O tikka de pui

376

E posibil ca mâncarea asta să provină din Punjab. Nu asa-asta și tikka în general. Ca să nu mai spun că tikka mea de azi nu-i chiar completă, în sensul că-i lipsesc roșiile și oricum e o improvizație de la un capăt la celălalt, făcută de teama de a nu rămâne cu carnea în frigider. Acum câteva zile am făcut frigărui de pui marinate-n iaurt și amestec pentru tikka. Pentru că am marinat mai multă carne decât aveam nevoie pentru frigărui (pe modelul „mai bine să rămână decât să nu ajungă”), am încropit repede și o tocăniță-n stil indian.

După 24 de ore de marinare (ajung 3 ore pentru rezultate mulțumitoare, eu am lăsat carnea în frigider de pe o zi pe alta), puiul s-a frăgezit extraordinar.

Ca să-l transform în mâncare am pus o bucată de unt la topit.

În unt am pus puiul cu sos cu tot.

În zece minute aveam pui rumen și mirosea grozav în toată curtea.

Am turnat o cană de smntână (recomand smântâna dulce, mai ales pentru textură, eu am avut la îndemână smântână acră, a fost ok dar atât). Am mai adăugat o ceapă verde tocată și am lăsat să bolborosească cinci minute pe foc mic (lucru care n-a împiedicat smântâna să se brânzească  – sigur, din vina mea, puteam preveni asta temperând smântâna înainte de a o pune în tigaie dar pierdeam contrastul din poză, în fine, trecnd peste aspect, a fost perfect mâncabilă).

Am alcătuit repede un sos răcoros din iaurt rece și o linguriță de cardamom măcinat.

În sos am pus rondele de castravete. Ajută, dacă-i mâncarea prea iute.

În tikka am pus rondele de brânză de capră. A fost o idee bună. Bună a fost și mâncarea. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Traiasca fantezia! :) Fara ea nimic nu e posibil.

  2. cucubau says:

    Dezgustator! Mi se face greata

  3. Cum trebuie sa temperz smantana acra, astfel incat sa nu se ma branzeasca? Multumesc

  4. adihadean Author says:

    xxl, da
    cucubau, pățăști
    oana, amesteci smântâna cu puțină apă rece apoi cu lichid fierbinte de pe foc (din oală, tigaie ori în ce gătești tu), puțin câte puțin, să-i ridici temperatura treptat. abia apoi o amesteci în mâncarea de pe foc.

  5. puiul asta e pe gustul meu, mai ales ca e si cu branza de capra!

  6. Alina varga says:

    tot am cautat condiment tikka si gran masala, da nu am gasit…sigur nu caut unde trebe:( ….o idee?

    1. adihadean Author says:

      Alina, la SELGROS:)

  7. Adevarul e ca nu e cea mai aratoasa mancare ever, dar dupa ce o gusti prima data nu prea iti mai pasa de aspect :)

    1. adihadean Author says:

      madalina, tocănițele nu-s ele de felul lor foarte frumoasă. da’ nu-i bai mare:)

  8. Misto cu branza de capra ;)
    Ce ai presarat peste ea la sfarsit, in ultima poza?

    1. adihadean Author says:

      e de la ei. așa-i de cumpărat, învelită-ni ierburi aromatice.

  9. Alina Varga says:

    am fost la Selgros acu vreo luna…si am cautat la raionul de condimente, dar nimic, ba chiar am intrebat si pe cei de acolo si nici auzisera :((….asa ca…musai o sa te chemam sa ne gatesti acasa :)

    1. adihadean Author says:

      Pentru ca nu-i la cindimente ci la ustensile de bucatarie

  10. Alina Varga says:

    no asta-i tare :))) hahaha….o sa merg maine ca se intoarce Alin(sotul) si o sa-l surpind cu tocana asta, ca si asa te admira :)…cine stie poate mananca si alergica familiei, Patricia :)….multuuuu

  11. mie imi place cum avem noi romanii tendinta,poate nu numai noi,sa mioritizam retetele.ceea ce nu e rau,e chiar normal,dupa ce ai facut prima data reteta clasica sa-i zic asa.si eu practic aceasta metoda,dar mentionez la fel ca tine provenienta.vad ca e trend cu pui tikka masala,asa ca musai sa ma conformez,pen’ca-mi place sa gust tot.daca e in trend cu atat mai bine.

  12. eu nu ma mai uit la mancarea ta ca ma ingras :))

  13. @Alina, daca esti din Bucuresti, gasesti la Bacania Veche…

    @Adi…deja poftesc… in 15 minute am cetit / vizionat homarii si puiul… not safe la ora asta matinala :)))) nu ma mai gandesc la munca ci la mancarurile tale!!! :))))

  14. corect, Tikka ( + inca 3 tipuri de condimente – Gram, Texan si inca un fel de care nu mi aduc aminte acum ) sunt in capatul raftului la raionul de menaj, pe ultimul raft de jos, in partea dreapta. In stoc, mai erau 3 cutii de Tikka, acu` au mai ramas doua si pretul e de 13.33 RON cu TVA cu tot.
    P.S. Chiar m am intrebat, Hadean cat ai scobit in Selgros pana le ai gasit ascunse acolo? Ca noi ne am invartit cateva minute pana am gasit un angajat care stia vag de ele:))

    1. adihadean Author says:

      raider, am dat peste ele întâmplător:)

  15. P.P.S : reteta asta acu` e pe foc la noi si am sentimentu` ca am pus prea mult iaurt la marinada:D
    Da` de mirosit…miroase bine.

  16. pentru garam masala trebuie amestecate cateva condimente pe care le gasesti in comert…iese foarte bine asa.
    am urmarit cu interes reteta ta pentru ca tocmai ce am preparat un pui tikka masala :)
    al tau arata bine, al meu are gust bun…:P (as putea sa spun ca are si gust bun, dar nu stiu…)

  17. Dragilor, Garam Masala & Tikka gasiti si la condimente in Auchan :) Plus alte tipuri de amestecuri de la aceeasi firma :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close