Pentru că tot românul e mare grătargiu, vă povestesc și viziunea mea despre grătare. Ele nu sunt o mâncare sau tehnică, ele sunt ocazia de a mânca împreună cu oameni dragi în aer liber. Asta nu înseamnă că puțină tehnică nu ne ajută să avem o masă pe cinste. Azi vă spun istoria unui pui la grătar, gătit încet, servit cu garnitură de couscous aromat.
Pentru pui am ales o tehnică de tranșare la care am reușit să găsesc doar denumirea în engleză, și anume “spatchcock”. Folosind o foarfecă, am detașat coloana vertebrală de corp. Aceasta am pus-o deoparte și o voi folosi la o supă. Apoi, am crestat cartilajul de la piept pentru a putea aplatiza puiul. Astfel se obține un pui întreg ce se coace mult mai repede, atât la grătar, cât și la cuptor. Tot de acasă am pregătit o marinată din suc de lămâie și lime, sos de soia, ardei gras, ardei iute, usturoi și ghimbir pe care le-am pasat la blender și le-am turnat peste pui.
În aer liber, am folosit un barbecue cu capac în care am ars cărbunii până au încetat să fumege, iar apoi i-am adunat pe jumătate din grătar. În partea cealaltă am pus o tavă de aluminiu deasupra căreia am așezat puiul pe grătar și am acoperit cu capac. Am creat astfel un soi de cuptor în care am lăsat puiul 3 ore, descoperindu-l o dată la 20 de minute pentru a-l unge cu marinată și a-l întoarce.
La ultima întoarcere, am turnat în tava de sub pui toată marinata ce mi-a rămas, o cană mare de apă și am pus peste couscous. Astfel acesta s-a aburit timp de 20 de minute, infuzându-se cu gustul ardeilor și cu fumul grătarului. Pe lângă astea, când odihneam puiul, am grătărit și niște felii de vinete și dovlecel pe care le-am asezonat cu sare, piper și ulei.
Toate astea le-am servit împreună cu o salată de spanac, înconjurat de căldura familiei.
Fast forward:
1 pui
250g couscous
3 ardei grași
1 ardei iute
1 lămâie mare
2 limes
10g ghimbir
3 linguri sos de soia
3 căței de usturoi
Marinăm puiul într-un sos din suc de citrice, sos de soia, ardei, usturoi și ghimbir. Gătim puiul într-un grătar închis, folosind căldură indirectă timp de 3 ore. Adăugăm couscous-ul la hidratat în tava în care am colectat sucurile de la carne și marinata.
Text&Foto: Vladimir Marian
Multumesc pentru reteta!
Puii mi-au crescut frumos,au marimea potrivita,sunt cam multi pentru a intra cu ei in iarna.
Imi trebuia un nou mod de a-i pregati.
De mare folos imi este tehnica de aplatizare a puiului.
Multumesc!
Reteta este tentanta, o voi incerca negresit! Trebuie sa vin cu o corectie: amestecul de ingrediente care aromatizeaza un produs se numeste marinada, marinata fiind carnea care a fost tinuta in (unsa cu) marinada.Si eu spuneam „marinata” pana am fost corectat si, studiind DEX-ul, am vazut ca greseam.
Credeam că tehnica asta de dezosare e specific portugheză. Pe unde stau eu se vând câteodată pui tranșați așa la supermarket, sub denumirea de frango no churrasco (pui pentru grătar).
vaaai, imi ploua-n gura, musai sa-l incerc duminica viitoare, cand ne strangem toti ai casei !
Buna seara, incerc sa pun bazele unei afaceri in domeniul Fast food ului. Caut de ceva timp retete pentru pui la gratar, porc la gratar, Hamburger…. Daca ai cateva sfaturi pe care esti dispus sa le împărtășești, iti multumesc anticipat pentru timpul acordat! O seara buna!