N-aş păpa papanaşi naşpa

934

Să întrebi un cofetar care e desertul lui preferat e ca şi cum ai cere în căsătorie un afemeiat. Mi-ar fi mai simplu să răspund ce deserturi nu-mi plac deloc. Pe primul loc au fost, sunt, dar sper că nu vor rămâne papanaşii.

000

Primul meu contact direct cu acest desert lipidic s-a petrecut undeva în negura timpurilor, pe când îmi ispăşeam ucenicia într-un beci urât mirositor, socotit drept bucătărie a unui restaurant semi-faimos, din provincialul meu Ploieşti. Am frământat trei sferturi de ceas într-o găleată mare de plastic, în care Dumnezeu ştie ce fusese, kile’ bune de cocă până mi se învineţise mâna, căci brânza era aproape congelată şi pofta patronului tuciuriu la miez de noapte, mare. Am şi gustat după câteva zile unul făcut de bucătarul de la rece, Ţiţi, care se lăuda că ar fi cel mai bun din oraş. Papanaş, nu bucătar. El începuse fără să ştie un lung şir de astfel de afirmaţii, pe care aveam să le aud de fiecare dată în fiecare bucătărie, a fiecărei cârciumi în care am avut ghinionul să pătrund.

001

Papanaşul, axismundi-ul oricărui meniu de birt respectabil din ţara asta, unul din cei patru grei ai imaginaţiei majorităţii bucătarilor întocmitori de meniuri româneşti şi pseudointernaţionale de pe plaiurile noastre, alături de clătitele cu „fineti”, tiramisu cu pişcoţi aro şi tortul casei, e o jignire la adresa cofetăriei şi intenţionez să schimb asta. Azi am început un şir lung de încercări care poate vor duce la un desert mai bun, mai curat în farfuriile patriei. 250 grame de unt şi 250 grame de cremă de brânză grasă merg la plimbare într-un bol de mixer. Acolo se întâlnesc cu 50 de grame de gălbenuş, 50 de grame de zahăr, 3 grame de sare şi nişte miresme misterioase.

002

După ce se împreunează bine cu ajutorul paletei sunt vizitate de 300 de grame de făină albă. Când totul devine o bilă şi mixerul începe să danseze pe masă scoatem coca şi o lăsăm să doarmă o oră la frigider. Să faci revisitèe fără silicoane e ca şi cum ai face filme erotice fără acelaşi accesorii. Am luat aşadar forma cu semisfere din dotare şi am umplut-o cu cantităţi egale din cea mai grasă posibilă smântână fermentată, adusă la viaţă cu câţiva bobi de vanilie şi dulceţuri de vişine şi mure furate din cămară. După ce dânsele s-au congelat le-am lipit două câte două formând fix 15 bile din aproximativ 300 grame de smântână şi 300 grame dulceaţă.

003

N-aveţi silicoane? Luaţi o bilă de 3 centimetri în diametru, folie de aluminiu, folie de plastic, un cutter şi sunt sigur că ştiţi ce-i de făcut mai departe. Scoateţi coca din frigider şi întindeţi 15 cercuri de 10 centimetri în diametru. Puneţi o bilă în centru şi împăturiţi-o cu cocă, rupând excesul. Neteziţi. Congelaţi. Repetaţi.

004

Pregătiţi un pumn de făină, 2 ouă bine bătute şi fulgi de porumb fărâmaţi, fiecare în bolul lor. Luaţi un guguloi congelat şi treceţi-l în ordinea mai sus descrisă prin fiecare castron. Înţepaţi din loc în loc cu un băţ de frigăruie.

005

Scuturaţi. Congelaţi. Repetaţi.

006

Într-o cratiţă de 20 cetimetri cu fundul gros acoperit cu un kil’ de untdelemn bine încins prăjiţi maxim 3 papanaşi odată până devin brun-aurii.

007

Scoateţi. Scurgeţi. Repetaţi.

008

A se continua…

Text&Foto: Mircea Banu

http://desertologie.blogspot.ro/

Join the Conversation

  1. Margo Chirila says:

    Interesanta reteta! Tu ai facut-o? Unt, branza grasa, smantana grasa … cam multe chestii grase. Trebuie sa-mi fac timp sa-i prepar si eu, ca sunt curioasa cum ar iesi!!!!

