Săptămâna aceasta avem o temă foarte interesantă; ca toate, de altfel. Însă de data aceasta ne-am pus singuri întrebarea cât de gurmanzi suntem. Am mai fost întrebată și nu am știut să răspund niciodată răspicat. Cred că sunt, da. Sau, mai degrabă, sunt pofticioasă. O fi tot aia?
Am fost întotdeauna fascinată de festivalurile de prin diverse orașe, pliiiine de caravane cu street food. Mor de poftă mereu când trec pe lângă ele și mi se pare fascinant cum găsești explozii de arome și combinații bestiale între două chifle. Fiind pe stradă, toate mâncărurile se servesc în pâine, chiflă, lipie, să fie cât mai ușor de mâncat. Trebuie să fii ingenios să găsești combinații foarte bune, să le îndesi într-o pâine. Asta am încercat și eu în această rețetă, și mi-a ieșit. Caravană îmi mai trebuie.
Întâi am cumpărat o pulpă mare de curcan, am dezosat-o și am tăiat-o bucăți. Într-un vas termorezistent am făcut o marinadă din 2 căței de usturoi, rozmarin uscat, puțin cimbru, piper, boia iute, ulei de măsline.
Am adăugat bucățile de carne, peste care am pus 50 de mililitri de cognac, o ceașcă de sos de soia și am amestecat bine.
Am acoperit vasul și l-am dat la cuptor la 180 de grade, pentru aproximativ 2.5 ore, amestecând din când în când. După ce s-a pătruns carnea, am presărat o lingură de zahăr brun și am mai stropit cu puțin sos de soia. Am băgat vasul din nou la cuptor pentru încă 5-7 minute, lăsându-l fără capac, să se caramelizeze puțin carnea.
Cât s-a gătit carnea, am făcut un sos salsa de mure, pentru care am folosit jumătate de ceapă, câteva frunze de mentă proaspătă, sucul și coajă de la o limetă, 100 de grame de mure, 2 lingurițe de miere și puțin cardamom macinat.
Am pus toate ingredientele în vasul blender-ului și în mai puțin de 2 minute am obținut sosul cu gust foarte proaspăt, dulce-acrișor.
În completarea preparatului am pregătit rapid și un sos gorgonzola, pentru că leagă foarte bine cele două gusturi din burger-ul meu. Am topit un cub mic de unt, peste care am adăugat 200 de mililitri de smântână pentru gătit. Am asezonat cu puțină nucșoară, apoi am adăugat o lingură de parmezan ras. După ce a căpătat textura cremoasă, am adăugat 100 de grame de brânză gorgonzola, și am mai ținut pe foc mic până s-a topit, amestecând continuu.
La sfârșit am pregătit chifla puțin pe grill, cât să fie crocantă, apoi am mărunțit cu furculița carnea de curcan, foarte fragedă și aromată.
Și pentru că îmi place rucolă, am pus puțin peste burger.
Text&Foto: Aura Crăciun
Imi place acest burger de curcan dar cred ca reteta mea favorita este Tochitura de curcan.
Minunata aceasta reteta. Ma intorc la ea iar si iar de cand a fost publicata!