Prajitură Arlechin

2.2K

Prăjiturile cu foi sunt probabil cele mai migăloase dulciuri pe care gospodinele le pregătesc la ocazii cu adevărat speciale înca din vremuri vechi. Însă cel care are răbdare să coacă foile, este răsplătit cu o prajitură delicioasă, aromată, care se topește în gură. În plus, ceea ce mi se pare interesant la acest gen de prăjituri, este faptul că, dincolo de tehnica de preparare și timpul necesar coacerii foilor, rețetele sunt simple și ingredientele folosite sunt la îndemâna oricui.

arlechin-1

Rețeta acestei prăjituri, Arlechin, se găsește cu precădere prin caietele de rețete îngălbenite de vreme ale bunicilor și străbunicilor. Se pare că rețeta ar fi fost predată în perioada interbelică în școlile de fete de unde s-a răspândit în întreaga țară. E o prajitura veselă, colorată, decorată cu o multitudine de fructe uscate, nuci ori coji de citrice confiate, de unde și numele de Arlechin.

arlechin-1-2
Pentru foi aveți nevoie de: 550g faină albă, cernută, ¼ linguriță sare, ½ linguriță praf de copt, 250g unt la temperatura camerei, 150g zahăr pudră, 2 ouă, 1 linguriță extract de vanilie, 200g smântână acră.
Mixați untul, zahărul și vanilia într-un bol pentru câteva minute până devine cremos. Adăugați ouăle întregi și mixați bine apoi încorporați smântâna și amestecați bine. Adăugați făina, sarea și praful de copt și amestecați cu o spatulă doar cât să formați aluatul, dar nu-l frământați. Acoperiți aluatul cu folie alimentară și dați la rece pentru 1 oră. Transferați aluatul pe masa de lucru ușor înfăinată și împărțiți-l în patru. Întindeți fiecare bucată de aluat într-o foaie subțire de câțiva milimetri. Pentru a vă ușura munca, întindeți aluatul între două foi de hârtie de copt. Coaceți foile pe dosul tăvii în cuptorul preîncălzit la 180C pentru 8-10 minute sau până devin ușor aurii pe margini.

arlechin-1-3
Pentru a umple prăjitura, veți avea nevoie de 2 feluri din gemul preferat, gem de cireșe amărui și jeleu de coacăze în cazul meu, dar puteți folosi orice gem ori marmeladă. Întindeți un strat subțire de gem între foi și așezați-le într-o tavă. Acoperiți prăjitura umplută cu folie alimentară apoi puneți deasupra o greutate și lăsați o noapte să se frăgezească într-un loc răcoros, precum cămara.
Pentru glazură și decor aveți nevoie de: 3 gălbenușuri, 100g zahăr pudră, ½ linguriță extract de vanilie, o mână bună de fructe uscate amestecate, fâșii de coajă de portocală, nuci sau fistic tocat.

arlechin-1-4
Mixați gălbenușurile cu zahărul pudră până își dublează volumul și devin spumoase, deschise la culoare. Adăugați extractul de vanilie, apoi întindeți glazura peste prajitură. Acoperiți cu fructe uscate, fâșii de portocală, nuci și fistic tocat și dați la cuptor la 180C pentru 5 minute. Lăsați să se răcească, apoi tăiați cuburi.
Să aveți poftă!

Text&Foto: Oana Olguța Iliescu

www.pastry-workshop.com

Join the Conversation

  1. Miam, ce bunătate interbelică! Îmi aduc aminte de multele prăjituri cu foi pe care le mâncam în copilărie, chiar dacă pe atunci nu știam să facem coji de portocale confiate, nici nu se găseau extract de vanilie ori fistic (deh, copilăria mea a fost în perioada comunistă, nu în cea interbelică)…anul ăsta a adus o colegă prăjitura uitată cu griș și gem, și într-un sfert de oră a dispărut o tavă întreagă. Există cumva o alternativă la crema de gălbenușuri, cu care eu mă împac mai greu (chiar și la cremșnit prefer să pun mai puține gălbenușuri și mai mult amidon)?

  2. Felicitari tuturor pentru ultimele retete. Sunteti minunati!

  3. Ultimele retete postate au fost cu mancaruri. Acum ma bucur ca am dat de una cu prajitura asa de repede. Si ma bucur, de asemenea, ca arata si atat de bine. Tot ce sper e sa imi iasa ca in pozele de mai sus dar sa aiba si gustul la fel. Da, nu am de unde sa stiu ce gust are, dar nu ma indoiesc ca nu-i bun.

  4. Am facut astazi aceasta prajitura, dar…cu peripetii. Stiam ca am o cutie cu smantana, dar cand am deschis-o am constatat ca este cu verdeata, asa ca am pus in aluat smantana pentru gatit. Acum prajitura este impachetata si astept sa o pot taia.
    Multumesc pentru reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close