Usturoiul nu e toxic!

1.3K

Viața-i prea scurtă ca să nu citim. Viața-i prea frumoasă pentru a o umple cu prejudecăți. Prejudecata e, în esență, o pronunțare a unei sentințe înainte de a cunoaște faptele. Ea e întâlnită în multe domenii, în relațiile interumane, în felul în care punem etichete lucrurilor. Are și leac, din fericire. Cu cât citim mai mult, cu atât mai puțin loc pentru prejudecată rămâne în mințile noastre, întrucât ea, prejudecata, e înlocuită de informație.

Sigur, nu toată informația e de calitate, și din acest motiv e nevoie să căutăm mai multe surse pentru verificarea informației. Dacă reușim să găsim surse științifice (revista Unica nu-i o sursă științifică), putem obține o verificare bună a informației pe care o deținem. Informația ne face puternici abia după ce e verificată și dacă se dovedește a fi reală. Altfel, suntem doar niște papagali care repetă lucruri citite la colțul blogului sau în „reviste de specialitate” cum e cea menționată mai sus, cu care n-am avea nimic și n-aș avea, dacă nu ar publica articole de felul ăsta, fără să menționeze niște surse științifice pentru lucrurile pe care le publică acolo (nu-i greu, un amărât de blogger poate, ar trebui să poată și marile ori mai micile grupuri de presă), măcar când e vorba de informații care pot avea efect major asupra vieții cititorului (influențarea felului în care se alimenteaz un om e un efect major).

Îmi cer iertare pentru tonul sfătos (poate ușor arțăgos) cu care am început articolul, dar simt că-i musai să spun lucruri. Prea văd des articole de felul celui menționat, articole din care informațiile sunt preluate apoi de oameni care le dau mai departe fără să le filtreze, fără să cerceteze dacă-s corecte ori ba, dacă lucrurile prezentate sunt niște fapte dovedite ori doar mituri perpetuate spre disperarea oamenilor normali și a profesioniștilor care au apoi de demontat la ele, de multe ori fără succes.

usturoiUite așa, ajung să răspund la întrebări de genul : „da’ miezul usturoiului nu-i toxic, că așa am citit” sau să dau replici la remarci de felul „trebuia să scoți miezul verde, că-i toxic”.  Și ca să nu trebuiască să tot răspund pe rând, mai apare câte un articol aici (cum o să apară despre frunzele de ridiche, despre ou, despre unt etc), nu pentru că aș vrea să cert pe cineva ci pentru că vreau să am unde să pun link spre un răspuns în limba română (nu toată lumea știe engleză iar lucrările științifice în limba română sunt greu de găsit sau sunt la fel de științifice precum e frecționarea piciorului de lemn).

usturoiAșadar, să vă spun puțin despre usturoi. Da, usturoiul poate avea efecte neplăcute, dar nu pentru că ar avea vreo parte toxică ci pentru că unele substanțe pe care acesta le conține, provoacă respirație urât mirositoare, transpirație înțepătoare (dacă pentru respirație e valabil la toată lumea, partea cu transpirația e valabilă doar în unele cazuri) și, dacă usturoiul crud (cel gătit își pierde „agerimea” dacă e gătit corect, e un lucru testat și răs-testat) nu-i compatibil cu unele persoane care au anumite caracteristici, acele persoane pot suferi temporar de balonări sau permanent de alergii. Asta nu înseamnă că toți suntem alergici la substanțele din usturoi, după cum nu înseamnă că ne vom balona cu toții. Un exemplu de abordare științifică poate fi acesta.

usturoiCât despre „ăla mic și verde” din mijlocul cățelului de usturoi, acela e germenele și-i întâlnit la usturoiul care s-a maurizat destul și care, culmea, e mai puțin puternic decât usturoiul tânăr. Da, germenele poate afecta gustul unei mâncări, întrucât are gust ușor amărui, destul de puternic, însă nu e toxic. Că te deranjează cum se oxidează și înverzește-n ciorba de burtă, că poate nu-ți place gustul, că poate să te baloneze dacă mănânci cinci grăunțe crude cu tot cu miez, da, dar nu-i toxic.

