Încă de când a descoperit focul și a început să vâneze alte vietăți ca să-și potolească foamea, omul (pe vremea aia mai mult maimuță) a preferat carnea friptă direct pe foc și a numit-o metoda supremă de gătire a cărnii.
Astăzi, am mai evoluat puțin și folosim grătare pentru a găti în mod asemănător carnea, lucru pe care voiam să îl fac și eu, ȋnsă vremea m-a trollat, iar ploaia mi-a lăsat o singură opțiune: tigaia grill și hota dată la maxim.
Înarmat, deci, cu tigaia grill în locul ciomagului strămoșilor noștri, am decis să împărtășesc cu toată lumea rețeta legendară de burgeri a lui Elvis (inspirată mai mult după modul ȋn care ȋi mȃnca, dar pentru efect, vom păstra denumirea burgerilor aşa).
Treaba începe cu un pachet de carne tocată amestec vită-porc (15% grăsime), peste care am pus o linguriță de unt de arahide, una de ketchup, una de muștar, puțin sos de soia, sare, piper, cimbru și puțină boia dulce.
Am amestecat cu mâna preț de 2 minute. Am cântărit amestecul obținut (eu aveam 570 de grame) și l-am divizat în 4 bile de câte 130 de grame. Restul de 50 de grame le-am fript în tigaie ca să văd ce gust vor avea burgerii după gătire, putând astfel să potrivesc acum din condimente, gustul pentru chiftelele neformate.
Am format chiftelele cum m-am priceput eu mai bine și le-am pus în frigider pe hârtii individuale de copt pentru 30 de minute, să las Forța să lucreze.
Între timp, am pregătit restul ingredientelor: am feliat salata iceberg și castraveții murați și am desfăcut borcanele cu gem și unt de arahide. Aveam încredere în Elvis și în alegerile lui culinare, burta lui impunătoare sigur ȋnsemna mâncare bună de-a lungul vieții, aşa că nu aveam cum să dau greș.
Am pus bacon-ul în tigaia grill uscată și l-am gătit 30 de secunde pe fiecare parte. Peste grăsimea lăsată de bacon în tigaie am pus și chiflele la prăjit timp de un minut.
Când cele 30 de minute au expirat, am scos chiftelele din frigider, am șters bine grill-ul și le-am pus câte două la sfârâit, ca să nu le fie urȃt singure. După două minute le-am ȋntors, le-am mai lăsat un minut și jumătate să se frigă, le-am pus brȃnză pe deasupra și apoi un capac peste tigaie ca să se topească brȃnza. Le-am mai lăsat 30 de secunde şi le-am scos pe un platou să se răcorească.
Am pus unt de arahide la baza chiflelor și gem de căpșuni pe capac. Încă aveam încredere în Elvis.
Baza chiflei, salată, burger, bacon, castraveți și capacul chiflei.
Am mușcat, am închis ochii și aproape am leșinat. Ştia Elvis ce știa, acum știu și eu.
Text&Foto: Mihai Petrișor
www.mihaipetrisor.ro
Am vazut atata naturalete si lupta pentru un trai mai frumos care au venit din partea lui adi hadean si acum…ketchup si un mustar ordinar? Pai astea sunt cancer!
Un copil fara niciun fel de cunostinte gastronomice ar fi in stare sa pregateasca mai bine carnea, o banala sare, piper si`un cimbru si sunt mai ok decat asa ceva.
Eu sunt principial. Inteleg greselile, dar nu asa ceva, asta nu e greseala, e bataie de joc la adresa cititorilor, implicit e bataie de joc asupra sanatatii noastre. Cum sanatatea e ultimul lucru pe care o mai avem si ati trecut peste asa ceva, adio.
Ce fel de cancer ordinar provoacǎ muștarul și ketchup-ul “ordinare”?
Mustarul poate fi din cel „foarte frantuzesc”si ketchup-ul fiert in tuciul bunicii, din rosii bio…
E doar o reteta…. nu un atac la sanatatea nationala.
Si daca tineti neaparat mai treceti-o si prin filtrul gandirii…. nu va e pe gust, nu o faceti….
Dar asa sunt unii, vad decat barna…..
Foarte apetisanti burgerii!
@Mihai.burgerul nu e conceput sa fie neaparat sanatos, ci hranitor, o mini-bomba calorica…e din categoria minuturi….sau prin unele tehnologii de (pre) gatire, fast-food. Nu prea intra in categoria mancarurilor „sanatoase”
insa nici mie nu imi suna ketchupul in compozitia burgerului. Pasta de rosii, sau rosii decojite, bulion de la bunica.
La ce sunt intr-adevar sceptic? La gemul de capsuni. E o provocare, da, pt multi, dar nu e o noutate combinatia de carne cu sirop/gem/marmelada . Insa nu la burger…burgerul e burger…si nu ar trebui adus la nivelul unui ..la un filetto di vitello…..sau piet de rata. Carnea aceea tocata….e carne tocata….parca aud robotul de tocat, nu borcanul de gem cum face „poc”.
Ketchup-ul este pus in compozitia carnii impreuna cu mustarul si untul de arahide pentru a mentine combinatia dulce-sarat a intregului burger.
