Am primit pentru testare un cuptor cu halogen, Vita Cook de la Singer. Am citit cartea tehnică (hmm, mi-ar plăcea ca firmele care vând produse în România să-și dea osteneala ori banii pe o traducere normală, nu prin Google translate, ar fi un câștig pentru toată lumea) și am înțeles de acolo că aparatul (un vas din sticlă cu un capac pe care-i montat dispozitivul cu lămpi halogen, ventilator și tot ce mai are el acolo) coace, decongelează, mă rog, ce face , să zicem, un cuptor cu microunde, fără efectele dăunătoare ale microundelor. Cuptorul e destul de spațios pentru două porții mari sau patru mai mici (e greu să măsori aici, apetitul fiecăruia e destul de important și, în cazul în care gătești pui întreg, curcan sau o bucată de carne mai măricică, poți obține chiar mau mult de patru porții), dacă gătești așa cum am încercat eu, adică să pun și carnea și legumele în același timp în cuptor.
Am pus legumele în tava cuptorului, spălate, curățate și tăiate. Le-am condimentat cu sare și piper și pe lângă ele am pus și două pere, zemoase și dulci.
Am condimentat carnea cu sare și piper și am lipit de ea câteva frunze de salvie. Am pus-o apoi pe tava cu găurele a aparatului (are și așa ceva, pentru funcția de steamer) și am așezat tava pe un suport (tot din dotări) care să-mi permită să așez carnea deasupra legumelor. Gândul meu a fost că în felul ăsta, grăsimea și sucul de pe carne vor ajunge pe legume, cu aromele lor cu tot.
Am pus capacu, l-am racordat la priză și am așteptat…
… să se împlinească lucrurile fixate din potențiometre, adică 25 de minute la 180 de grade Celsius.
Am fost răbdător dar cu ochii pe aparat ca pa butelie, că doar nu-l mai văzusem la lucru până acum.
După avertizarea sonoră (face și asta), am ridicat capacul și am scos mâncarea din el. Carnea aromată dar puțin uscată pentru gustul meu (știu oameni care doar așa o mănâncă dar mie-mi place să fie puțin suculentă, chiar dacă-i vorba despre cotlet). Sigur că dacă făceam coteltul în tigaie sau pe grill, îl țineam la căldură doar 8-10 minute în total, nu 25. Mă gândeam că în cuptor va avea parte de mai multă umezeală, măcar de la legume.
Legumele arătau excelent dat nu erau pătrunse decât pe jumătate. Inclusiv ceapa și usturoiul, de la care mă așteptam să se înmoaie.
Am încheiat seara cu gândul că am făcut ceva greșit. Poate am greșit când am presupus că voi putea face și carnea și legumele în același timp sau poate ar fi trebuit să pun carnea dedesupt ori să pun legumele în locul cărnii după jumătate din timp (manevră care nu-i foarte ușoară, adică nu-i ca și cum ai scoate o tavă dintr-un cuptor normal și apoi să o înlocuiești cu alta).
Între mine și Vita Cook n-a fost dragoste la prima vedere. Dacă o să mă hotărăsc să mai încerc în perioada următoare, o să vă dau de știre. Să fiți sănătoși.
Pai nu inteleg, cand ai ridicat capacul carnea are o culoare, iar pe platou alta; ce i-ai mai facut, ai prajit-o in tigaie ca sa capete culoare?
Maria, în poza aceea nu-i capacul ridicat, e prin pereții de sticlă ai cuptorului, la jumătatea timpului de coacere și la lumina lămpii cuptorului. La împlinirea celor 25 de minute, carnea arăta fix așa cum apare în poza de la finalul postării.
Adi, imi pare rau ca te-a dezamagit Vita Cook, insa este vorba doar despre cunoasterea insuficienta a aparatului. Acesta nu este infailibil, are limitele sale, dar poate indeplini o sumedenie de functii: friteuza, steamer, grill, tigaie, decongelare, incalzire.
Cred ca ar fi trebuie sa alternezi pozitiile tavilor adica sa aduci la un moment dat pe raftul superior si legumele. Astfel le apropiai pe ele de sursa de caldura, si departai carnea, lucru care ar fi redus uscarea carnii si ar fi gatit mai bine legumele. Acestea au stat cam departe de sursa de caldura si au fost si obturate de sita cu carne. Este adevarat, inseamna sa te compici putin, dar de aceasta „permutare” te poti lovi atunci cand folosesti si un cuptor obisnuit.
Pe de alta parte, puteai pune carnea direct pe suportul superior, nu pe sita, caci scurgerea sucurilor ar fi fost mai buna, iar lipsa sitei ar fi permis o circulatie mai buna a aerului cald.