usturoiDacă pui cățeii de usturoi în pământ și le oferi condiții, în scurt timp germenii vor erupe și se vor transforma în frunzulițele alea faine de le pune o Asie întreagă în mâncare, Asie care, iată, se înmulțește într-una (nu-mi spuneți că-i logic să crezi că „ăla mic și verde e toxic” dar dacă-l uzi, crește „mjlociu și verde” și devine comestibil).  Apropo, dragi colegi din presă, dacă vreți să fiți cu adevărat folositori și crezuți, poate ar fi cazul să acționați în consecință, adică să puneți niște linkuri la finalul articolelor, că nu doare. Uite, unii pot (și-s destul de mari).

usturoiÎn ceea ce ne privește pe noi, cititorii de orice, consider că ne-ar fi folositor să învățăm cum se dezvoltă o gândire critică. Prin gândire critică nu trebuie să înțelegem „a căuta nod în papură” ori a le spune tuturor că-s proști ori mai știu eu cum, ci trebuie să înțelegem că orice adevăr trebuie pus sub semnul întrebării și cercetat. S-ar putea ca în spatele lui să se ascundă o minciună pe care o înghițim și apoi o propagăm fie din neatenție, fie din necunoaștere, fie pentru că ni se pare cool să găsim spaime și-n cele mai banale lucruri (ăștia-s alți „doctori” pe care nu i-aș lăsa să mă consulte). Atât am avut de spus azi. Să fiți sănătoși.

PS: profit de acest articol pentru a arunca un link discret spre site-ul filmului Usturoi, în care cu mândrie am jucat și apărut preț de 0,6 secunde:).

Join the Conversation

  1. Ana-Maria Ciobotaru says:

    Este in regula sa te documentezi in orice faci, dar anumite aspecte ale vietii noastre cred ca au fost deja testate si dovedite(asa cum se spune si mai sus)cu decenii/secole in urma. Cred ca trebuie sa mai existe si un dram de logica si rationament in noi imbinat cu instinct, ca sa nu spun inteligenta de care cred ca trebuie sa facem mai mult uz.
    Si Adrian, nu-ti mai cere scuze pentru ton, asta meritam. Cineva trebuie sa ne mai ia si de urechi, pentru ca o luam pe carari, se pare.
    Eu stiu de la bunicii mei ca trebuie sa mananc usturoi si ceapa(ceea ce fac neincetat) – nu cred ca pot gati ceva cat de simplu si rapid fara sa arunc 2 catei de usturoi acolo. Copiii mei mananca usturoi si ceapa si vor manca probabil toata viata lor.
    Felicitari pentru ce faci, felicitari si pentru minunatie si te asteptam la Sibiu cu programul „Farfurii curate”!

  2. Toate reactiile si obiectiile de genul celor cu care te confrunti in ultima vreme sunt cam la fel indiferent de produsul sau serviciul pe care il vindem. Iti recomand cu caldura sa citesti sau sa asculti (o gasesti audio foarte simplu) „We are all weird” – Seth Godin (care el de altfel e foarte misto de urmarit zi de zi); pe mine m-a ajutat mult sa inteleg ca de fapt clientii nostri sunt care mai de care mai ciudati, ca noi de altfel, si ca singurul lucru pe care trebuie sa il identific este caror dintre ciudati doresc sa le vand, atat. Nu mai vindem majoritatii, astea sunt vremuri demult apuse. Spor in toate! :)

