Tango

552

000
Bucătăria e un loc periculos care naşte în orice om dorinţa de control, a situaţiei şi a persoanelor din jur. Fie că eşti într-o bucătărie de restaurant cu 30 de oameni mişunând prin ea, într-una familială cu două sau trei generaţii înghesuite în câţiva metri pătraţi ori într-o umilă chicinetă a unui cuplu oarecare, întotdeauna se va găsi o persoană care să-i domine pe ceilalţi. Şi dacă în primele două cazuri, e firesc şi util să se întâmple aşa, când vine vorba de numai două persoane şansele să apară tensiuni sunt mult mai mari. Majoritatea certurilor dintr-un cuplu iau naştere şi se desfăşoară în bucătărie.

Nu ştiu cum sunteţi voi, dar mie-mi place să fac mâncare singur. Sigur, nu mă deranjează să am pe cineva care să-mi cureţe diverse chestii, să-mi aducă lucruri sau sa-mi spele vase, dar atât! Sfaturile sau intervenţiile de orice fel sunt la fel de enervante şi inutile ca şi reacţiile ori comentariile pasagerului din dreapta atunci când tu conduci.

001(3)
Să presupunem că într-o seară, pe la ora optuşpe’ vă apucă cheful să faceţi ceva dulce împreună cu cel/cea de pe jumătatea cealaltă a patului. Scoateţi o oală cu fundul gros din dulap şi faceţi o glumă nepotrivită legată de fundul celuilalt.

001(2)

Puneţi în ea 75 g zahăr granulat, 75 g zahăr brun, 75 g miere polifloră, 75 g de unt, 25 g de lapte şi 3 g sare fină. O aşezaţi pe foc mediu, amestecaţi cu un tel până face spume şi începe să se caramelizeze uşor. O luaţi de pe foc şi o răciţi până la o temperatură suportabilă pentru mâna partenerului. Turnaţi peste, 2 ouă mari (120g) şi 5 g de bicarbonat pe care le incorporaţi repede cu telul.

001

Scoateţi telul şi aruncaţi-l cu boltă şi efect de la minim 3 metri în chiuvetă. Terminaţi coca adăugând 275 g de făină albă şi 25 de g de cacao amestecate înainte. Ştiu, pare moale, dar se va întări – încă un moment bun pentru o glumă proastă.

001(1)

Puneţi coca la frigider pentru 30 de minute.

002

Când s-a răcit trebuie împărţită în 6 părţi egale pe care le întindeţi în cercuri de 20 de centimetri şi 2 milimetri grosime. Nu aruncaţi ce decupaţi. Coaceţi fiecare cerc, inclusiv resturile la 190 grade Celsius timp de 5 minute pe o tavă deja încinsă şi acoperită cu hârtie de copt.

002(1)

Două-trei glume proaste mai târziu, vă treziţi brusc singur/ă într-o bucătărie redecorată, deşi acum era momentul în care chiar aveaţi nevoie de o mână de ajutor. Toate cărţile spun că atunci când temperaţi ouă pentru un custard ar fi bine să vă toarne cineva laptele în fir subţire ca să nu vă treziţi cu o omletă în castron. Dar să zicem că vă place să gătiţi singuri ori să faceţi glume proaste, ca mine.

002(2)

Luaţi o oală cu fund gros şi fierbeţi în ea 60 g lapte cu 240 g smântână de frişcă. Topiţi 180 g de ciocolată (eu am folosit neagră şi cu lapte). Frecaţi 3 gălbenuşuri (55 g) cu 20 g de zahăr şi 20 g de lapte. Lăsaţi amestecul de frişcă să fiarbă 10 secunde şi turnaţi-l pe tot de odată, fără să ezitaţi, peste gălbenuşuri. Amestecaţi repede cu telul şi turnaţi totul înapoi în oală. Ţineţi pe foc mic amestecând în continuu până ajunge la 80 de grade celsius. Luaţi de pe foc şi turnaţi custard-ul printr-o strecurătoare peste ciocolată. Amestecaţi cu telul. Încorporaţi 25 g de unt şi minim 50 de grame coniac. Eu am pus 100.

002(3)

Apoi e simplu. Într-un cerc de 20 cm puneţi un blat, cremă, fulgi de migdale copţi.

003

Repetaţi. Repetaţi. Apoi blat, dulceaţă de cireşe amare.

004

Apoi blat, cremă. Repetaţi. Mai ţineţi minte resturile alea? Măcinaţi-le fin şi amestacaţi-le cu ceva unt topit.

