Tort cu morcovi şi ghimbir

2.3K

Morcovul este una dintre rădăcinoasele care merg foarte bine şi în combinaţii dulci, nu doar sărate.

Prima dată când am făcut o prăjitură cu morcovi a fost din pură curiozitate şi eram convinsă că o să ajungă la gunoi, dar nu a fost aşa, chiar dacă nu a fost foarte reuşită. Un an mai târziu, am reîncercat să folosesc morcovul în combinaţie dulce, făcând un tort de morcov (delicios) şi de atunci a ajuns preferatul meu, chiar dacă eu iubesc ciocolata. În timp, am perfecţionat reţeta şi am adăugat ghimbir şi scorţişoară, care se potrivesc perfect. Sosul caramel e bonus, pentru a-l transforma într-un tort excepţional.

tort de morcovi

Îmi doresc din toată inima să încercaţi măcar o dată această reţetă, să treceţi peste acea barieră care ne reţine să încercăm combinaţii noi, neobişnuite şi să va bucuraţi de el, aşa cum mă bucur şi eu, de fiecare dată.

tort de morcovi

Pentru blat avem nevoie de 3 ouă, 250 ml ulei, 120 g zahăr alb, 120 g zahăr brun, 300 g făină, 1 linguriţă praf de copt, 1/2 linguriţă scorţişoară, 1 praf de sare, 2-3 cm ghimbir ras, 350 g morcov ras, 1 mână de stafide.

tort de morcoviAmestecăm ouăle cu uleiul şi zahărul până obţinem o compoziţie cremoasă. Separat cernem făina şi o amestecăm cu un praf de sare, praf de copt şi scorţişoară şi o punem în compoziţia anterioară, amestecând uşor cu o spatulă până se încorporează.tort de morcovi La final adăugăm morcovul, ghimbirul și stafidele hidratate. Ungem cu unt şi tapetăm cu făină sau hârtie de copt două forme cu diametrul de 18 cm şi împărţim compoziţia între cele două forme.

tort de morcovi

Tăvile se introduc în cuptorul preîncălzit şi se coc 45 minute. În primele 10 minute lăsăm focul mai mare, apoi îl dăm spre minim pentru a-i da voie să se coacă în interior, fiind un blat dens.tort de morcovi

După 45 minute scoatem blaturile din cuptor, le lăsăm să se răcorească, apoi le scoatem din tavă şi le lăsăm să se răcească complet. Dacă nu sunt egale sau au crescut prea mult în centru le nivelăm cu un cuţit.

tort de morcovi

Între timp, preparăm crema din 400 g cremă de brânză mixată cu 100 ml smântână pentru frişcă  şi 75 g zahăr pudră, până obţinem o compoziţie cremoasă şi aerată. Separat mixăm untul moale, 130 gr cu 75 g zahăr pudră până devine cremos. Amestecăm cele două compoziţii cu o spatulă şi opţional adăugăm 1/2 linguriţă ghimbir ras. Lăsăm crema la frigider până se răcesc complet blaturile.

Într-o tavă cu pereţii detașabili (sau în una normală), de 18 cm, tapetată cu folie alimentară punem primul blat şi jumătate din cremă, acoperim cu celălalt blat şi jumătate din crema rămasă. Lăsăm tortul la frigider, de preferat peste noapte, astfel devine umed şi se întrepătrund aromele.

Într-o cratiţă punem 150 g zahăr şi îl topim complet, apoi adăugăm 75 g unt gras (85% grăsime) şi 100 ml smântână pentru frişcă (peste 35% grăsime), amestecăm cu o lingură până se omogenizează şi rezultă un sos caramel delicios. Îl lăsăm să se răcească, dar să rămână încă lichid pentru a-l putea turna peste tort.

tort de morcovi

A două zi îl scoatem, îl îmbrăcăm în restul de cremă şi turnăm sosul caramel deasupra. Ornăm cu nuci tocate şi firimituri de blat.

Tortul ajunge pentru 8 persoane, dar dacă sunteţi doar doi şi nu îl terminaţi în 2-3 zile, va recomand să îl puneţi într-o caserolă mare şi să îl congelaţi, felii. De fiecare dată când va doriţi o felie o scoateţi şi o lăsaţi în frigider până ajunge la temperatura potrivită.

tort de morcovi

De asemenea, puteţi face şi cake pops din resturile de tort rămase, fără să fie nevoie să adăugaţi nimic altceva.

Să îl mâncaţi fară regrete!

tort de morcovi

Andreea Dianu

Pasiune pentru bucătărie

 

alist

Join the Conversation

  1. Gianina says:

    Suna foarte bine si ma gandesc de ceva timp sa-mi fac curaj si sa incerc o praji cu morcov.
    Pt reteta de mai sus as avea 2 intrebari:
    1. Care sunt cele doua temperaturi de coacere?
    2. Cu ventilatia pornita sau oprita (in cazul unui cuptor electric)?
    Multumesc.

    1. La inceput, undeva la 200 g celsius, apoi la 170-180 maxim.
      Coacere traditionala.
      Succes si pofta mare!

  2. andreea says:

    Buna, se poate inlocui uleiul cu unt topit? Care ar fi echivalenta? Multumesc. Andreea

  3. Arata foarte bine la interior. Parca l-as incerca si eu.

  4. Am incercat si eu reteta. Am omis stafidele si am adaugat cam 100 g nuci macinate in blat. A iesit super bun tortul. O sa-l refac cu siguranta. Multumesc!

  5. Tortul se poate face si cu îndulcitori (steviol sau xylitor)?

  6. Maria Mona says:

    Am mancat de Pasti la cumnata mea din Bucuresti facut de autoare – cu mana pe inima – a fost cel mai bun tort de morcovi pe care l-am mancat vreodata!!! Perfect!! Delicios!!! Incredibil!!! Si mi se pare ca avea si bucatele de ciocolata in blat!! Azi il fac si eu! Multumesc de reteta!!!

  7. Jenei Erika says:

    Bunã! Pe mine m-ar interesa crema de brânzã, ce ne recomanzi?

  8. Toader mariana says:

    Arată delicios, sunt doar cu blaturile coapte, astept sa se răcorească, am aceeași întrebare ce branza sa folosesc pentru desăvârșirea gustului? Multumesc

  9. Silvia Bubulina says:

    Sarbatori fericite! Acest tort este delicios, perfect si magic!! Este al treilea an consecutiv cand il fac de PASTI …il ador! Anul acesta a iesit cel mai bun…si la gust (am mai adaugat in crema si mascarpone) …si la ornat! Pupici cu sclipici si …multumesc! :-)

  10. Tortul arata super bine, cred ca este delicios, dar avand in vedere ca se folosesc 540 g zahar, nu cred ca este tocmai ok pt copii. Cu ce se poate inlocui zaharul din blat astfel incat sa fie un tort sanatos pentru copii, renuntand la caramel… Ce crema de branza folosesti? Multumesc,
    O zi frumoasa!

  11. Buna ziua! La ce temperatura se coace blatul? In text scrie ca la inceput la foc mai mare si apoi spre minim. Sincer e foarte abstract..nu stiu cat inseamna in grade foc mare, si nici spre minim. Puteti sa ma lamuriti va rog? Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close