(P) Urmăresc acest blog cu interes și cu mare drag de mult timp. Mi-a făcut poftă și mi-a dat idei de bunătăți de foarte multe ori, iar acum am onoarea să apară și numele meu pe aici. Se împlinesc 10 ani de când inspiră oameni, 10 ani de rețete delicioase, 10 ani de pasiune. Există lucruri care dispar odată cu trecerea anilor, sau care își pierd din intesitate pe alocuri, precum unele tradiții, de la generație la generație. Dar nu și pasiunea. Și peste alți 10 ani vor fi alți tineri entuziasmați pentru care cea mai importantă încăpere din casă este bucătăria. Cu riscul de a suna a clișeu, sunt de părere că pasiunea nu cunoaște vârstă, zonă geografică, sau limite.
Ca rețetă aniversară pentru acest blog, și pentru că m-a pus pe gânduri felul în care Adi a dat mai departe către noi pasiunea pentru gătit și împărtășit mâncare, am ales să gătesc prima rețetă postată acum 10 ani aici, în viziunea mea. M-a inspirat și campania Nokia Mobile, #Unite #ForLove, dacă tot vorbim de ce ne mișcă.
Eu iubesc pastele cu ciuperci. Nu contează de care fac, pun mereu ciuperci. La rețeta asta le-am pus în mai multe forme, chiar.
Înainte de toate, am făcut panna cotta de parmezan. Am pus la încălzit pe foc mic 60 de mililitri de smântână grasă pentru gătit cu un cub de unt. După ce s-a topit untul, am adăugat 70 de grame de parmezan ras mărunt.
Am amestecat bine până s-a topit. Am făcut asta la foc foarte mic, să nu fiarbă, apoi am adăugat un gălbenuș de ou și am amestecat energic, până am obținut o cremă omogenă.
Am dat la rece până am preparat restul.
Mai departe am făcut o cremă de ciuperci pleurotus, pentru care am folosit 200 de grame de ciuperci, tăiate bucăți, o ceapă, 4-5 căței de usturoi. Întâi am călit ceapa și usturoiul în unt, apoi am adăugat ciupercile.
Le-am perpelit câteva minute, le-am condimentat cu piper proaspăt râșnit, sare, niște cimbru, apoi am pus 100 de mililitri de apă și le-am lăsat la înăbușit până s-au mai înmuiat.
Spre final, am adăugat jumătate de pahar mic de smântână lichidă și le-am mai lăsat 1 minut. După care am închis focul și le-am lăsat la răcit 2-3 minute.
Sunt bune de mâncat și așa, mi-au făcut mare poftă deja, dar am luat blender-ul și am făcut cremă pentru paste. Nu a mai fost nevoie să adaug nimic, însă, final touch, am adăugat puțin condiment cu trufe negre măcinate, suvenir căpătat de prin Italia. Dar nu este deloc necesar, ciupercile pleurotus sunt delicioase oricum.
După ce am terminat și crema de ciuperci, am fiert o “legătură” de spaghetti integrale și între timp m-am apucat și de sos. Am călit în unt niște usturoi bucățele, apoi am adăugat din nou câteva ciuperci tăiate. Le-am lăsat să se gătească 2 minute, am condimentat, apoi am turnat 100 de mililitri de smântână lichidă și am dat focul mai mic. Am adăugat 50 de grame de gorgonzola și un praf de nucșoară.
Am gătit la foc mic încă puțin, până s-a omogenizat sosul, apoi am adăugat pastele fierte, și, 1 minut mai târziu, am oprit focul.
Am folosit o farfurie adâncă, pentru că am montat începând cu crema de ciuperci, peste care am pus pastele, apoi panna cotta de parmezan. Pe lângă atâta brânză intensă și ciuperci, am adăugat roșii uscate, inițial de formă, dar să știți că merg superb cu pastele.
Mare drag ce mi-a fost să pregătesc această farfurie, ca toate celelalte de altfel. Și nici nu îmi dau seama când trece timpul, atunci când sunt în bucătărie. Deja mă gândesc ce să gătesc mâine, și asta doar ca să mă asigur că am frigiderul dotat cu ce trebuie, pentru că ideile sunt o grămadă! Cred că așa îmi dau seama că este pasiune la mijloc, altfel nu știu. Se zice că timpul trece repede, așa e, dar când faci și ceva ce îți place așa mult, chiar zboară.
După ce ați terminat de mâncat, aruncați un ochi pe pagina Facebook Nokia Mobile și spuneți-le oamenilor de acolo pe voi ce vă mișcă și cine vă susține pasiunea, s-ar putea să rămâneți cu un smartphone Nokia 8.
Poftă bună și noroc!
Text & Foto: Aura Crăciun
Wow, super prezentare. Cred ca multi cand aud „panacotta” se gandesc la dulciuri, dar interpretarea asta e geniala!
http://ubercute.ro/blog/
Va multumesc frumos :)
Chiar te lasa plin de saliva in gura! Prezentarea este de nota 10, dar sunt curios cum este la gust..
Tocmai am facut. Senzatie! Multumim ca împărtășiti cu noi asemenea retete extraordinare.
Va multumesc mult!
Buna ziua!
Vreau sa incep prin a multumi pentru o reteta care combina doua dintre ingredientele mele preferate: parmesanul si ciupercile!
Abia astept sa o incerc zilele acestea.
Cate portii au iesit utilizand cantitatile mentionate?
Stiu ca dimensiunea unei portii variaza (uneori mult), dar macar orientativ.
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua,
Din cantitatile acestea au iesit 4 portii ca cea din fotografie. :)