  3. Cristina says:

    Haha, nu am vazut asa ceva pana acum ( ca si articolul mentionat de tine). Sigur, exista persoane care nu tolereaza usturioul sau ceapa sau orice, din cauza ficatului, bilei…dar tot nu inseamna ca e toxic.
    Am experimentat insa tipuri de usturoi ( cel chinezesc din supermarket-urile de aici si un soi de mono-usturoi – cre nu are catei, e o capatana intreaga) care sunt atat de puternice, ca efectiv ard – folosind cantitate normala, asa cum stim, cu usturoiul nostru autohton. M-am invatat minte si iau doar de la ferme :)
    Am vazut destule „scrieri” insa, despre ceapa, mai mult chestii babesti, din diverse culturi, inclusiv cea americana ( native american) – cum ca acumuleaza ce-i prin jur si in spatille in care vin oameni, cand e sezon de raceli, se pun cepe in boluri pt a nu se raspandi… Ma rog e la fel ca si faza babeasca cu pusul cartofilor rasi in talpa cand ai febra sau mai stiu io ce…nu m-am burzuluit… :) culturile populare sunt pline de chestiuni de genul.
    Cert e pt mine faptul ca ceapa acumuleaza mirosurile/se oxideaza repede si nu o tolerez – taiata de ceva vreme, pusa in mancare. O gasesc dezgustatoare/respingatoare, nu stiu tu, ca chef, cum procedezi, consideri. Ok, mirosul meu este in mod normal x10(poate as putea sa-l valorific cumva:))) si nici nu tolerez ceapa decat cea verde, dar cert e ca o ceapa care a fost taiata si tinuta ore pe masa sau in frigider imi provoaca greturi instant. Tot nu inseamna ca e toxica..eventual e „toxica” :))). Am sechele si de la culturile astea germanice, care nu prea au legume fresh, dar consuma cartofi si ceapa – si ar pune ceapa in orice.serios, e absolut sinistru, multi considera ca mancarea nu are gust daca nu pui macar un pic de ceapa sau praz sau ceapa verde taiata in prealabil si congelata…nemtii au si prajituri cu ceapa… Uneori am impresia ca si-ar pune putina si in cafea, dar se abtin totusi…:)) Asta e cosmarul meu personal insa. :)))

    1. Adi Hădean Author says:

      sigur că folosesc ceapa tăiată prospăt, dar nu pentru că ar acumula virușii din aer dacă o las prea mlt ci pentru că se degradează:).

  4. Conform autorilor ”unici” si semintele de mar sunt otravitoare, ba chiar te poti pricopsi cu o coma de scurta durata. Pacat ca nu mi-a spus nimeni asta mai demult, ca la cate seminte de mar am rontait la viata mea acum ar fi trebuit sa fiu pe lumea ailalta…

  5. bravo Adi…suntem o tara de neinformati care plecam urechea la fiecare „lele Ana” cu povesti si mituri despre orice…noroc cu oameni ca tine care ne mai deschid ochii…felicitari pentru articol…

  6. anamaria says:

    http://www.thekitchn.com/dont-toss-those-radish-greens-145724

    Citind articolul din link m-a uimit, printre altele, faptul ca frunzele de ridiche ar fi toxice… la un scurt Google (ca tot e la indemana tuturor) am gasit linkul de mai sus! Nu numai ca DA se folosesc, dar poti face niste delicii marete cu ele…

    Si inca un lucru: cum sa incepi prin a spune ca fructul este toxic si nu planta (corect era sa spuns „caisul” si nu „caisa” )… incepi sa te indoiesti de veridicitatea informatiilor continute in acest „articol”…

  7. PS: Chef Antonio Passarelli povesteste intr-o carte de gatit de-a lui, ca putem scoate interiorul (inima) de la usturoi doar in cazul in care vrem usturoi „light” si astfel (am testat, si e asa) nu e la fel de problematica treaba cu mirosul si respiratia neplacuta. :)

  8. Ne trebuie mai multe articole de genul asta – de preferat mai scurte si mai taioase, ca altfel nu se poate :).

    Si eu ma chinui sa daram toate miturile astea legat de „e toxic”, „o sa mori” etc. etc. Usturoiul pe care-l am in casa este aproape tot incoltit, pentru ca deh! de asta toamna si pana acum… Vad ca sunt inca sanatos :D

  9. Eu incep sa ma iau cu mainile de cap cand vad cate bazaconii mai scornesc diversi „cercetatori britanici”!
    Usturoiul e toxic, semintele marului provoaca decesul (hahaha, vorba cuiva, trebuia sa fiu de multi ani pe lumea cealalta), mierea incalzita e toxica si ea – bag de seama ca mama si bunica atentau la viata mea cu vestitii biscuiti cu miere – ciupercilor comestibile li se „corcesc” sporii cu cei otravitori si ajung si ele ucigase, etc, etc.
    Din pacate suntem o natie de oameni dezinformati, usor de pacalit si de manipulat. Si nu cred ca ne vom reveni curand…

