În Viena am avut o ghidă austriacă faină ca o andaluză. Nu că austriecele n-ar fi faine ele de felul lor, Doamne feri’ să gândesc așa ceva, dar ghida noastră, Beatrice, e un pic pe lângă tipicul pe care-l aflăm în clișeele despre femeile din partea asta de Europa. Nu-i nici blondă, nici ochi albaștri n-are. Și are un motiv serios pentru asta: una dintre bunicile ei (s-o ierte și s-o hodinească bunul Dumnezeu, că s-a dus la cele veșnice) a fost madrilenă. Madridul nu-i în Andaluzia, știu, dar gena iberică e puternică și zglobie și își face treaba în moduri nebănuite. Bunicul ghidei noastre se afla cu treabă taman unde făcea injecții studenta la medicină care avea să-i devină soție mai târziu. Aproape că s-a vaccinat de două ori, doar ca să mai intre o dată-n cabinet, să mai intre-n vorbă cu domnișoara ușor semeață, cum trebuie să fie toate domnișoarele din Madrid. A scăpat de a doua doză de vaccin dar îndrăzneala a dat roade iar unul dintre aceste roade ne-a plimbat pe noi prin Viena, încercând să ne și arate lucrui, să ne și spună poveștile lor și să nici nu ne lase nemâncați.
Între două monumente istorice și o poveste despre Măria Sa Franz Joseph, am poposit lângă un șir de tarabe care întruchipau un târg bio, preț de un cârnat austriac și o cană de sturm, care sturm e un must un pic fermentat, din care, de bei destul de mult, se nasc furtuni în cap. Cârnații, fripți, cu sos de hrean și muștar, au fost o gustare binevenită. Între ei am întâlnit o anomalie, doi cârnați pudrați cu curry. Asta-i probabil vina mulțimii de localuri cu specific asiatic din Viena. Nu-i bai, i-am mâncat și pe aceia, că dacă eu nu pot îmbrățișa gusturile noi, cine s-o facă? A, să nu uit, cârnatul cu brânză -ntr-însul e preferatul meu. Ar merge bine și cu sfeclă roșie cu chimen. Știu sigur!
Am trecut în viteză prin câteva restaurante în care mi-am promis că voi reveni. Șic, aerisite și cu aer metropolitan. Faine tare. Nici nu vă spun despre ele acum, sper ca în Noiembrie să ajung iar la Viena, să trec pe la târgul de Crăciun și să mănânc în restaurantele pe care le-am trecut în agendă. Ei, dar să nu deviez în viitor. Am ajuns spre seară la Naschmarkt, o minunăție de piață din care-și fac cumpărăturile bucătarii de top din Viena, dublată de o mulțime de terase și restaurnate mici și aglomerate, în care se adună vienezii ca să vadă cine a mai venit să vadă cine a mai venit (știu, e complicat, simplificați voi). Am mâncat acolo o supă de linte grozavă și un gulaș pe model austriac, din carne de vită foarte fragedă și cu o tonă de boia dulce. Știu că dacă aș pune atât de multă boia într-un gulaș, aș fi alungat din târg cu pietre dar eu m-am bucurat de întâlnirea cu cel din Naschmarkt, cu toate că și eu și gulașul am avut și zile mai bune. Găluștele din pâine care au însoțit gulașul au fost de senzație și mi-ar plăcea să le fac cu ocazia următorului gulaș construit de mine.
Duminică, înainte de a părăsi Viena (de fapt în trecere, pentru că am dormit în afara orașului), am revenit la Naschmarkt. Era închis de-a binelea înainte de amiază dar știam de la Beatrice că vis-a-vis se află Cafe Dreschler, un loc deschis 23 de ore din 24 (închid o oră pentru curățenie) în care poți prânzi la miezul nopții și poți dejuna înainte de răsăritul Soarelui. Am apelat la colecția mea de clișee și am scos de acolo un schnitzel, auriu și uscat bine, pentru ca doamnele care s-ar așeza pe dânsul din greșeală, să nu-și păteze rochiile de bal (ăsta e un alt clișeu, despre șnițele de data asta). Perfect e cuvântul care definește…perfect schnitzel-ul de la Dreschler. Al meu a venit însoțit de o salată din cartofi fierți și valeriană, cu mult oțet balsamic. Și nici cafeaua n-a fost rea deloc.
Despre regimentele de Sachertorte, cohortele de ștrudele cu măr și falangele de confituri de toate felurile Pământului ce arătau ca armata lui Xerxes, vă voi povesti cu altă ocazie, că mi-e că mă prea lungesc. Să fiți sănătoși.
Iubesc Austria si mincarea austriaca: este proaspata, eco, gustoasa. In Austria laptele are gust de lapte, poti sa gasesti frisca si smantana naturala, cafeaua este delicioasa, si probabil „the best coffee in the world”, berea este f buna si au chiar si vinuri fff bune (din zona Krems).
