Pui la grill, întreg și învelit în ierburi aromate

572

Înainte de orice, vă anunț cu bucurie că puteți face puiul în felul ăsta și la cuptor, fără probleme și cu rezultate spectaculoase. Eu l-am făcut la grill și n-o să-mi cer scuze pentru asta, ba chiar o să vă recomand și vouă să-l faceți așa dacă aveți cum pentru că aroma de fum nu poate fi obținută în cuptor (cu excepția cuptoarelor profesionale) fără să afumați casa. Dacă nu aveți capac la grill, puteți improviza unul dintr-o oală mai mare, un lighean din tablă pe care nu-l mai folosiți la altceva sau o găleată metalică. Buuun. Să vedem ce s-a putut petrece ieri în curtea mea:

Am vărsat sarea pe masă, dar nu cu gând de ceartă ci ca să-mi fie mai la îndemână. Am folosit sare grunjoasă.

Am adunat pe lângă mine o mână zdravănă de ierburi aromate: salvie, cimbrișor, rozmarin și două-trei fire de mentă.

Am tăiat un grapefruit în bucăți nu foarte mici.

Cu bucățile de fruct am umplut un pui măricel.

Am frecat puiul cu sare pe toate părțile.

Am mai presărat peste el și niște piper proaspăt măcinat.

Am învelit puiul cu ierburi și l-am legat cu o sfoară, pe de o parte pentru a fixa ierburile, pe de altă parte pentru a fixa sucurile în anumite zone ale puiului (între ochiurile țesăturii de sfoară carnea se strânge și rămâne suculentă după coacere, nu se usucă). Am uns puiul cu un amestec făcut din o parte sos de soia, o parte oțet balsamic, o parte sirop de arțar și o parte ulei de măsline. L-am pus apoi în tava pentru grill.

Am aprins o „cană” de cărbuni (ocazie cu care am distrus mânerul cănii pentru că după ce i-am dat foc am neglijat faptul că în bolul grătarului mai rămăseseră cărbuni de data trecută, care s-au aprins și au topit învelișul mânerului, da’ nu-i bai că mă descurc și fără înveliș) pe care i-am tras într-o parte a grill-ului, pentru a folosi doar o parte din căldura lor.

Am așezat tava cu puiul pe jumătatea de grătar care nu avea jar dedesupt. În tavă am mai pus câțiva cartofi întregi și două căciulii de usturoi.

Am pus capacul peste grill și am așteptat.

După o oră am pus o lingură mare de unt peste pui. Grăsimea asta are rol de a transfera aromele de la ierburi la carne pentru că trece prin piele și poartă aromele cu ea. Am pus capacul la loc și am mai așteptat o oră. Apoi am turnat peste pui o jumătate de litru de bere neagră și am pus capacul din nou pentru alte 45 de minute.

Puiul s-a copt încet și s-a afumat plăcut.

A rămas suculent dar crocant la exterior, pentru că am stors peste el o jumătate de lămâie, cu zece minute înainte de a-l lua de pe gril, lucru care a contribuit decisiv la formarea unei cruste plăcute la mestecat.

Am pus și o salată lângă el, făcută din frunze felurite, amestecate cu coacăze roșii, sare, piper, ulei de măsline și oțet balsamic.

Cartofii copți încet au arătat ca un piure în coajă, usturoiul la fel. Au completat bine cina de ieri (luată regulamentar, înainte de ora 20.00).

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. bine ca vad asta acum, de dimineata, ca daca vedeam aseara, nu dormeam toata noaptea…

  2. Mmm, mulţumesc! Asta voi găti mâine, de ziua mândrului meu :)

  3. adihadean Author says:

    Să vă trăiască mândrul, domniță:-)
    Ramona:-)))

  4. Mi-am adus aminte de puiul pe sticla la cuptor ce l-am facut acum cateva saptamani. :D
    Dar fac prinsoare ca aroma de fum ce o capata puiul daca il grilluiesti(©) face toti banii!