005

Presăraţi-le pe deasupra cu ajutorul unei site cu ochiuri mari. Ţineţi tortul la rece cât stă supărat/ă colegul/a de viaţă, deci vreo 2 zile.

006

Apoi consumaţi-l împreună, căci… cui îi place să mănânce singur?

006

Text&Foto: Mircea Banu

http://desertologie.blogspot.ro/

Join the Conversation

  1. Simpatica povestea! :))) Mie imi place sa gatesc impreuna cu partenerul meu, caci altfel tind sa ma plictisesc si precum consecinta sa ajung sa ma grabesc

  2. Wooooowwww!!!!!Drooling pe tastatura in acest moment!!!!
    Imposibil de tinut la rece 2 zile!!!!!
    Fantastic!!!!!

  3. FANTASTIC! (am scris intentionat cu majuscule)
    inca odata FANTASTIC!

  4. Nu pare o retata usoara, dar cred ca merita putina munca!

  5. Alexa Georgeta says:

    iti multumesc din suflet pentru reteta , este minunat de bun si arata foarte frumos , pofta mare tuturor .

  6. Valentin Ogaseanu says:

    Multumim Adrian pentru absolut toate retetele,sunt senzationale,pot sa spun ca le gatesc cu mare placere ..

  7. Camelia Silinc says:

    Faina prezentare a retetei . De-abia astept sa o fac si eu , evident voi gati singura din aceleasi motive expuse in ‘poveste” dar o voi manca impreuna cu asistentul din bucatarie ….nici mie nu-mi place sa mananc singura !

  8. F interesant preparatul si cu siguranta, delicios. Am totuși o dilemă: mierea preparata termic nu devine toxica?!?

    1. Din cate am inteles, de fapt ea nu devine toxica in momentul in care e preparata termic, ci doar isi pierde proprietatile benefice.

  9. Bineinteles,ca pe toate celelalte,voi face si aceasta reteta.
    O intrebare;daca nu am susmentionata dulceata ,cu ce o pot inlocui?

    Multumesc mult!

  10. Nota 10 pt rețetă și nota 20 pt. text!

  11. Buna,
    tocmai ce am incercat prajitura si crema de ciocolata este foarte, foarte de subtire…ce pot sa fac sa o repar? sau e buna de aruncat si incercat din nou?

  12. O reteta perfecta pentru la iarna. Multumesc!
    … Acum prefer pe cele cu fructe de sezon. Ieri mi-am facut tort cu cirese pentru ziua mea:)

  13. Nu stiu despre voi, dar eu cand vad o tarta cu ciocolata ma topesc! Super usoara reteta, abia astept sa o incerc pentru aniversarea iubitului meu, care este indragostit de prajiturile care detin in compozitia lor fructe de padure.

  14. Foarte buna minunea, extraordinara, pana si soacra a zis ca e „Buna” si asta e primul compliment de il primesc in 7 ani. Am plans putin chiar, am baut si-un pahar de vin, am si dansat!!

    Dar, sa dea dulcele si binele in dumneata, ca e fix precum tango-ul, nu o sa iasa din prima neam! Nu stiu cum descanti dumneata aluatul, ce poem ii reciti, ca eu, pana nu am blagoslovit amestecul in toate cantecele neamului nu a vrut sa mi se dezlipeasca de degetele sau sa se intinda frumos.

    Daca sunt secrete, ia de le asterne, ca nu ma supar, iti cant si dumitale!

    Zi buna si senina.

  15. Buna,
    Pot sa fac aluatul cu o seara inainte?
    Multumesc

  16. Text minunat…reteta nu am incercat-o inca dar o sa-i vina randul!Mersi

  17. Arata foaaarte ispititor. Sunt sigura ca si gustul e „ucigator”. :) Bicarbonat de sodiu sau de amoniu trebuie folosit? Multumesc!

  18. Iam,iam,…arată bine și sunt convins că este gustos.Sunt prea puturos pt. secolul acesta ca să mai stau să și gătesc(îmi plăcea cândva), prefer rezultatul final, făcut eroic de oricine, sacrificându-mă(!) să mânănc singur,fără concurență,până la epuizarea tortului.Nu văd de ce mi-aș dori companie când pap,mai ales ceva bun.Promit că dacă e cuminte îi las ceva și bucătarului(esei) dacă îi mai arde după atâta muncă și stat cu nasul în miesme saturate.

  19. Arata bestial! Cred ca e foarte buna! Imi aduce aminte de Marlenka :)

  20. Abia acuma am descoperit blogul tau. Doamne cate retete delicioase! <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close