Prăjitură cu urdă și bezea

639

Pe principiul “vine vara, bine-mi pare”, cu tot sufletul așteptam să vină sezonul cald, în care piețele înverzesc și pot găsi la tarabe fructe și legume proaspete. Tot în perioada aceasta, tind să mănânc și să gătesc deserturi mai ușoare, fructate, cu gust proaspăt, omologul salatei de pe masă.

Săptămâna aceasta mi-am făcut de cap în farfurie cu un contrast foarte interesant între cremos și crocant, dulce și acrișor, într-un desert primăvăratic. Am început cu blatul prăjiturii mele, care este un biscuite de casă cu unt, foarte fraged, făcut din 100 de grame de unt moale, 2 linguri de zahăr pudră, vanilie și 150 de grame de făină.

Întâi am mixat untul moale cu zahărul pudră, până a devenit cremos. Am adăugat vanilia și făina, treptat.

etape prajitura urda (2)

Am făcut o bilă de aluat, pe care am ținut-o la rece 30 de minute. După acest interval, am întins o foaie cam de 5 milimetri grosime, pe care am copt-o 15 minute. Apoi am tăiat cercuri și am lăsat biscuiții la răcit. Au ieșit foarte fragezi și sfărâmicioși de la unt, fix cum voiam, ca să se taie ușor prăjitura.

etape prajitura urda (6)

Am trecut la prepararea bezelei. Am mixat la viteză mare 2 albușuri cu un praf de sare, apoi am adăugat treptat 4 linguri de zahăr, mixând după fiecare până se topește zahărul. Textura finală trebuie să fie fermă și lucioasă. Am împărțit bezeaua în două părți, și am pus puțin colorant roșu într-unul din boluri și am omogenizat.

etape prajitura urda (1)

Într-un posh am pus bezea din ambele boluri și am format cercuri de dimensiunea biscuiților, pe care le-am copt la foc foarte mic, aproximativ 40 de minute. Le-am lăsat să se răcească în cuptor.

Pentru partea cremoasă a prăjiturii am folosit 100 de grame de urdă și 120 de mililitri de smântână lichidă. Am mixat întâi smântâna cu o lingură de zahar pudră, până s-a îngroșat puțin, apoi am adăugat urda și am încorporat cu furculița, până nu se mai simțeau bulgărași. Am adăugat coaja de la jumătate de lămâie, 5 grame de gelatină hidratată în prealabil și am omogenizat.

etape prajitura urda (3)Am pus brânza în forme și am lăsat-o la rece până am pregătit crema de lămâie.

Într-o crăticioară, pe foc mic, am pus sucul și coaja de la 2 lămâi și 150 de grame de zahăr. Am amestecat constant, până s-a topit zahărul.

  etape prajitura urda (4)

Apoi am adăugat 2 gălbenușuri și am mutat crăticioara pe baie de aburi.

etape prajitura urda (5)

Am amestecat continuu, până crema s-a îngroșat și am lăsat-o să se răcească, acoperită, înainte de a pune peste prăjitură.

Am decorat cu căpșuni proaspete și ciocolată topită pentru că, oricât de fresh ar fi acest desert, merită un strop de ciocolată!

prajitura urda (1)

Text și foto: Aura Crăciun, Bake-UpArtist

Join the Conversation

  1. Un desert minunat, care creează o dispoziție festivă!.. Va fi decorarea oricărei sărbători :) Vă mulțumim!! Această rețetă este absolut necesară în colecția mea ;)

  2. Alinka says:

    Ma voi repeta și asta, din întâmplare, tot pe o rețeta a Aurei – nimic personal, căci observatiile mele se adresează site-ului in general…
    Ar fi mult mai practic dacă la începutul fiecărei retete-poveste ar fi o rubrica unde sa fie listate ingredientele și sa se menționeze numărul de portii estimat și timpul aproximat pentru preparare.
    Zic și eu…

  3. Probabil can auzim urda ne suna ceva care nu este foarte bun,dar sunt sigur ca este delicioasa prajitura ! :D

  4. Vreau si eu :D

  5. Un site foarte bun, multe retete excelente :D

  6. Arata delicios si sunt convins ca si gustul este minunat!

  7. Talau Rodica says:

    Ador sa citesc retetele , parca ma teleportez intr-o bucatarie unde miroase imbietor,imi aminteste de tot ce am trait si am strans in suflet pana acum la 60 de ani,dorul copilariei, bunici,parinti,acum dusi acolo sus si dupa care lacrimam,dor de clipele cand gateam pentru copii…Sunt atat de relaxata si euforica cand va incerc retetele…Multumesc ca existati.Tocmai felul cum prezentati retetele dau un farmec si un mister! Cine vrea reteta,citeste un basm ,nu o insiruire de cantitati.Felicitarile mele,dragoste si respect!

  8. O reteta excelenta!

  9. Elena Lazarescu says:

    Ce frumos spus. Este de fiecare data o bucurie sa citesc povestile domnului Hadean. Altii vor retele scrise si gata. Pacat ca nu stiu toti sa aprecieze. Multumim domnule Hadean pt ca existati si ne oferiti sansa sa gatim frumos si la fiecare reteta sa ne aducem aminte de povestea ei. Sunteți special. Ma înclin.

  10. Mai ca-mi ploua in gura! Da ce pot spune, iti vine sa bagi degetul prin ecran!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close