Reţeta pe care v-o propun azi porneşte de la un chutney de căpşuni, ce acompaniază perfect carnea, dar şi brȃnzeturile. Nu am cumpărat căpşuni pȃnă acum, ci am aşteptat răbdătoare să se coacă căpşunile noastre de sezon. Doar acum, cȃnd le e vremea, sunt dulci, suculente şi aromate. Şi ce era mai potrivit să fac din ele decȃt un sos-condiment dulce picant, de savurat cu nişte frigărui de ton, marinat mai întȃi în suc de portocale şi sos de soia. Pare o nepotriveală, poate prea dulce pentru gustul unora care nu concep prezenţa căpşunilor decȃt în deserturi, dar vă asigur că în acest fel de mȃncare se regăsesc arome şi gusturi echilibrate pe care veţi vrea să le repetaţi.
Ingredientele pentru chutney-ul de căpşuni
(rezultă 400-450 g)
- 2 linguri ulei
- 1 linguriţă seminţe negrilică
- 1 linguriţă seminţe chimion
- 1 linguriţă seminţe muştar negru
- 1 linguriţă seminţe fenicul
- 1/2 linguriţă seminţe muştar galben
- 500 g căpşuni proaspete
- 2 cepe roşii de mărime medie
- o bucată de ghimbir proaspăt, de cca 5 cm
- 1 ardei iute mic
- 2-3 linguri zahăr brun, în funcţie de dulceaţa căpşunilor
- 100 ml oţet de zmeură sau oţet balsamic
- seminţele de la 1/2 păstaie de vanilie sau 1/2 linguriţă extract de vanilie
- 1/2 linguriţă fulgi de chilli
- un praf de sare
Ingredientele pentru frigăruile de ton
(pentru 4 frigărui mari)
- 350-400 g ton proaspăt, cu o grosime de 2-2,5 cm
- zeama de la 2 portocale
- 3-4 linguri sos de soia
- 8-10 jumătăţi de roşii uscate, în sos, fără ulei
- 1 dovlecel
- 6-7 ciuperci champignon brune
- 2-3 cepe roşii de mărime medie
- 1 linguriţă boabe piper negru
- 1 linguriţă seminţe fenicul
- 1/2 linguriţă seminţe coriandru
- 1-2 linguriţe susan alb
- 3-4 linguri ulei de măsline
- un praf de sare de mare după gust
În plus, pentru salată, am adăugat pe listă: salată mixtă, cȃţiva cartofi noi, ridichi, cȃteva felii de pȃine pentru crutoane, ulei de măsline, usturoi granulat, 1-2 lămȃi.
Prepararea chutney-ului de căpşuni
Chutney-ul este un sos originar din estul Indiei, ce are la bază fructe, oţet, zahăr şi mirodenii, şi se poate mȃnca rece sau încălzit. Este delicios cu peşte, cu brȃnzeturi, ori pur şi simplu întins pe pȃine. De obicei, fac o cantitate mai mare de chutney, cu fructe sau legume de sezon, pe care îl păstrez în frigider, în borcane închise bine, cȃteva săptămȃni. Acum, cantitatea de ingrediente propusă de mine poate fi redusă la jumătate, doar pentru acest fel de mȃncare, în funcţie de preferinţe.
Am curăţat căpşunile de codiţe şi le-am tăiat în jumătăţi, iar pe cele mai mici le-am lăsat întregi. Am curăţat şi tăiat mic ceapa, ghimbirul şi ardeiul şi le-am pus deoparte. Într-o cratiţă, am încins uleiul la foc mediu şi am călit seminţele întregi timp de cȃteva secunde, ca să li se elibereze aromele. Apoi, am adăugat legumele şi căpşunile şi le-am amestecat pe foc timp de 1 minut. După ce am pus în cratiţă oţetul, zahărul, vanilia fulgii de chilli şi sarea, am amestecat din nou, am pus capacul peste cratiţă şi am redus focul la minimum. Am gătit totul, aşa, 15 minute, apoi încă 20-25 de minute fără capac, amestecȃnd din cȃnd în cȃnd, pȃnă cȃnd sosul s-a legat. Am stins focul şi am pus sosul.
Prepararea frigăruilor de ton
Prepararea acestor frigărui de ton nu e mare lucru, important e să se ţină carnea la marinat măcar 15 de minute, dacă nu peste noapte, pentru mai multă savoare. Apoi, avȃnd o textură delicată, carnea de ton trebuie maevrată şi tăiată cu atenţie. Şi încă ceva, dacă beţele pentru frigărui sunt din lemn, neapărat trebuie puse la înmuiat în apă rece, vreo 10 minute, ca să nu ia foc, dacă vor fi puse pe jar.
Pe jar, aceste frigărui cu ton şi chutney de căpşuni se fac cȃt ai clipi o dată şi sunt mai gustoase datorită fumului natural ce se impregnează în ele, ca orice carne pe grill, de fapt. Dar marinarea cărnii ajută mult şi sunt la fel de delicioase condimentate bine şi făcute şi în tigaie.
Mai întȃi, am porţionat carnea în cuburi cu latura de cca 2,5 cm, pe care le-am acoperit complet cu zeamă de portocală şi sos de soia şi le-am aşezat în frigider, acoperite cu o folie, să se marineze. Nu am pus deloc sare, deoarece sosul de soia pe care l-am folosit a fost destul de sărat.
Între timp, am pregătit legumele: am tăiat în patru ceapa, în jumătăţi, ciupercile şi bucăţile de roşii scurse de sos, am feliat subţire dovlecelul. Am pisat în mojar condimentele, apoi, am pus pe flacără o tigaie grill, ca să aibă timp să de încingă pȃnă la asamblarea frigăruilor. Am scos peştele din frigider şi l-am lăsat vreo 10 minute să se odihnească la temperatura camerei. Pentru fiecare frigăruie am folosit cȃte două beţe speciale pentru frigărui, din care am tăiat cȃte puţin ca să încapă în tigaie. Am strecurat carnea şi am aruncat marinada – şi-a făcut treaba, a frăgezit şi gătit carnea pe jumătate.
Apoi, am început asamblarea frigăruilor, alternȃnd cuburile de carne şi legumele. Am pus cam 3 cuburi de carne pe fiecare frigăruie. La final am uns frigăruile cu ulei de măsline, la fel şi tigaia, am pus pe carne un strat generos de condimente măcinate şi am presărat susan peste ele. Cȃte 3 minute pe fiecare parte au fost suficiente pentru nişte frigărui caramelizate frumos şi rumenite bine, aşa cum îmi plac mie, însă cred că 4 minute în total e un interval perfect de gătire pentru cei dintre voi cărora le place carnea rare.
Am aşezat toate frigăruile făcute pe o farfurie, le-am mai uns cu puţin ulei de măsline şi le-am lăsat cateva minute să se odihnească. Apoi le-am servit cu sosul de căpşuni, lȃngă cu o salată niçoise fără dressing, stropită cu ulei de măsline, în care am pus doar salată verde mixtă, cartofi noi fierţi în coajă, crutoane aromatizate cu usturoi, ridichi uşor picante şi cȃteva rondele de ceapă verde. Sper să încercaţi şi să savuraţi şi voi această reţetă de frigărui de ton cu chutney de căpşuni.
Să aveţi poftă!
Găsiți aici mai multe rețete cu ton.
poza finală 2