Năutul și lintea sunt folosite de…multă vreme. Știu sigur că lintea, de exemplu, era mâncată de coloniștii romani veniți în Dacia. Azi vă arăt ce am mâncat ieri, adică o pastă din cele două, la care am adăugat diverse dar nu multe, să rămână mâncarea simplă.
Am cumpărat linte și năut în conservă. Fierte, curățate și ținute-n apă cu puțină sare. Decente și economicoase, te scutesc de multă muncă și nu-s departe de cele crude, din punct de vedere al calităților nutritive.
Am adăugat la poveste o mână de migdale dulci, neprăjite. Simțeam că mâncarea are nevoie de un plus de energie și de fibre, nu că năutul ar fi sărac în fibre, dar…de ce nu?
Piperul verde e foarte gustos, aromat și puțin picant, potrivit pentru această mâncare.
Pe lângă piper am mai folosit doar boia dulce și sare de mare.
Mâncarea nu putea fi completă fără usturoi și pătrunjel.
Am pus lintea și năutul pe foc, cu tot cu zeama în care stătuseră-n cutie. Împreună cu ele, usturoiul și migdalele.De ce am făcut asta? Aveam nevoie ca năutul și lintea să fie fierbinți pentru a asimila mai bine aromele. În plus e bine să opăriți puțin usturoiul din paste de felul ăsta, se îmblânzește nițel (dacă aveți timp să-l coaceți e și mai gustos). nici migdalelor nu le-a stricat clocotul de trei minute.
Am scurs două treimi din apa din oală și am pus mirodeniile și pătrunjelul.
Am turnat în oală cqam patru linguri de ulei de floarea soarelui, nerafinat. Dacă nu aveți, puneți ulei de măsline. ar fi bine să fie extravirgin.
Am stors în oală o jumătate de lămâie.
Am pus blenderul la lucru pentru trei-patru minute.
Am mâncat tot-tot.
Merge și cu murături.
Să fiți sănătoși.
Interesanta „treaba”, dar mi se pare a fi un fel de garnitura. Nu-i lipseste ceva?
Nu-i lipseste nimic:-)
Interesanta pasta asta, care nu-i hummus, dar este consistenta si aromata. Eu sunt fan cele doua legume si este potrivita, asa cum ai preparat-o, la dieta mea in ziua de amidonuri. Concluzia? Reteta va fi testata repejor, cu multumirile de rigoare. Imi place si vasul in care ai pus crema asta, pare oriental ca si amestecul de legume.
ioi, caut naut de cateva saptamani. Unde ai gasit?
Merci pentru idee!
Aveam in plan o pasta de linte, o sa am in curand musafiri, care postesc. Dar nu cred ca mai apuc sa caut naut… Oricum arata foarte bine produsul final, merita incercata reteta.
– Ghici…
– Alune!
– Nu.
– Stafide!
– Nu.
– Năut!
– Nu.
– Turtă-dulce!
– Nu.
Până nu ghiceam, nu scotea mâna din sân.
Şi totdauna sânul ei era plin.
Îi sărutam mâna.
Ea-mi da părul în sus şi mă săruta pe frunte.
MA TOT intrebam ce-I aia naut. Acum stiu, si ce buna pasta ai facut.
@Radu-Mihai – ii lipseste niste lipie crocanta coapta pe vatra cu ceva condimente pe ea ca sa intingi lenes in minunea de pasta :)
elena, succes cu dieta.
oana, la kaufland
alexandrina, cu placere:-)
lara:-)
jollyca, ar fi fost buna dar n-a fost sa fie.
doamne fereste! esti genial! :)
yo, da’ ce-am făcut? :-)
@jollyca: Probabil, nu zic nu, pentru ca-mi plac lucrurile condimentate/picante. :)
Adi am vazut ca arabii folosesc la naut pasta de susan. Oare cum ar fi?
Dane, ar fi excelent și ar fi humus:-). Dacă aveam inspirația sa cumpar cand am fost ultima dată la Cora, aș fi folosit:-).
Am facut pasta si a iesit superba, mai buna decat toate pastele hummus facute anterior. Iti multumesc!
Anda, cu drag.
Chiar e fantastic de buna pasta asta, azi am facut-o! iar cu niste muraturi pe langa, e si mai buna…doar ca m-am chinuit un pic cu blenderul pana a iesit fina, ramaneau mici bucatele de tot de naut…sa fie oare fiindca am fiert eu nautul si nu a fost cumparat gata fiert?
Sara buna:)
Andra, posibil.
Buna. Merge super cu o salata de ardei copti. Deliciu