Tartă cu frăguțe

1.1K

Weekendul trecut m-am luptat vreo jumătate de oră cu melcii pentru un castron de frăguțe și, ca să mă simt măcar un pic învingătoare (ei se înfruptaseră pe săturate din recolta mea), m-am premiat cu un desert. Recunosc că nu m-am putut opri după prima felie, dar să nu credeți c-am avut vreo mustrare de conștiință: crema de vanilie e ușoară, pe bază de lapte, coaja tartei e crocantă, iar frăguțele-s răcoroase, parfumate și pline de vitamine. Acest desert este unul din preferatele mele și absolut perfect pentru începutul verii. Desigur, de obicei nu mă aventurez la lupte cu melcii și folosesc căpșuni din piață.

tarta cu dragute

  1. Coaja de tartă (pâte sablée)

Vă trebuie 120 g unt la temperatura camerei, 80 g zahăr, 1 pliculeț cu zahăr vanilat,  1 ou, 240 g făină. Alifiați untul moale și zahărul, după care adăugați oul. Cu mâna, încorporați făina și lucrați aluatul până când formează o bilă (nu mai mult), pe care o aplatizați, o îmbrăcați în folie alimentară și o lăsați să se odihnească la frigider vreo jumătate de oră. Întindeți* apoi, pe o suprafață pudrată cu făină, o foaie de aluat care să acopere forma de tartă. Mie mi-a ajuns și pentru niște biscuiți** pe care i-am făcut din surplusul care atârna pe margini și pe care l-am îndepărtat cu sucitorul.  tarta cu draguteÎnțepați foaia de tartă cu o furculiță și reintroduceți-o la frigider pentru încă 20 de minute. Acoperită cu foaie de copt și fasolea aferentă coacerii blind, se ține în cuptor 20 de minute la 190° C, apoi se scoate fasolea și se continuă coacerea încă 5-10 minute.

tarta cu dragute

  1. Crema (crème pâtissière)

Încălziți o jumătate de litru de lapte împreună cu o linguriță de extract de vanilie. Separat, amestecați 4 gălbenușuri cu 80 g de zahăr și 40 g de amidon. Când laptele e fierbinte, adăugați-l treptat peste gălbenușuri, pentru a le tempera. Răsturnați înapoi în oală, la foc mic, amestecul de lapte și gălbenușuri. Amestecați cu un tel până când se întărește crema, apoi adăugați 30 g de unt. Transferați-o într-un alt vas și acoperiți-i suprafața cu folie de plastic.tarta cu dragute

  1. Pentru definitivarea tartei, întindeți crema rece, așezați frăguțele/căpșunile și, cu ajutorul unei pensule, ungeți fructele cu miere subțiată cu o picătură de apă.tarta cu dragute

* Nu vă faceți griji dacă se rupe foaia, o puteți petici.

**Biscuiții sunt gata după primele 10-12 minute.

Mulțumesc Adi Hădean pentru găzduire, aștept cu nerăbdare să aduci faimoasa Artizan Pizza și în București. Spor la gătit și o vară frumoasă vă doresc tuturor.

Text&Foto: Anca Aldea

planeteats.ro

alist

Join the Conversation

  1. Ne-ai incantat de fiecare data cu minunatiile tale! Iti multumim si iti uram mult succes in tot ceea ce faci! Pupici din Ardeal!

  2. Anca Aldea says:

    Foarte mulțumesc, Daciana.

  3. Multumesc frumos!Ne plac mult tartele cu fructe.
    Pastrez reteta pentru a o face in primavara.Se mai gasesc capsuni,dar nu au gustul ce il stim,cel pe care il asteptam.

  4. Paula Pricopie says:

    Chiar este timpul tartelor cu fructe; sunteti un aliat de nadejde – multumim mult! Francezii fac mare caz de tarta lor (clafoutis), care ar avea un „parfum” de sute de ani (!), dar a noastra e la fel de grozava. Inca o data, un grand merci!

  5. Banuiesc ca se pot inlocui fragutele si cu cirese, visine sau capsune nu?

  6. Simpla si foarte utila aceasta reteta, nu sunt prea indemanatic cand sunt in bucatarie insa aceasta reteta pe langa alte cateva am reusit sa le duc la bun sfarsit urmarind fiecare pas si executandu-l aproape la fel de bine ca tine. Multumesc pentru aceasta reteta si la tot mai multe de genul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close