Nu mă pot gândi la toamnă fără să îmi vină în minte mirosul castanelor coapte și gustul de strugure și viță zdrobită, ușor pișcător, al mustului stors de două zile. Dacă în privința mustului lucrurile-s clare pentru toată lumea (adică se știe că e suc natural de struguri ușor fermentat), în ceea ce privește castanele am întâlnit munți de nedumerire.� Castanul comestibil crește lăsat de bunul Dumnezeu în mai multe locuri din Europa și America de Nord (ba se găsește și prin Asia într-o oarecare măsură) iar în țara noastră poate fi găsit pe dealurile din jurul Băii Mari și în Vâlcea. Sigur, mai găsiți câte un castan și prin te miri ce grădini din Banat ori Moldova dar acum mă refer la castanii care stau laolaltă, în adevărate păduri cu arbori vechi de zeci de ani. Am avut norocul să cresc în Baia Mare și să locuiesc acolo mai bine de 20 de ani, castanele-mi sunt cunoscute, le știu și „năravul” de a-i înțepa pe imprudenții ce încearcă să le îndepărteze haina țepoasă cu mâna goală, le știu și dulceața ori strânsoarea din gâtlej ce o dă puful de la suprafața miezului castanelor crude. Am însă mulți amici care nu conosc toate astea. Știu oameni care nu cred că se pot consuma altfel decât sub forma piureului din magazin. Ei bine, se pot. Se pot încuscri cu minunate fripturi de curcan ori de iepure, se pot însoți cu mâncărurile vânătorești ori se pot găsi în franțuzismele fine din marile (ori mai micile ) restaurante de la Paris. Nu o să vă dau acum rețete savante ci o să vă arăt cum mâncăm noi castanele, din Octombrie până în Decembrie ori Ianuarie (dacă mai avem):
Putem să le fierbem, așa cum v-am arătat într-una din zilele trecute. Asta scurtează considerabil povestea și ne îndepărtează puțin de drum. Castanele fierte și mustul nu se potrivesc prea bine. De fapt, nu se potrivesc defel. Pentru must avem nevoie de castane coapte.
Înainte de a coace castanele, orice om cuminte trebuie să le cresteze. Altfel, se creează presiune în interriorul lor și explodează. Asta se traduce prin redecorarea bucătăriei și dispariția castanelor sub forma mâncabilă. Nu-i o idee bună să le râcâiți de pe pereți cu șpaclul înainte de a le mânca.
Puteți să coaceți castanele în cuptor (asta e mai complicat, trebuie să le stropiți din când în când, altfel se pot usca), într-o tigaie mai veche (să nu vă pară rău dacă se arde) ori pe plită. Eu prefer plita. Și le crestez mereu în trei locuri, să se desfacă mai ușor.
Nu uitați să le întoarceți de pe o parte pe alta, să le pătrundă bine căldura. Dacă aveți putere de convingere sau subalterni, lăsați pe altcineva să facă asta.
După ce iau castanele de pe plită le pun într-un vas, le stropesc cu puțină apă, presar puțină sare peste ele și le las cinci minute sub un prosop de bucătărie. Asta la face să se curețe mai ușor.
Îmi plac teribil, aș mânca în fiecare zi.
Gata povestea de azi. Să fiți sănătoși.
Vai ce-mi faci!
si mie imi plac castanele la nebunie :) mama mia ce pofta mi-ai facut
M-ai terminat. Si eu am aproape 20 de ani traiti in Baia Mare. Insa ultimii 3 ani au fost la Bucale si cu mult mai putine lucruri din astea minunate. Of.
Anca, pățăști:-)
Iliana :-)
Anda, activăm o filieră băimăreană pentru castane, cozonac, slană și horincă?:-)
Maine ma duc sa cumpar castane. Mai e mult pana maine? :)
Diana, mâine e deja aici:-)
Absolut! Eu oricum „activez” pe aici tot timpul.
Retata noua ,cred ca e minunata dupa cum arata,m-ai uimit cu ea.
mi-am amintit de tiganii acre apareau cu castane in fiecare toamna. azi o sa ii caut :)
Luci, să-i cauți, ar mânca și gura lor ceva:-)
am primit un must de la tata, mi-am luat castane din piata, le-am copt pe plita si am bagat in mine acum vreo 3 zile :)
Mi-au iesit excelent. Era sa uit cat de bune sunt :)
Toate castanele sunt comestibile ? Stiam ca sunt castane care nu sunt bune de mincat. Sunt deosebiri ?
Emi, sunt și castane necomestibile dar acelea nu se vând în piață. Castanul sălbatic crește, culmea, în orașe, în parcuri sau la marginea șoselelor. Are castanele foarte mari, rotunde. Castanele comestibile nu sunt atât de mari și sunt ușor aplatizate.
Dupa ce am citit articolul am gasit si castane la magazin asa ca m-am apucat de treaba. Acum nu stiu cat de mult trebuiau lasate la cuptor, dar nu am avut prea multa rabdare sa le las sa se inegreasca prea mult; trebuie sa fie mai crocante? ale mele erau putin moi…
salut,
ma intereseaza de unde pot sa achizitionez „sculele” cu care se coc castanele prin oras. as vrea si eu una deoarece stau la casa si ma gandesc decat sa fac gratare mai bine sa fac ceva mai sanatos.
merci,
Dragos
Dragoșl, nu cred că le poți cumpăra din magazin, sunt obiecte artizanale, trebuie să găsești un meșter să îți facă una.
La Naples se acopera cu o carpa umeda (cand le faci pe tigaie – sau plita) sau le treci prin apa inainte de a le pune in cuptor sa fie umede bine.
Dar am invatat sa le fac exact la fel ca tine ;-)
acum am pus si eu una la copt, sa vad cum sunt, nu am mancat niciodata
buna, daca coc castanele azi pot sa le mananc a doua sau a 3 zi, sau pierd toata savoarea castanelor proaspat facute??? nu am facut castane pana acum, si am mancat o singura data la cineva, erau proaspat prajite :P
mai bine nu
ms mult
Yummyyyyyy :)
Tocmai am facut si eu o tava mica de castane coapte, dupa reguli, tanjind dupa cele din Munchen.
Insa mi s-a dus tot cheful: sunt albicioase inauntru (ca varul uscat), tari si fara gust. Am testat vreo 4, restul le arunc.
Ce rau imi pare, deja salivam dupa ele. Offff…..
Le-am cumparat de la Cora, 9 lei plasa de jumatate de kilogram. Poate nu erau soi bun, sau nu le-am facut eu bine … Cine stie.
Cat timp se tin la copt?
mssss. de reteta… acum le-am bagat in cuptor si sper sa nu puste…. dar vroiam sa-ti spun ca padure de castani exista si in Gorj… mai exact linga Tg.-Jiu la Dobrita… papapapapa…
am mancat pentru prima data,la SIGHISOARA,coceau pe strada,si vindeau…am stat la coada,apoi le-am savurat din mers!!! grozave…APOI,AM GASIT IN GARA DIN MADRID9in spatele garii,erau cu tarabe din america latina…un parfum inconfundabil!!! trebuiesc mancate cat sunt fierbinti\calde apoi se fac glont!!!!!
omule, am dat pe google cat se tin castanele la copt.
nu am luat primul link, l-am luat pe ala care m-a adus aici, pt ca mi-am adus eu aminte ca te-a recomandat un prieten pe fb….
pe bune ca am citit tot articolul si nu am aflat cat se tin castanele in cuptor? bine ca mi-ai zis cat se tine sub prosop dupa ce le iau din cuptor…