    1. Ștefan Rusu says:

      Dintr-o dezinformare plus altă dezinformare nu rezultă informare. Semințele de mere și de caise chiar sunt toxice dacă sunt consumate în cantitate suficientă. Conțin cianuri: http://en.wikipedia.org/wiki/Cyanide#In_nature. Altfel zis, trei semințe de măr (strivite) per kilogram corp, depășesc doza letală. Să zicem, aproximativ jumătate de cană. Chiar în doze sub doza letală pot cauza afecțiuni ale creierului. Iar mierea este total nerecomandată copiilor cu vârsta sub un an: http://en.wikipedia.org/wiki/Botulism#Infants

    2. Adi Hădean Author says:

      multe lucruri le sunt nerecomandate copiilor sub un an:). inclusiv mierea, da. cât despre simnțele de măr, să ridice mâna sus cei cărora lar trece vreodată prin cap să mănânce o cană din ele, într-o zi. nu-i nevoie de multă știință ca să înțelegi că un abuz poate să-ți facă rău:).

    3. Ștefan Rusu says:

      Nici mie nu mi-a venit vreodată ideea să-mi usuc mâța în cuptorul cu microunde, dar practica ne arată că există și astfel de exemplare. Deci exista un caz de deces după ce a consumat o cană întreagă de semințe de măr.

      În altă ordine de idei, dacă usturoiul era atât de toxic, mă curățam de mult. Aproape niciodată nu-i prea mult.

    4. Pana la varsta de 1 an, i-am indulcit ceaiul fiului meu doar cu miere de albina, curata de la producatori si vreau sa va spun ca nu a fost racit niciodata. Chiar nu inteleg de ce n-ar fi mierea recomandata si ar fi mai bun zaharul sau alti indulcitori. Ba mai mult, mi s-a spus ca ceaiul de musetel nu e bun pentru a spala ochisoriisi totusi cu ceai de musetel l-am scapat de infundarea canalelor lacrimale. Parerea mea este ca, nici medicii nu stiu tot, chiar si ei pot da informatii false

  10. Doamne fereste, usturoi toxic, pe asta de unde au mai scos-o? Are 52 de compusi de sulf, antibacterian, anti..,, etc, daca si asa ceva e toxic….

  11. Handra Ildiko says:

    Buna ziua,

    Ma intereseaza parerea Dvs. in legatura cu spanacul gatit, care neconsumata toata, a doua zi- dupa parerea unora nu mai este comestibil ( este chiar toxic !?).

    1. Adi Hădean Author says:

      după părerea unora, nimic nu-i comestibil a doua zi. cred că poți să-l mănânci, cu condiția să-l fi păstrat la rece, indiferent cum a fost gătit.

  12. Roxana Stelea says:

    Eu citisem intr-un articol al dr. Mencinicopschi ca trebuie sa ne ferim de usturoiul de „China” ptr ca este iradiat, tocmai ptr a nu germina, si incoltii. Cu alte cuvinte sa consumam cu nadejde usturoi autohton, care desi va incoltii nu este nociv

  13. Recomand calduros aceasta carte: „Ce i-a spus Einstein bucătarului său-Ştiinţa gastronomiei explicată. Cu reţete de Marlene Parrish” scrisa de Robert L. Wolke.

  14. Mno, eu tocmai am cumparat o caciulie sanatoasa de usturoi pe care o combin cu ceapa verde si o carne faina care sta la aromat in frigider de azi-dimineata. Daca supravietuiesc dau un semn maine, de nu, sa stiti ca e de la usturoi.
    O zi faina!

  15. Foarte justificate precizari! Ma refer la aspectele „evidence based” ale vietii noastre. Pe cand un articol despre ceapa, mai ales cea lasata in frigider dupa ce a fost curatata? Eu inca nu am gasit nimic stiintific care sa justifice credinta conform careia, ea, ceapa, devine toxica sau chiar cancerigena. Multumesc pentru articole! Sunt surse de inspiratie si… de bun simt(si gust):)

  16. paula stoianovici says:

    cunosc o persoana care mananca usturoi de cand se stie si nu a patit nimic ba din contra zicea ca nu stie ce ai aia raceala(doar ca miroase a usturoi dupa el de se simte de la o posta).ce sa faci unii ca sa faca un ban ar zice si ca porcu zboara.
    o zi faina de la resita !

