Mi-am luat în sfârșit inima-n dinți și am pus la marinat câteva bucăți de mușchi de vită (cam 600-650 de grame) la marinat pentru o săptămână. Treabă primejdioasă, întrucât orice lucru pe care-l abandonez în frigider atâta timp, riscă să fie uitat până pleacă singur, pe propriile-i picioare. N-a fost cazul de data asta. Am făcut un amestec de oțet balsamic (două linguri), ulei de măsline (patru linguri) și piper măcinat de mine însumi, am turnat amestecul peste carne și am pus vasul care le conținea, în frigider, acoperit cu folie. Supă o săptămână:
Am scos mulșchiul din frigider. Arăta și mirosea foarte bine.
Ca garnitură am pregătit rondele groase de dovlecel, marinate în ulei de măsline cu busuioc, sare și piper (două ore).
Am fript carnea și dovleceii pe grătarul încins. Cinci-șase minute în total.
Trei minute pe fiecare parte, să nu avem discuții.
Am scos carnea și am pus-o sub o folie, să se odihnească zece minute înainbte de a o mânca. Am scos și dovleceii.
Carnea a fost perfectă. Mai fraged de atât nu se poate.
A meritat să aștept. O să mai fac asta, acum că am deschis porțile:).
Arata foarte bine. De unde cumperi muschiul de vita? E din aia argentiniana de la Metro?
nu. e un mușchi mai ieftin, de la auchan.
Foarte succinct….dar mai ales convingator. Maine merg sa facut si eu un muschi numa’ bun de pus la marinat. Revin cu rezultatele peste 1 saptamana
Daca la inceput, cand am dat peste blogul tau, am ramas putin surprins de faptul ca retele tale nu sunt foarte explicite (ma refer la faptul ca lipsesc obisnuitele gramaje), acum stiu ca e la fel de important sa privesc cu atentie pozele, nu doar sa citesc postarea.Este extraordinar cum reusesti sa faci asta nu urmand niste „doze” exacte ci totul vine din suflet. Ma bucur ca am aflat de tine ( o bucurie in plus ca esti si aradean) si de cand „te citesc” am invatat si eu sa gatesc mai simplu si mai sanatos. Iti doresc multa sanatate sa poti continua ceea ce faci.
Eu la dovlecei pun si cateva picaturi de lamaie. La carnea de pui merge si un pic de usturoi si patrunjel proaspat deasupra.
Muschiul de vita la ce temperatura trebuie sa stea? La +2 cat poate frigiderul meu, chiar si intr-un vas vidat nu risca sa se strice?
nu se strică la 2 grade.
Cum procedam daca nu avem gratar si sunt limmitata la tot ce se face pe plita ?
Intreb pentru ca deja am carnea la marinat, si planuiam sa o fac in tigaie….oare e ok, sau e prea banal pentru minunatul muschi de vitel?
mersi!
poți să-l faci și la tigaie. exact la fel.
Pare o metoda excelenta de a pregati vita. Am si eu o curiozitate: carnea nu se strica daca sta o saptamana necongelata?
am si eu aceeasi intrebare .Carnea nu se strica daca sta necongelata o saptamana?Apropo si eu iti urmaresc retetele de cand te-am descoperit si sunt incantata de toate. Le-am incercat pe foarte multe.Tine-o tot asa, noi te urmarim cu placere si iti incercam retetele.
buna seara , in principiu as plati 2 lei sa ma inveti cum se face ,dar sunt nevoit sa spun NU , daca zic da pe langa 2 lei mai pun 30 sa iau oarece carnita , apoi 3-40 lei sa iau si o tigaie, dupa aia constat ca aragazul este varza si ca sa imi iasa carnea trebuie si o flacara deci daca tot trebuie sa imi iau arzator macar imi iau o scula , plita seprat de cuptor deci cam 1100 de lei ceva subtirel asa, acum eu avind aragaz , la plita pe blat musai sa schimb mobila , puf ! 2000-2500 lei…ca astai viata , asa ca nu , nu voi ca 2 lei pt o reteta…
As da si mai mult de 2 lei,deoarece ador carnea de vita si inca n-am gasi formula corecta s-o fac gratar si sa fie si frageda.Am gasit o data o vrabioara cu fasii subtiri de grasime si aia s-a facut bine,n-a fost atoasa,dar de atunci…nimic.Dar promit sa incerc.trebuie musai sa fie muschi alb?
Multe sanatate si putere de munca…esti genial in tot ceea ce faci,te admir f mult.
mulțumesc frumos. poți să folosești ceafă, antricot, vrăbioară, mușchiuleț, piept cu os.
ai incercat sa pui la marinat carnea de vita 2-3 zile ,la temp 10-15 grd C ,in vin alb cu piper si f.putin cimbru? o scoti ,o lasi cateva ore la zvantat si o arunci pe gratar.
daca vrei sa afumi pastrama acasa pui si sare si o tii 5-7 zile.
Adi, eu tot incerc sa fac gratar din muschi de vita Black Angus si nu-mi iese de nici un fel !(folosesc un gratar de fonta pentru aragaz). Mereu carnea e tare…am tinut-o si 8 si 5 minute pe o parte… si acoperita si descoperita…si la foc mare si la foc mic…degeaba….poti sa-ti dai seama unde gresesc ? Multumesc frumos .
numele rasei nu-i o garanție. e important cum a fost hrănită și crescută vita respectivă, ce calitate avea carcasa. cât despre greșeli, nu știu ce să spun. e important să nu pui carnea pe grătar direct din frigider și să n-o tai imediat după ce ai luat-o de pe foc.
Buna, tot incerc sa ma lamuresc cum sta treaba cu marinarea si nu reusesc… Am tot citit ca carnea trebuie sa fie acoperita de marinata, dar din cate imi dau seama de la tine, nu e musai, nu? Ma tot lupt sa gasesc varianta potrivita pentru gatirea carnii de vitel de tara, care pare ca se fragezeste mai greu fata de cea de la magazin- maturata si trecuta prin tot felul de alte procese, si nu prea o gasesc… Ma poti ajuta?
Multumesc tare, tare mult!
dacă e vițel, nu are nevoie de marinare/maturare. marinarea poate să ajute la gust. și la frăgezime, desigur, dar n-ar trebui să fie necesară în cazul vițelului.despre marinare, maturare și gătirea cărnii de vită și vițel pun informații pe http://www.gurmandapetit. ro.