Tehnologia, capitalismul şi globalizarea, sfânta treime a modernizării cotidiene mi-au furat pe rând cam toate plăcerile copilăreşti dobândite. Duse sunt vremurile întunecate în care trebuia să aştepţi Maiu’ să se coacă cireşele sau să apară primele căpşuni roz-verzui, dar mai parfumate decât cea mai colorată căpşună futuristică.
E Aprilie, dimineaţa când plec eu la muncă, e frig şi totuşi rafturile şi tarabele gem de căpşuni. Sunt roşii, mari şi atât. Au un gust vag de căpşună la fel cum apa dintr-un pahar în care a fost înainte vin are gust de vin. Nu zic că e rău să avem lucruri nefireşti la dispoziţie. Pentru un om în tunica alba e o uşurare şi pentru un food blogger cu dslreu o adevărată binecuvântare, dar pentru unul ca mine, un încă umil nostalgic, incapabil să mănânc cu ochii pentru că nu reuşesc să îmi strămut papilele din gură pe cornee, e trist.
Sunt…trist. Tarta asta m-a întristat. Am făcut-o pentru că e post şi primăvară. O fi… pentru creştini şi meteorologi. Cofetarii şi realiştii încă mai simt frigul şi se închină la unt, ouă, zahăr şi făină. Ca să faci o crustă de tartă bună e musai nevoie de unt. Eu folosesc 120 de grame făcut cubuleţe peste 200 grame de făină 480, 75 grame de zahăr pudră, 25 grame de cocos, râşnit fin, 15 grame de amidon şi 2 grame de sare frecate între degete până la stadiul de firimituri şi legate apoi cu un ou mediu (50 de grame). Dacă postiți folosiţi margarină cu 80% grăsime, în loc de unt şi legaţi totul cu 50 de grame de lichid… apă, borş, lapte de cocos dacă vreţi. Dacă nu agreați nici margarina, folosiţi 100 de grame de ulei, în loc de grăsimi.Indiferent cum o faceţi, după ce o adunaţi, într-o bilă, lăsaţi-o la rece un ceas.
Mai multe despre coca de tartă o să scriu în curând la mine acasă, dacă sunteţi curioşi.
După ce s-a odihnit, se întinde la o grosime de 4 milimetri, se îndeasă bine, cu grijă specială la colţuri, în forma dorită, în cazul meu pătrată şi unsă bine, se înţeapă pe alocuri şi se lasă la congelator până se încălzeşte cuptorul la 180oC. Se vâră în cuptor şi se coace 15-20 de minute sau până e bine rumenită ori palidă, dacă aşa vă place. Lăsaţi boabele de fasole ori orez, bilele sau piuliţele la locul lor. Dacă face băşici după primele minute luaţi un cuţit şi înjunghiaţi-le zdravăn. Or să se lase.
Scoateţi tarta din formă şi cât timp se răceşte faceţi un ganache. Daţi în clocot 250 grame de smântână de cocos cu 40 grame de miere de tei şi turnaţi-o peste 200 de grame de ciocolată neagră 70%, mărunţită – folosiţi o ciocolată bună. Dacă nu vă place să o mâncaţi goală nu o să vă placă nici în tartă. Amestecaţi cu o spatula de silicon până devine lucios. Încorporaţi 50 de grame de unt şi un gât de coniac bun (25 de grame). De post? Nu puneţi unt, miere şi coniac. Oricum o faceţi, când e gata, turnaţi-o în tarta răcită şi băgaţi lucrarea la congelator.
Cât timp se răceşte treaba de mai sus, curăţaţi şi spălaţi căpşunile.Tăiaţi-le în sferturi. Luaţi una drept reper şi tăiaţi-le pe restul de aceeaşi lungime dacă sunteţi perfecţionişti. Dacă nu, puteţi să le puneţi şi cu cotoare. Când ganache-ul devine semi-solid, presăraţi fâşii sau cuburi de cocos proaspăt, aranjaţi căpşunile după bunul plac şi ungeţi-le cu un jeleu făcut din gem de caise îndoit cu nişte apă şi încălzit pe foc. Mâncaţi. Ce să faceţi cu resturile de căpşuni şi cocos? Ie-te…
Text&Foto: Mircea Banu
Ohmi-a placut cand ati spus ca sunteti un nostalgic al copilariei.Cred ca aveti perfecta dreptate,cand spuneti ca trebuie sa gatim in functie de sezoane si cred ca trist sa mancam in martie capsuni.Rosii,frumoase si absolut fade.Eu gatesc primele tarte sau charlote cu capsuni numai cand apar Gariguettes!Nimic nu se compara cu gustul lor!Aveti perfecta dreptate ,dar nu fiti trist!Mai avem o luna si ne vom regala!Si urmeaza apoi primele cirese de iunie,oh,la,un simplu si delicios clafoutis!Oh,pana atunci,sa ne inchinam cum spuneti la unt,oua si ciocolata!Va doresc un Paste fericit!
Am zambit citind vorbele, am inghitit in sec privind tarta si am plecat dupa mine cu un tips de ajutor, acela cu injunghiatul.
Spre rusinea mea, nu am stiut ca exista smanatana de cocos. Se gaseste in orice hypermarket?
Sa aveti pofta mare , e super delicioasa si mai ales caci se poate face si cu ingrediente de post , am copiat si eu reteta , iti multumesc din suflet Adi .
Frumoasa introducere.