  17. Eheee, dar avem si doamne autoare de carti de bucate care scriu ce prosti sint doctorii cind ne spun sa evitam carnea tocata, ca e indigesta, sau ca „fasolea se tine in apa sa iasa gazele din ea”.

    Iar in reviste gasim multe articole proaste traduse prost din alte reviste la fel de proaste.

  18. Orice e in cantitati mari e rau, asta se stie de cand e lumea. Dar totusi chiar asa de prosti nu suntem, desi avand in vedere asa zisele modele din vestitul nostru peisaj autohton; care nu stiu sa faca diferenta intre bun si rau, sau mai bine zis intre bun simt si nerusinare, chiar am avea nevoie de aceste precizari. Cat despre „vestitii ziaristi”, ce sa mai spunem ? Stiim foarte bine ce merge la romani: dramaticul, exagerarile si exacerbarile. Nimic din ce au mancat stramosii nostri si au trait mult si bine, in ziua de azi nu este sanatos. Totusi trebuie sa ascultam de aceste „somitati” in domeniu care au studiat ani multi aceste fenome si au o vasta experienta. In concluzie eu zic sa mancam cu bun simt si atat…

  19. Multumesc pentru indemnul catre o gandire libera si responsabila.
    In ceea ce priveste usturoiul incoltit…asta e un semn ca nu a fost tratat chimic, adica ca nu a fost ‘omorat’.
    Pana nu demult ceapa rosie incoltea toata la sfarsitul lui Ianuarie, tocmai pentru ca e mai ‘apoasa’ (si de aceea mai frageda), acum se gaseste si la sfarsitul lui aprilie, cat se poate de ‘virgina’ dar de de foarte multe ori cu mijlocul putred…
    Ce-o fi mai bine, sa mananci ceva incoltit, adica viu, sau ceva a carui viata a fost ‘suspendata’ cu ajutorul a cine stie ce chimicale?

  20. Florentina Radulescu says:

    Usturoiul este condiment si medicament.

    Apreciez demersul tau. esti bland cand spui ,,să învățăm cum se dezvoltă o gândire critică…”
    informatia o dau cu toata prietenia si dragostea, recomandand tuturor aceasta carte:

    Tratamentul Bolilor prin Legume, Fructe si Cereale – autor dr. Jean Valnet – editura Garamond

    dr. Jean Valnet, in cartea sa, consacra 6 pagini numai pt usturoi.
    Citez: ,,Cunoscut din antichitate, usturoiul era ,,medicamentul de baza al taranilor,, lui Galen. Egiptenii l-au ridicat la rangul de divinitate. Muncitorii care au cladit piramidele primeau zilnic un catel de usturoi pentru virtutile lui tonifiante si antiseptice. A fost considerat ca un panaceu la evrei, la greci si la romani.”

    Dr. Jean Valnet (n. 26 iulie 1920 -m. 29 mai 1995) a fost medic chirurg militar francez. este unul dintre cei mai mari specialiști ai medicinii cu ajutorul plantelor.
    Fost medic și chirurg militar, medaliat cu bronz pentru lucrări științifice în 1954, dr. Valnet este Cavaler al Legiunii de Onoare pentru merite militare, Comandor al Frunzelor de Lauri Academici, titular a numeroase disticții civile și militare, membru al mai multor reputate societăți franceze și străine.
    A întemeiat, în 1971, o asociație de studii și cercetări (potrivit legii din 1901) având ca scop: „Toate studiile, cercetările și lucrările legate de aromoterapie, de fitoterapie, de terapeutici biologice, naturale și fizice legate direct sau indirect de ele – și răspândirea prin toate mijloacele a acestor studii, cercetări și lucrări”.
    Asociația este denumită „Colegiul de fitoaromaterapie și de medicină de teren, de limbă franceză”.

