Aleg inoxul oricând, mai ales că îmi oferă greutatea de care am nevoie.

  15. nu-s bre asa de prohibitive sculele. Ala e 3.2 mil si, cand tai cu el, face toti banii.
    Din pacate, in bucatarie mai ai si momente „ZEN”, cand mai spargi o farfurie, un pahar, un cutit.

    Ceramicele is perfecte: pentru cadou unuia de-i place bucataria sau cand te dau banii afara din casa. Sau sponsorizare.

    1. adihadean Author says:

      Am încercat câteva cuțite ceramice. Taie bine, e drept dar nu m-aș putea obișnui. sunt mult prea ușoare pentru mine și aș fi mereu în primejdie să rămân cu degetele prea scurte.

  16. m-am tot dat cotita cu vinetele pe anul asta, ca incerc sa gatesc ‘seasonal’ (m-am dat naibii!), da’ o tin minte pentru mai incolo. cat despre seminte, eu cred ca e si chestiune de soi, nu numai de batranetze. matus’mea din Alemania ne punea sa ii caram vinete romanesti ‘ca alea de la Munchen nu au seminte’ :) ca sa vezi, ce inseamna gustul din copilarie.

  17. Cum am spus: cu iaurt sunt mult mai sănătoase :)). Să înţeleg că ai redevenit responsabil? :))

  18. adihadean Author says:

    păi, nu-i toată ziua duminică:-))

  19. Foarte incantata de faptul ca e o reteta fara carne :d
    Plus ca ador vinetele! :)

  20. Deliciu cu vinete! Sambata trecand prin piata, m-am gandit sa cumpar vinete si ardei si sa incerc reteta asta. Si am incercat-o, si a iesit exact cum a spus Adi: despre gusturi nu discut :)…..cert este ca pana seara s-a terminat!
    Delicioasa!
    Sambata viitoare testam pieptul de pui cu verdeturi si gorgonzola :)

  21. traditional: vinete..tahini..zeama de lamaie..sare ..putin usturoi..praf de ardei iute pt decor plus bine inteles ulei de masline pe deasupra …dar „suna” f bine si varianta ta

    1. adihadean Author says:

      eu, mulțumesc:-)

  22. inca ceva..im place ca nu le-ai tocat f fin..exact asa trebuie..aici ai fost f traditional..moutabal merge f bine la peste..iar lipia prajita in ulei si scursa f bine…ai incercat?

    1. adihadean Author says:

      nu am încercat să prăjesc lipia (de fapt, nu am o rețetă pentru lipii și am folosit din magazin). dacă ai o rețetă pentru lipii și vrei să mi-o dai, ți-aș fi recunoascător:-).

  23. sincer nu am facut lipie pt ca evident la noi gasesc peste tot..e la fel ca cea din romania (dar la noi exista mai multe feluri:cu malai,f subtire,fara zahar sau drojdie..sau neagra ..)..btw lipie prajita si „zdrobita” in mana , bucatele cam de 2-3 cm punem in supa de linte sau la salata fatoush;)

  24. am uitat: lipia trebuie sa o desfaci inainte de prajire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close