  5. Eu cred ca ai ceva cu mine :)

  6. adihadean Author says:

    Dom, face, dară:-)
    Nicu, nici poveste!:-))

  7. Adi, ma omori!!! Incet si sigur :)) Am zeci de tab-uri deschise cu retetele tale, si in fiecare week-end stau si ma uit la calculator cel putin o ora pana ma hotarasc cam ce-as putea sa fac din toate bunatatile pe care ni le-arati tu aici….hmmmm….acum zi-mi tu mie cand sa fac bunatatea asta : inainte, sau dupa Raliul Sibiului? :)) cred ca dupa, ca daca as face bunatatea asta inainte, n-as mai prea ajunge la Raliu, si in nici un caz nu ma mai pot catara prin copaci sa fac niste poze faine, nu? :))

    1. adihadean Author says:

      Ioana, după:-)

  8. Am barbat constructor, tre’ sa stie sa improvizeze un asemenea gratar, daca vrea sa ma mai aiba vie langa el….

  9. Alina SB says:

    ce idee buna mi-ai dat pentru puiul pe care tocmai l-am adus la oras dupa o calatorie de mai mult de 300 km (saracu’ de el nu a apucat sa vada nimic din peiasaj ca era deja gata taiat si cosmetizat de mama). As incerca si salata dar coacaze rosii nu am adus din gradina, asa-mi trebuie daca le-am mancat pe toate :(. Puiul tau arata foarte imbietor, sper sa-mi iasa si mie chiar daca il fac la cuptor.

  10. adihadean Author says:

    Alina, eu sunt convins că o să reușești să-l faci să arate grozav!:-)

  11. Sa fi si tu sanatos cu o asa minune de pui! Mersi pentru iddee. O seara placuta si salutari din Hamburg, Cami

  12. O mica intrebare intrebatoare, dat fiind faptul ca io stau la socrii (apropo, nu recomand nimanui acest lucru), coltul meu verde nu exista, oare e vreun magazin din aista mare care sa aiba verdeata de vanzare?… Ma refer la verdeturile din reteta, ca taranii nostri la piata nu vand rozmarin si salvie (ma refer la taranii din Alba Iulia).
    Multam de reteta, pare dementiala.

  13. …manerele ale de la cana cred ca se vor trimite azi sau luni spre tine! :)

  14. foarte misto ideea; la romani nu prea e traditional grillu asta la caldura indirecta, noi stim sa punem carnea direct deasupra carbunilor si gata. insa e o intreaga lume de descoperit in stilul asta american, de barbecue low&slow. ma tot uit si io la un weber din ala cum ai tu de cite ori trec prin brico… insa ma tine in loc proiectul de gratar din curte in care as vrea sa pun si gril si barbie si gaz si tandoor… aaa, si-un cuptor de pizza daca se poate. Si o chiuveta mica… parca-s cam multe.

  15. Deabea ce ne ridicaram de la masa de seara unde a mea familie a dat gata acest minunat pui invelit cu mirodenii si scaldat in bere neagra.De mult nu am mai mancat ceva atat de aromat,fraged si suculent.Merci Adrian pentru toate bunataturile care cu atata generozitate le imparti cu noi.Sa auzim numai de bine si Doamne ajuta.

    1. adihadean Author says:

      să vă fie de bine:)

  16. Hadene, Hadene… auzi, io am cuptior electric, cu functie de grill. asta inseamna ca pe cate grade sa pun ustensila? [si puiul desigur ca tot acoperit, nu? sau daca bate caldura de sus nu e musai? mi-s confuzata :) ]. multzamesc anticipat pentru indrumare.

    1. adihadean Author says:

      220 grade Celsius -încingi cuptorul, apoi, după ce pui puiul înăuntru reduci la 180. și da, îl acoperi, mai ales dacă vine căldura de sus:)

  17. Carbunii mai trebuie improspatati cu alta tura sau trebuie sa inchid gurile de aer sa nu arda prea repede? Ma pregatesc de un astfel de festin si nu stiu daca imi rezista cati carbuni pun de la inceput sau mai pun pe parcurs. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close