De cind m-am intors din vacanta, am incercat sa gasesc retete austriece si bavareze (fara prea mare succes) pentru ca vreau sa incerc sa fac salata de cartofi si maultashen (sorry for the spelling). Sint placinte de carne care arata ca niste raviolli. Se prajesc sau se fierb si se servesc alaturi de varza sau/si taietei mai rosi (spetzle). Mai pot fi servite si in supa de cane.
Mai vreau sa incerc si supa cu clatite. Este chiar delicioasa.
Carnatii aia cu branza in ei imi fac si mie cu ochiul. am vazut si in meniul unui local din cluj, asa ca la urmatoarea vizita vrau sa ii incerc:d
Nu pot sa cred Adi!…..faimosii carnati cu branza despre care vorbeam acum 2 zile :((….inca sunt in cautarea numelui oficial…
si tot la Viena (restaurantul din Donauturm…o experienta deosebita) am descoperit valeriana, in aceeasi combinatie servita de tine (cartofi fierti si schnitzel).
l.e. am aflat cum se numesc carnatii: Käsekrainer (multumesc din nou Corinei :-D)
Excelenta povestea si prezentarea bucatelor ca intotdeauna !
Arata delicioase bucatele. Eu cand am fost la Viena am cautat Naschmarkt de mi-au iesit ochii. N-am avut ghid si cu harta in mana n-am dat de ea. Probabil, am trecut pe langa ea fara s-o vad, cine stie…
käsewurst, bratwurst, rindwurst, etc…:ddd, la inceput nu-mi placeau, ii prajeam in tigaie ( :)) ), dar ei se fac in cuptor si-s superrrrr…
Strudel nu ai incercat pe nicaieri ? :)
carnatul ala cu curry (mai degraba cu sos de curry) e o mare gaselnita nemteasca. sunt carciumi la care asta e singura chestie din meniu si concursuri intre orase pe tema asta. se pare ca l-a ‘lansat’ o cucoana din Berlin, pe la 1949, cand a facut rost de niste ketchup, sos Worcestershire si praf de curry de la niste soldati british. femeia a patentat sosul asta si ii zicea ‘chillup’ :)
…..si despre Apfelstrudel mit Vanillesauce, nimic???? :)
Strudelul e o instituție căreia-i voi dedica un episod întreg. Asta după a doua mea excursie la Viena. Sper că se va petrece în toamna asta.
kasekreiner, chilli con carne, weiBwurst…. si restaurantul filippo und raffaele…. mmmmmmmmmmmmm trebuie sa ajung cat de curand inapoi acolo. Viena este un vis… pentru cei din afara ei, o realitate superba si civilizata pentru cei de acolo
Mi-ai trezit niste amintiri…Abia astept episodul despre strudel. Poate si unul despre Sachertorte? Cred ca Sachertorte a fost prajitura dupa care am alergat cel mai mult in viata mea. Vazusem un documentar pe Discovery despre vestitul tort si am tinut cu tot dinadinsul sa il gust si eu,desi aveam la dispozitie doar 2 ore in Viena si nu stiam boaba de germana. Dar am reusit sa gust o felie la Hotel Sacher :)
No, fata tare faina-i Beatrice. Ne-a fost si noua ghid intr-un press trip si putine persoane cunosc atat de prietenoase, care sa stie atat de multe povesti si sa aiba raspunsuri la orice intrebare :)
maine fac si eu gulas,este a 3a oara cand fac intr-o perioada scurta,eu nu-s ardeleanca,dar imi iese f.bine,asa spun prietenii,v-as invita sa gustati si sa-mi dati o nota,dar…suntem prea departe.Ca o paranteza,am fost in Viena,am fost de multe ori,ultima data am fost in mai la concertul lui Andere Rieu,si am mancat si un snitel mai mare decat farfuria,as mai povesti,dar merg sa vad meciul,nu tin cu Steaua,dar tin cu Romania,va doresc numai bine!
Am facuta dependenta la blogul asta. Primul lucru cand deschid calculatorul dimineata este sa vad ce ai mai „lucrat”. In perioada asta am lasat-o mai usor cu mancarica buna ca sa dam jos kilogramele puse vara asta in Austria dar intru ca mi-e mai mare dragul de felul in care spui povestile. Daca n-am fi amandoi deja „luati ” , te-as cere de barbat !!!!!!! Salutari de la Baia Mare si inca mai astept sa vad pe blog ca vii sa ne gatesti ceva !
Dar supa crema de usturoi cu crutoane? Si raviolii aia uriasi ai lor, cu unt si verdeata? Deliciosi :D
as dori sa-mi spuneti unde pot gasi reteta prajiturii vis viene? multumesc!