Salata asta a ajuns la mine pe o filieră turdeană. E o rețetă veche, cunoscută odinioară de sașii din zona Brașovului. E tare simplă și tare gustoasă, poate fi mâncată așa cum e ea sau lipită de o friptură (lucru indicat, dacă mă întrebați pe mine).
Cartofii se fierb în coajă și se curăță apoi. Dacă folosiți cartofi noi, frecați-i bine cu un burete curat și puneți-i la fiert în apă cu sare.
La un kilogram de cartofi aveți nevoie de 5-6 cepe nu prea mari. Eu am amestecat ceapa obișnuită cu șalotele dulci. Că-mi plac. Mai aveți nevoie de o ceașcă de oțet din vin sau din mere și de o cană de smântână.
Tăiați ceapa în rondele.
Puneți la fiert un litru de apă împreună cu oțetul. După ce a dat un clocot, turnați amestecul peste ceapă.
Acoperiți vasul cu ceapă și lăsați-l așa un sfert de oră.
După ce au fiert cartofii, tăiați-i în rondele.
Amestecați-i cu ceapa opărită și cu smântâna. Condimentați cu sare și piper.
Puneți apa de pe ceapă să mai dea un clocot apoi turnați-o peste salată (trebuie ca salata să stea în zeamă).
Asta-i salata:
Eu o să o mai fac vara asta, precis.
Să fiți sănătoși.
Eu pregatesc apa ca pentru muraturi adica pe langa otet pun si sare si boabe de piper si putin zahar si frunza de dafin.oparesc ceapa dar nu mai mult de 5 minute apoi o amestec cu cartofii,boabe de porumb si un iaurt mai gras ,sare si piper macinat.
Salata o servesc cand fac gratar.
Uau Adi ce amintire! Nu am mai mancat salata din asta de cand eram mica, bunica facea destul de des, intradevar doar acasa am mancat cartofii facuti asa, eu fiind din Fagaras. O sa-mi fac si eu azi! Multumesc de reteta!
Eu oparesc ceapa in otet cu apa clocotita, dar numai 2-3 minute, apoi adaug la salata de cartofi masline, gogosari in otet, castravete proaspat tocat marunt. Interesanta ideea cu smanatana si cu zeama de la ceapa, eu foloseam iaurt.
Ce ciudat suna reteta….pt mine, care nu am mancat niciodata asa salata! Daaaaar…voi incerca, pt ca e usor de facut si parca mi-ati facut pofta. Nu-mi imaginez cum e sa stea salata in asa zeama de apa, otet si smantana…dar am incredere in voi :)
Tu ai inteles gresit,reteta! ceapa se scurge din apa cu otet si apoi se amesteca cu cartofii si cu smantana!
excelenta!
daca vrei si daca iti place mai adauga si cateva masline si cateva oua 2-3 , are sa iasa excelenta si putin ulei ( o mai indulcesti un pic ) .
Mi-ai dat de gandit !!!
O verisoara opareste pentru zacusca ceapa si stomacul nu mai ia „foc” dupa o cantitate mai marisoara ingurgitata !
E pe acelasi principiu si e o idee excelenta !!!
E mai sanatoasa si gustoasa ! Am sa aplic !!!
Sa ai spor la treaba !!!!!
usoara si rapida , sa aveti pofta buna la masa .am copiat si eu reteta , iti multumesc din suflet ptr. ea.
Pot fi legumele toate crude cu exceptia cartofului si solutia: ulei, sare, miere, otet de mere combinat cu apa sau zeama de ardei copt, valabil pt orice salata.