Cușcuș cu ou poșat, kale și năut

460

Oul poșat pare simplu la prima vedere, dar doar eu știu câte metode trăznite am încercat. Am găsit și metoda care pentru mine funcționează de ceva timp și mi se pare cea mai simplă.  Varza kale, cum este cunoscută în majoritatea țărilor, în Romania se numește și varză furajeră. Lăsând la o parte proprietățile benefice sau statutul de legumă preferată a fiecărui vegan, e gustoasă și oferă o textură crocantă și un plus de varietate.

Cușcuș-cu-ou-poșat, kale și năut

400 gr năut (1 conservă), ½ linguriță praf de ghimbir, ½ linguriță praf de boia picant, ½ linguriță semințe de coriandru, ½ linguriță semințe de chimen, 1/2 cană cușcuș, o linguriță ulei de măsline, un morcov (tăiat julienne), o lingură ulei de măsline, un cățel de usturoi, 150 gr varză kale, 4 ouă, 1 lingură oțet, sare și piper.

Se rumenesc semințele de coriandru și chimen (aprox. 1 minut). Se pisează  într-un mojar până se obține un praf fin și se amestecă cu praful de ghimbir și boia picant. Se condimentează boabele de năut, se dau la cuptor la 200 de grade Celsius pentru 15-20 de minute, până devin crocante.

Cușcușul se varsă într-un castron, se scaldă în ½ cană cu apă fierbinte și se acoperă castronul cu o farfurie până la servire.

Se rumenește morcovul în 1/2 linguriță ulei de măsline, pe o tigaie încinsă, 2 minute. Se călește usturoiul cu kale, asezonată cu sare și piper, în 1 lingură cu ulei. Kale este gata după circa 5 minute, puțin crocantă și de un verde intens.

Când boabele de năut sunt gata, se amestecă cu kale și morcovul.

Pentru oul poșat, se umple 3/4 crăticioară cu apă (circa 550 ml), oțet și 1/2 lingură sare. Se sparge un ou într-un castronel, nu direct în crăticioară, cu gălbenușul intact. Când apa fierbe ușor, la foc redus, se formează un vârtej amestecând cu o lingură. Se plasează oul în mijlocul vârtejului. Se lasă 1,5 – 2 minute pentru un gălbenuș moale sau 3 minute, dacă preferați bine făcut. Se repetă cu celelalte 3 ouă.

Cușcuș-cu-ou-poșat, kale și năut 2

Note:

  • Condimentele pot fi deja măcinate, dar semințele au aromă mult mai intensă.
  • Cușcușul și condimentele se păstrează într-un loc uscat, ferit de lumină, cu pachetul închis ermetic.
  • Ouăle proaspete și la temperatura camerei sunt aspecte importante pentru un ou poșat.

Cușcuș-cu-ou-poșat, kale și năut

Text&Foto: Lia Ștefan

Mr.Bunny’s Cooking Adventures

Join the Conversation

  1. Arată bine, dar, nu știu de ce, nu prea mă atrage. Parcă nu îmi place combinația asta: cucșcuș-năut-varză-morcovi. Singurul care îmi place sigur este oul poșat și mulțumesc pentru ideea cu castronelul și vârtejul, sigur o voi aplica.

    Săptămână bună, Lia!

  2. Yammy ! Dar… la fel ca si doamna Zina, nu prea gasesc atragatoare combinatia asta. Ce-mi place cu siguranta, este cus-cus-ul si oul posat.
    Voi gati diseara, si voi incerca aceasta reteta sa vedem ce parere au si-ai mei :D

  3. Pare complicata. Cuptor, prajire, fiert… deja parca ma vad cu o gramada de craticioare si tavi pe langa mine, toate asteptand sa fie spalate. Nautul copt condimentat ma atrage. e de incercat asa de fantezie sambata dimineata.

  4. Fiind o foarte mare pasionata de bucatarie , nu strica sa incerci cat mai multe lucruri noi . Multumesc de reteta . Pofta buna tuturor care vor face aceasta reteta .

  5. Mi se pare foarte interesantă rețeta! Am învățat (cu greu!!) și după multe încercări nereușite să fac un ou poșat bun, așa că ar fi fost super dacă descopeream mai devreme aceste informații atât de utile :D

    Sunt încântată să văd că metoda pe care ai explicat-o coincide cu metoda pe care o folosesc și eu acum! :) Mulțumim, Adi, pentru secretele pe care le împărtășești cu noi!

  6. Buna seara.
    Neatractiva combinatie si neinspirata.
    Cous-cous are alta metoda de gatire (si ma refer la cel pre-gatit), si se serveste intotdeauna cu mancare cu sos (a se vedea eventual o emisiune culinara cu tematica araba – nord Africa).
    Adaptam, adaptam…dar nici asa..ca ne raman graunte de cous-cous in gat

    Parerea mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close