Aparatul fiind necunoscut, trebuie testat un pic pana te obisnuiesti cu el. Parerea mea este ca Vita Cook nu este absolut necesar intr-o bucatarie, mai ales daca cel care gateste are experienta si indemanare, dar poate fi util multor alte categorii de persoane.
Cu electricitatea cum e? papa curent? cati W are?
Consumul este de 1400 w, dar are termostat, asa ca nu consuma curent in mod continuu. Dupa estimarile mele, lampile cu halogen functioneaza doar 60-70% din timp, deci consumul orar este doar de 800-900 w.
Radu, asta zic și eu, că probabil am făcut ceva greșit, nefiind obișnuit cu „utilajul”. Sigur că nu o să mă pot obișnui cu ideea că am buctat-o și o să încerc să mai fac și alte lucruri în el. Funcția de steamer mă interesează în mod special dar până acolo mai e un pic, adică am nevoie să mai studiez cuptorul puțin. Și să știi că singura mea dezamăgire e legată nu de cuptor ci de traducerea cărții tehnice. În ce mă privește, cuptorul mai are șanse să vadă zile bune în casa mea, traducerea, nu:)).
Ah, Adi, era sa uit. Ai incalzit cuptorul inainte de a pune ingredientele in el? Din textul tau nu-mi dau seama daca ai facut asta sau nu.
In mod normal, inainte de a gati ceva, Vita Cook se incinge cateva minute la temperatura la care urmeaza sa lucrezi. Se procedeaza, deci, ca in cazul oricarui cuptor.
probabil ca carnea a stat direct sub halogen iar legumele nu au primit prea multa caldura (zic si eu ca un nespecialist)
Da, traducerea este nefericita. A fost facuta de cineva care nu are legatura cu domeniul culinar. Si pe mine m-a cam „sifonat” cand am vazut-o.
Adi, cartea tehnica are si varianta originala in engleza? Ca daca are, o traduc eu, daca vrei.
Laura, are varianta în engleză, dar nu asta-i problema, mă descurc cu limba engleză, problema e că nu toată lumea se descurcă.
nu mai contează prea mult dacă Vita Coock e sau nu infailibil, cer este că mâncarea arată minunat şi papilele mele s-au dilatat doar la vederea pozelor. În esenţă nu contează cu ce aparat de gătit prepari mâncarea ci aparatul foto cu care fotografiezi preparatele :)
Marius, nici aparatul foto nu contează chiar atât de mult:).
Radu, l-am încîlzit înainte cam 5 minute. Oricum, am în plan să încerc și alte lucruri, ceva tot oi izbuti să fac:)
Am primit si eu un Vita Cook recent. Inca nu l-am folosit. Din ce citesc aici, nici nu o sa ma grabesc sa-l incerc. Sa ne spui daca reusesti pana la urma!
Eu aș zice să încerci, totuși. Ori poate mai aștepți până la următorul meu test:). că, spui drept, am senzația că am greșit eu undeva. Voi vedea în curând. De fatp, chiar în clipa asta am pus în cuptor niște coaste, nu am avut vreme să fac poze dar o să repet figura în week-end și o să și postez rezultatul.
Imi pare rau ca nu te-ai descurcat si ca nu ti-a placut cuptorul cu halogen. Eu sunt foarte multumita de el, pe blog am un kilogram de retete la cuptorul cu halogen si sunt foarte multumita de el. Am facut si poze si am facut si filmari … Sa stii ca este foarte fain. Bine, eu gatesc doar pentru familie, uneori si pentru gosti, dar toata lumea a fost multumita.
ca orice aparat cred ca poate fi invatat.vezi poate gasesti pe internet ceva carte tehnica in alta limba,pe care o cunosti.
invata si gandeste intai cum ajustezi temperatura cu timpul si mai ales inaltimea gratarului. Din cate am inteles, aplici regulile mecanic dupa ce le citesti, trebuie sa te joci putin cu el sa intelegi cum sa-l folosesti si pe urma iti asterni impresiile pe blog.
numai bine! D.
daniel, fără supărare, dar prefer să-mi aștern impresiile pe blog atunci când vreau (știi, e blogul meu). ideea nu era să devin maestru în utilizarea cuptorului cu halogen ci să scriu despre el primele impresii.
Salve Adi!
Din pacate nu am cuptor cu halogen si nu pot sa ma pronunt in nici un fel!
Toate cele bune!!!
Eu sunt foarte multumita de el!
Am facut aripioare de pui,pui intreg.
E mai gustos decat la rotisor.e fraged si suculent.
Trebuie incercat mai mult.e un aparat f bun.folositor.