Gemul de capsuni poate fi inlocuit cu dulceata de ardei iute daca vi se pare mai potrivit.
Ideea este ca pana nu gusti, nu ai unde sa intelegi cum merge treaba :), iar cheia este sa le pui pe toate cu moderatie.
Lingurita de gem de capsuni si cea de unt de arahide de pe chifla, in contrast cu burgerul si bacon-ul fac din burgerul asta, ceva cu totul special.
… noroc ca am gasit butonul de dezabonare …
Aparent nu suficient de repede totusi.
Interesantă combinație! La unt de arahide și gem de căpșuni nu m-aș fi gândit. Am făcut și eu rețeta de burgeri a lui Jamie Oliver și a fost foarte bună. O să încerc această rețetă de 1 Mai să vedem ce iese! Am ketchup și muștar de casă, făcute de mine.
E o combinatie cu adevarat speciala, mai ales pentru iubitorii de unt de arahide.
Daca nu ati mai incercat pana acum combinatia de unt de arahide si gem pe paine, va recomand sa folositi cu moderatie cele doua ingrediente cand ungeti chiflele. o lingurita din fiecare e suficient.
Chiar sunt curios sa stiu daca v-a placut dupa 1 mai :).
Spor la gatit! (si poate ne spuneti cum faceti si mustarul de casa, eu unul clar nu sunt atat de avansat incat sa il fac singur :) )
De pe site-ul lui Petrisor:
„O să începi cu carnea. Mulţi purişti mǎ vor apostrofa, spunȃnd că Domne, trebuie să cumperi tu carnea şi să o macini. Aiureli. Ȋn cazul vitei din Romȃnia, diferenţa de gust e aproape 0, aşa că te duci frumușel la magazin şi iei un pachet de carne, preferabil amestec vită-porc, cu maxim 20% grăsime (scrie pe pachet).”
Asta e dovada incontestabila ca domeniul „alimentatie publica” iti este foarte foarte foarte strain. Esti un banal amator care pur si simplu nu cunoaste. Stim placa, prost e ala care citeste, nu ala care scrie. Problema e ca tu ai incredere in tine, crezi ca e ok ceea ce pare ca stii…si mai rau, exprimi asta.
Idem cu „vită de lux”. Afla ca nu exista vite proaste, sarace, bogate, de lux sau simple. Sunt vite. Categorisite pe rase, specificatii, multe, nu stii tu.
„Mă numesc Mihai Petrişor, am 24 de ani şi, cu siguranţă, veţi mai auzi de mine.”
Suntem siguri de chestia asta. Totusi, noi putem incerca sa speram. Ca nu. :)
Am incercat reteta cu oarece suspiciuni, dar cand am gustat, am ramas absolut uimita.
Cel mai bun burger pe care l-am mancat vreodata. Multumesc mult pentru reteta si pentru idei!
Fara sa ma refer la un comentariu anume (de mai sus), ma surprinde (din nou) dependenta majora a unora, de a jigni gratuit. Asta e.
Iti place o idee/ o reteta, o faci. Nu, treci mai departe,ca nu te-ndoapa nimeni ca pe rate.
Combinatia dulce-sarat e savuroasa, daca iti deschizi mintea si spre altceva decat eternii mici (pe care ii ador, sa fie clar).
Cat despre fobia e-urilor si „cancerigenilor” din tot ce e produs industrial…well (vorba unui clasic in viata), ma impac cu ideea ca n-am sa traiesc 100 de ani.
Revenind la burgeri, ufff, ce pofta mi-ai facut Mihai!!! (azi am in meniu ciorba de loboda – iti amintesti? ziceam ca o dreg cu oua intregi.. si …eternii mici – ca doar n-o sa-i mananc ca tot crestinu’ de 1 mai…)
Zile bune, sa avem si astept retetele tale! Imi plac:)
Piei ispita :) ! Marea problema e untul de arahide, am luat mai demult un borcan de curios si gustul era oribil. La ceva vreme am primit un borcan adus tocmai de la mama lui din State si era altceva, daca imi amintesc era Skippy sau ceva de genul asta. Dar la noi in comertul socialist de stat, nu am gasit. Ne recomanzi ceva anume, ca sa nu ne batem joc de carne :)
Astazi voi gati acesti deliciosi burgeri! Multam de reteta!
Mi a iesit f bun, recomand
Buna tuturor. Am facut acest hamburger si a fost foarte bun, dar mi-am permis sa adaug la a doua incercare, niste crema de otet balsamic, pentru ca am considerat ca ar merge bine. Doreste cineva sa reproduca si sa ofere o parere despre acest experiment personal? Mulțumesc.
Dupa ce am citit reteta pe site-ul tau am facut vreo 10 borcane cu gem de capsuni ca sa am toata iarna.
Am facut si cateva borcane cu gem de capsuni amestecat cu suc de rosii
(de la soacra, nu de la bunica), si pasta de ardei sa am pentru pulled pork sandwich.
La hamburger pun dulceata de ceapa sau de afine, in carne pun si eu mustar si inca nu am facut cancer. Am facut doar burta de la berea de dupa hamburger.
Dar daca nu gust ceva nu comentez, intai gust si dupa aceea comentez.