    din experienta personala: maica Athanasia de la man.Suzana de langa Cheia, la cei peste 70 de ani ai sai, era plina de putere fiind extrem de vioaie la minte cat si la mers. ma aflam in vacanta,locuiam la maica si o vedeam zilnic. parintii mei, apropiati ca varsta de maica, aveau probleme de sanatate, mama avand si un ulcer varicos de gamba. Organismul meu dadea semne de oboseala. Cautam tot felul de remedii.
    am intrebat-o pe maica cu ce se trateaza dumneaei de-si mentine tineretea si robustetea. Si pe atunci eu urcam pe munte, dar nu ma puteam tine dupa dumneaei.
    Sfat: zilnic, dimineata mancati 2 catei de usturoi.
    beneficii: printre altele, regleaza tensiunea, imbunatateste circulatia, creste imunitatea etc.
    rontaiti 2 buc de cuisoare si dispare mirosul de usturoi din gura.
    Ne plac condimentele. Am inceput sa prepar chiar zilnic un sos de usturoi cu iaurt grecesc, ulei de masline, marar, menta verde la alegere sau salata tzatziki.

  21. Felicitari pentru articol,si din cate stiu eu,usturoiul e cel mai puternic antibiotic natural alaturi de propolis.Doi catei de usturoi luati zilnic dimineata inainte de micul dejun ne scapa de gripa.Acest lucru a fost testat de mine personal ,deci nu are cum sa fie toxic.De asemenea exista o reteta foarte veche tibetana ,cu picaturi de tinctura de usturoi,care vindeca orice boala,chir si cancerul daca este in faza incipienta.

  22. Sa va zic eu ceva despre ceapa.

    Am mancat ceapa de cand ma stiu. Din copilarie de la o anumita varsta, aproape ca nu a existat saptamana in care sa nu fii mancat ceapa, ca sa nu zic zi.

    La un moment dat dupa ani si ani, stomacul meu nu a mai fost la fel, dar nu am putut sa-imi dau seama de la ce. Nu vorbesc aici despre dureri mari, ci dureri relativ mici dar destul de dese.

    Pe la varsta de 26 de ani, cineva din familia mea mi-a spus ca ceapa imi afecteaza stomacul. Imediat, fara sa stau prea mult pe ganduri, am taiat complet ceapa din alimentatia mea. Rezultatele au fost imediate. Pe langa faptul ca nu am mai avut dureri deloc, a disparut si constipatia ocazionala si am ramas cu o senzatie placuta in stomac, senzatie pe care o aveam atunci cand mancam iaurt. Ma gandesc eu ca din cauza probioticelor pe care iaurtul le are.

    Teoria mea ar fi ca iaurtul distruge probioticele din stomac, insa oricare ar fi reactia chimica din stomac, mie nu-mi face bine si daca o sa cautati pe internet, veti afla ca s-au facut studii in trecut pe animale si s-a descoperit ca ceapa (chiar si pudra de ceapa) cauzeaza anemie la animale si chiar decesul acestora. Daca se intampla la animale, se poate la fel de bine intampla si la oameni (daca nu la toti, macar la unii).

    Cred ca pana la urma toti avem organisme diferite, insa retineti ca in cazul meu a durat mult pana cand stomacul mi-a cedat, iar acum dupa ce nu mai mananc ceapa, ma simt mult mai bine, in special stomacul.

    Recomandarea mea este ca in cazul in care simtiti ca stomacul nu va da senzatia aceea de relaxare, sa va uitati la ce mancati si sa incepeti sa renuntati, cel putin o perioada de timp, la mancarurile pe care le mancati cel mai des.

  23. Multumesc multumesc multumesc !

    Din pacate nu doar in Romania sunt astfel de articole . eu mananc in fiecare dimineata pe stomacul gol 5 catei taiati bucatele cu un 1 litru de apa iar apoi mananc 2 banane . ma simt extraordinar , iar asta este de un an de zile .

    Da , sunt unele persoane care nu pot asimila si se pot bucura de proprietatile unui asemenea panaceu , dar asta nu il face toxic .

    Cu articolul asta o sa pot argumenta mai bine , nimeni nu te asculta , toti asculta media scrisa in graba,prost si fara anexe.

  24. Marieta says:

    si totusi miezul verde din usturoi este sau nu toxic? il scoatem sau il lasam acolo ? stie cineva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close