  2. Oana Ramona says:

    Iti multumesc ca m-ai ajutat sa-l descopar pe acest magician al deserturilor, am sa trec si varianta aceasta de papanasi pe to do list. Pana una alta, i-am vizitat site-ul dar nu gasesc nici un link spre facebook unde mi-ar fi mult mai usor de urmarit. Ai putea sa ne dezvalui si aceasta informatie? :)

  3. Foarte aratosi papanasii sub forma de sfere! De vreun an am primit o solicitare sa incerc sa fac papanasi, dar mi se pare o reteta la care sunt predispusa la epic fails :)

  4. O reteta impresionanta, poate singura reteta de papanasi pe care am sa o incerc si eu!

  5. Genial!

  6. La aspect seamana cu galustile cu prune, desi nu au nimic altceva in comun…Interesanta reinterpretare a „obositilor” papanasi…

  7. Tipul asta, Mircea, e genial! Am incercat cateva din retele lui, si sotul a spus ca ma mai ia o data de nevasta. Ii multumesc pe aceasta cale. Si blogul tau e tare fain!

  8. Pe principiul asta nu mai mancam deloc? Ca eu unul n-am gasit nicaieri unii deliciosi.

  9. Niciodata nu mi-au placut papanasii.Ultima data i-am cerut la un restaurant intre Sibiu si com Bradu.Doar i-am gustat si …ATAT.Aveam alta idee despre cum ar trebui sa fie,ca aspect si gust.
    Acum ii voi face,mai ales ca avem o aniversare in familie.
    Multumiri!

  10. Al Harumi says:

    Mashallah!!!

  11. io fabbrica de dulceturi says:

    Papanasii sunt ceva super, dar asta pentru cine stie ce sunt; ceea ce se serveste azi prin diverse carciumioare sau restaurante sau cum s-or mai numi nu are decat o umbra de idee de ce-s papanasii cu adevarat – si-s aia adevarati aproape de ce propune Adi Hadean

    reteta simpla de facut acasa este:
    branza de vaci (de care va place, preferabil cat mai grasa dar merge chiar si cu dietetica)-cam 100gr ptr. o persoana
    1 ou intreg ptr. fiecare 100gr branza
    1 lingura faina ptr. fiecare ou
    un praf de sare

    din amestecul asta se pot pregati papanasi prajiti (gen ce vi se da la carciumi, doar ca au cu totul alt gust) sau fierti

    ptr. prajit se ia cu lingura compozitie si se scufunda in ulei incins, se rostogolesc pe ambele parti pana se fac aurii, se scot si se servesc, cu ceva dulce (da, n-am uitat zaharul din compozitie, pur si simplu nu se pune zahar): dulceata de ce fel preferati, crema de ciocolata, miere, zahar pudra… variantele sunt nenumarate aici

    ptr. fiert se pune o oala mare cu apa si sare sa fiarba (cam 5litri apa cu 2 lingurite de sare), cand fierbe bine se pune aluatul de papanasi in apa (la 5litri de apa maxim 5 papanasi, preferabil doar 3), focul sa fie mic (se sfarama si se imprastie daca apa clocoteste), se asteapta pana cand se ridica la suprafata, se rostogolesc si se scot cu spumiera
    asta dureaza cam 2 min cu totul,asa ca e bine sa fie toate pregatite si la indemana

    pentru ca la mine papanasii fierti se servesc cu butterscotch, adica un sos din unt si zahar brun

  12. Buna ! Sunt foarte bune retetele dar ar fi mai bine pentru noi , retete cu mai putine grasimi si zahar

  13. Ivona, Poland says:

    The photo looked so great that I Google translated this page and… hum… it gave strange and funny results – BUT! I’ll definitely try it!
    basically: first I have to put everything into the fridge, next cover it with cornflakes, and finally fry it in oil?

  14. Retete cu cele mai putine grasimi :)))))) mda ….cred ca ar trebui sa cautati retete de prajitura de post cam alea ar fi mai la dieta pt multe doamne

  15. Am făcut papanașii de doua ori pana acum respectand reteta intocmai dar nu mi se coc în interior, aluatul rămâne crud, nu smantana…greșesc oare cu ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close